Londra'da ırkçıların gösterisinde 100'den fazla gözaltı

İngiltere'nin başkenti Londra'da sömürge döneminden kalma heykelleri koruma gerekçesiyle sokağa inen ırkçılarla polis arasında çatışma çıktı. Polis, dün yaşanan gerilimin ardından 100 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin başkenti Londra'da ve diğer kentlerde dün ırkçılık karşıtı barışçıl protesto gösterileri düzenlenirken, sömürge dönemini simgeleyen heykelleri koruduklarını söyleyen aşırı sağcılarla polis arasında çatışma çıktı. Londra Metropolitan Polis Teşkilatı (Met), başkentte 100'den fazla göstericinin gözaltına alındığını duyurdu.

Londra'da ayrıca, bir göstericinin 2017 Westminster saldırılarında hayatını kaybeden polis memuru Keith Palmer'in anıtının yanına 'idrarını yaptığı' iddiaları hakkında soruşturma başlatıldı. İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel ise Londra'da yaşananlar için "kabul edilemez haydutluk" ifadelerini kullandı. Patel, aşırı sağcı gruptan bir kişinin Parlamento Meydanı'nda, 2007'de düzenlenen bir saldırıda hayatını kaybeden polis memuru Keith Palmer'ın anıtının yanında idrarını yapması için de "Anıta saygısızlık utanç verici" dedi.

JOHNSON: IRKÇI HAYDUTLUĞA YER YOK

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Irkçı haydutluğa sokaklarımızda yer yok" dedi. Boris Johnson akşam saatlerinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada, polise saldıran herkese yasalar çerçevesinde yanıt verileceğini söyledi. İngiltere Başbakanı, "Bu yürüyüşler & protestolar şiddete dönüştü ve mevcut kuralları ihlal ediyor. İngiltere'de ırkçılığa yer yok ve bunu gerçeğe dönüştürmek için hep birlikte çalışmalıyız" dedi.

Londra'da yaşananlara tepki gösteren ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Keir Starmer, polise yönelik şiddetin "hiçbir şekilde kabul edilemez" olduğunu söyledi.

LONDRA'DA NELER YAŞANDI?

Londra'da bugün Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Değerlidir) haraketi için bir yürüyüş yapılacak ve ırkçılık karşıtı bir protesto gösterisi düzenlenecekti. Ancak aşırı sağcı gruplar da protesto için sokağa çıkınca, yürüyüş ve gösteri iptal edildi. Polis iki grubun çatışmasını önlemek için bariyerler oluşturmak dahil bazı önlemler aldı ve yerel saatle 17.00'de eylemlerin son bulmasını istedi.

Londra'nın merkezinde Winston Churchill, Nelson Mandela ve Mahatma Gandhi gibi tarihi figürlerin heykelleri de koruma altına alındı. Parlamento ve Başbakanlık binalarının da bulunduğu Westminster bölgesinde toplanan ırkçılar, İngiltere ulusal marşını söyledi ve sık sık "İngiltere" diye bağırarak tezahürat yaptı. Bazı futbol takımlarının taraftar grupları da kalabalıkta yer aldı.

"Önce Britanya" adlı aşırı sağcı grubun lideri Paul Golding, "anıtları korumak için" Londra'ya geldiklerini söyledi. Daha sonra grup Başbakanlık binası yakınında polislere saldırdı. Aşırı sağcılardan bazılarının ise gazetecileri tehdit ettikleri gözlendi.

DİĞER KENTLERDE DE SOKAĞA İNDİLER

Bristol, Glasgow ve Belfast kentlerinin merkezlerinde de bazı gruplar "savaş anıtlarını koruma" amacıyla toplandı. Brighton, Newcastle, Liverpool ve Chelmsford'da ise ırkçılık karşıtı gösteriler düzenlendi. Newcastle ve Brighton'da zaman zaman karşıt görüşlü gruplar arasında gerginlik yaşandı. Brighton'da ırkçılık karşıtı göstericiler, kentine en büyük savaş anıtı çevresinde aşırı sağcı gruplarla çatıştı.

ABD'nin Minneapolis kentinde 25 Mayıs'ta siyah Amerikan vatandaşı George Floyd'un polis şiddeti sonucu ölmesinin ardından düzenlenen gösteriler zamanla birçok ülkeye yayılmıştı. İngiltere'nin Bristol kentinde geçen hafta düzenlenen gösteride köle tüccarı Edward Colston'ın heykeli yıkılmış ve nehre atılmıştı. Sudan çıkarılan heykelin bir müzede sergileneceği açıklanmıştı. Bristol'da yaşananlar sonrası İngiltere'de bazı heykeller ve anıtlar çevresindeki güvenlik önlemleri artırılmıştı. (BBC Türkçe)

Londra'da ırkçılık karşıtı protestocular ile aşırı sağcı gruplar karşı karşıya geldiLondra'da ırkçılık karşıtı protestocular ile aşırı sağcı gruplar karşı karşıya geldi