NASA ve SpaceX'in insanlı roket fırlatımı iptal edildi

NASA ve Spacex'in ortaklığında gerçekleştirilen insanlı fırlatma programı, kötü hava koşulları nedeniyle 30 Mayıs'a ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - SpaceX'in, ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ortaklığıyla dünya yörüngesine göndereceği ilk insanlı uzay mekiği denemesi ertelendi. Deneme, kalkışa 17 dakikadan az bir zaman kala iptal edildi.

Kötü hava koşulları nedeniyle iptal edilen fırlatmanın, ABD doğu saatine göre 30 Mayıs Cumartesi günü 15:22'de yapılmasının planlandığı ifade edildi.

NASA'nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda "Görevimiz süresince kontrol edemediğimiz maalesef tek şey maalesef olan hava koşulları, bugünkü iptalin nedeni oldu. Araçların durumu iyi. Astronotlarımız da cumartesi günkü fırlatma için hazır olacaklar," denildi.

ABD Başkanı Donald Trump da Florida'ya gitmiş ve mekiğin fırlatılma işlemleri için yerini almıştı.

Böylece 9 yılın ardından ABD topraklarından dünya yörüngesine gönderilecek ilk insanlı uzay mekiği denemesi cumartesi gününe kalmış oldu.

İş adamı Elon Musk'ın sahibi olduğu Kaliforniya merkezli SpaceX firmasının "Crew Dragon" isimli uzay mekiği, iki astronotla birlikte Florida’daki Kennedy Uzay İstasyonun'dan fırlatma için tüm hazırlıklarını tamamlamıştı. Söz konusu mekikte NASA astronotları Doug Hurley ve Bob Behnken görev yapıyordu.

Cumartesi yapılması planlanan uçuşun başarılı olması halinde, bundan sonraki insanlı uzay seferlerinin NASA'yı büyük bir maliyetten kurtaracağı kaydediliyor.

SpaceX'in ilk insanlı seferi olacak fırlatma, aynı zamanda NASA’nın 2011'de Space Shuttle programını sonlandırmasından bu yana ABD'nin ilk insanlı uzay seferi olma özelliği taşıyor. (Dış Haberler-AA)