'Osmanlı İstanbul'u işgal etti' diyen Mısırlı kurumdan geri adım

Mısır'la Türkiye arasındaki gerilim, ülkenin dini fetvalar yayımlamaktan sorumlu kurumu Dar El İfta'nın açıklamalarına da yansıdı. 1453'ü 'Osmanlı'nın İstanbul'u işgali' olarak niteleyen kurum tepkiler üzerine geri adım attı. Yeni açıklamada "Büyük bir İslami fetih" tanımı yapılırken, "Erdoğan'ın Fatih Sultan Mehmet ile akrabalığı yok" ifadelerine yer verilmesi dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mısır'da dini fetvalar yayımlamaktan sorumlu kurum olan Dar El İfta, İstanbul'un fethini 'işgal olarak nitelendirmesinin tepki toplamasının ardından geri adım attı. Dar El İfta tepkiler üzerine dün, "Konstantinopolis'in fethi büyük bir İslami fetihtir" açıklamasını yayımladı.

Dar El İfta önceki gün internet sitesinde yayımladığı açıklamada, İstanbul'un 1453 yılında fethedilmesini "Osmanlı'nın İstanbul'u işgali" olarak nitelendirmişti. Kurum yeni açıklamasındaysa, "Fethin Hz. Muhammed tarafından önceden müjdelendiğini ve Osmanlı'nın büyük sufi sultanı Fatih Mehmet tarafından gerçekleştirildiğini" belirtti.

'ERDOĞAN'IN FETİHLE İLGİSİ YOK'

Dar El İfta açıklamasında, 'Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fetih ile ilgisinin bulunmadığının' vurgulanması ve Erdoğan'ın "Fatih Sultan Mehmet ile akrabalığı yok" ifadelerine yer verilmesi dikkat çekti. Açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fetva silahını, ülkesinde tiranlığını kuvvetlendirmek için ve yurt dışında da amaçlarını meşrulaştırmak için kullandığı" savunuldu.

Kurum önceki açıklamasında Erdoğan'ın Libya'daki rolünü eleştirerek, "yurt dışındaki sömürgeci amaçlarını meşrulaştırmak için fetvaları istismar etmekle" suçlamıştı. Erdoğan'ın Ayasofya'nın ibadete açılması için çalışma başlatma kararı da bu açıklamada kınanmıştı. Açıklamada, "Ayasofya'yı camiye dönüştürmenin Erdoğan için bir seçim silahı haline geldiği" ifade edilmişti.

Dar El İfta'nın "işgal" nitelendirmesi, İstanbul'un fethinin yıldönümü kutlamaları kapsamında Ayasofya'da Fetih Suresi'nin okunmasının ardından gelmişti. Ancak Dar El İfta'nın bu açıklaması, Mısırlı sosyal medyada kullanıcıları tarafından "dini siyasallaştırdığı" ve Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi'yi "memnun etmeye çalıştığı" gerekçesiyle eleştirilmişti. (BBC Türkçe)