Bolsonaro'dan korona verilerine sansür

Korona virüsünü hafife alarak ülkesindeki salgının kontrolden çıkmasına yol açan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, çareyi bilgiyi sansürlemekte arıyor. Ölü sayılarının İtalya'yı geçtiği ve ABD'den sonra en çok vakaya sahip ülke haline gelen Brezilya'da, verilerin raporlanma yöntemi değiştiriliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun 'basit bir grip' benzetmesiyle korona virüsünü hafife alması sonucunda salgının kontrolden çıktığı Brezilya'da, verilere sansür geldi. Brezilya Sağlık Bakanlığı, salgının başından bu yana verilerin kamuoyuna açıklandığı internet sitesindeki verileri 'yeniden düzenliyor'.

Yeni karara göre, söz konusu sitede şu an için sadece son 24 saatte tespit edilen yeni vaka ve ölümler paylaşılacak. Brezilya ABD'den sonra ikinci en çok vaka görülen ülke haline gelmişken ve ölü sayılarında İtalya'yı geçmişken, bugüne dek görülen toplam vaka ve ölü sayıları yayımlanmayacak.

'BASINI SUSTURMAYA ÇALIŞIYOR'

Brezilya Basın Birliği bu karara tepki gösterdi. Kurumun başkanı Paulo Jeronimo de Sousa hükümetin basını susturmaya çalıştığına dikkat çekerek "Şeffaf bilgi, salgınla savaşmak için güçlü bir araçtır" dedi.

BOLSONARO: GERÇEK DURUMU YANSITMIYORDU 

Bolsonaro ise kararı Twitter hesabından savunarak, "Kümülatif (toplam) veriler şu an ülkenin içinde bulunduğu durumu yansıtmıyor. Vakaların bildirimini ve teşhislerin teyidini düzeltmek için başka adımlar da atılıyor" açıklaması yaptı.

Brezilya'daki son veriler, ülkedeki vaka sayısının 672 bini aştığını ortaya koymuştu. Bu sayıyla en çok vaka görülen ülkeler sıralamasında ABD'nin ardından ikinci sıraya yükselen Brezilya, 36 bine yaklaşan ölü sayısıyla da İtalya'yı geçmişti. (DIŞ HABERLER)