Köle tacirinin heykelinin yıkılmasına belediye başkanından destek

İngiltere'deki ırkçılık karşıtı gösterilerde 17'inci yüzyılda 84 bin Afrikalıyı köleleştiren Edward Colston'ın heykelinin yıkılması tartışılıyor. Olayın yaşandığı Bristol'da belediye başkanı ve emniyet müdüründen eylemcilere dolaylı destek geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 17'inci yüzyılda 84 bin Afrikalıyı köleleştiren Edward Colston'ın Bristol kentindeki heykelinin yıkılması, İngiltere'de ülke tarihinin en karanlık dönemlerinden birine ilişkin yeni bir tartışma başlattı. Yıllardır tartışma yaratan heykelin yıkılması Bristol'ın siyah Belediye Başkanı Marvin Rees ve emniyet teşkilatından dolaylı destek aldı. Muhafazakâr Partili İçişleri Bakanı Priti Patel ise heykelin yıkılıp nehre atılması için "Son derece utanç verici" dedi.

Bristol'daki eylemciler dün, ABD'de George Floyd'un polis tarafından öldürülmesini protesto etmek için düzenlenen eylemde bronz heykeli sökmüş, sokaklarda sürükledikten sonra da Avon Nehri'ne atmıştı. Bazı eylemciler heykelin üzerine dans etmiş, bazıları da sekiz dakika boyunca Floyd'un boğazına dizini bastırarak ölümüne yol açan polis Derek Chauvin'in yaptığını heykel üzerinde canlandırmıştı.

BELEDİYE BAŞKANI: BENİM İÇİN DE BİR HAKARETTİ

Kentin Jamaika kökenli belediye başkanı Marvin Rees, toplumsal huzursuzluğu desteklemediğini söylese de, heykelin kendisini de şahsen rahatsız ettiğini saklamadı. Channel 4'a konuşan Reyes, "Büyüdüğüm kent olan Bristol'un göbeğinde bir köle tüccarı ve belki de benim atalarımdan birinin sahibi olan bir kişinin heykelinin bulunması benim açımdan şahsi bir hakaret değilmiş gibi davranamayacağım" dedi.

EMNİYET MÜDÜRÜ: ONLARI ANLAYABİLİYORUM

Bristol polisi de, gerilimi tırmandırmamak için taktiksel bir kararla eylemcilere müdahale edilmediğini açıkladı. Emniyet Müdürü Andy Bennett, "İnsanların heykellerimizden birine zarar vermesi beni hayal kırıklığına uğratsa da, bunun neden yaşandığını anlıyorum. Bu çok sembolikti" diye konuştu.

İÇİŞLERİ BAKANI: VANDALLIK

Muhafazakâr Partili İçişleri Bakanı Patel ise yaşananlara karşı çıktı. BBC'ye konuşan Patel, "Bu düpedüz vandallık" deyip sorumluların bulunacağını söyledi.

CHURCHILL HEYKELİNE DE 'IRKÇI' YAZILDI

Londra'daki Parlamento Meydanı'nda düzenlenen eylemlerdeyse, ülkenin 2. Dünya Savaşı'ndaki başbakanı Winston Churchill'in heykeline de "Churchill bir ırkçıydı" yazıldığı görüldü.

İngiltere'de sömürgeci, emperyalist ve ırkçı tarihi yücelten heykel ve anıtlar yıllardır toplumun farklı kesimlerinin üzerinde uzlaşamadığı tartışmalara konu oluyor. 1672-1689 arasında 84 bin Afrikalı erkek, kadın ve çocuğu gemileriyle köle olarak Amerika'ya götüren Colston'ın heykelinin kaldırılması için de son yıllarda çok sayıda kampanya yürütülmüş ancak yetkililer ikna edilememişti. (DIŞ HABERLER)

İngiltere'de göstericiler köle tacirinin heykelini yıkıp nehre attıİngiltere'de göstericiler köle tacirinin heykelini yıkıp nehre attı