Filipinli ünlü gazeteci Maria Ressa'ya altı yıl hapis cezası

Filipinler'de Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin keyfi yargısız infazlarını haber yapan Rappler sitesinin editörü ve kurucusu Maria Ressa, 'internet üzerinden hakaret' gerekçesiyle suçlu bulundu. "Basın özgürlüğü, bir Filipinler vatandaşı olarak sahip olduğunuz hakların temelidir" diyen Ressa temyize gidecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Filipinler'de Devlet Başkanı Rodrigo Duterte hakkındaki eleştirel haberleriyle tanınan Rappler sitesinin yayın yönetmeni Maria Ressa, 'internet üzerinden hakaret' gerekçesiyle altı yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya. Ülkenin önde gelen gazetecilerinden Ressa ve Rappler çalışanlarından Reynald Santos Jr, bir iş adamı hakkındaki haberleri nedeniyle suçlu bulundu. İki gazeteci kefaletle serbest bırakılırken, karara göre temyiz mahkemesinin cezayı onaması halinde hapse atılacaklar.

'RAPPLER'İN MİSYONU DEĞİŞMEYECEK'

Ressa ve Santos'un suçlu bulunduğu dava, Wilfredo Keng isimli iş insanının insan kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı ve cinayetlere bağlantısının açığa çıkarıldığı 2012 tarihli haber hakkındaydı. Ancak suçlamaların siyasi olduğu savunan Ressa, temyize gideceğini dile getirdi. Ressa, mahkemenin ardından düzenlenen basın toplantısında mücadele etmeye devam edeceğini söyleyerek, "Basın özgürlüğü, bir Filipinler vatandaşı olarak sahip olduğunuz hakların temelidir" dedi. Filipinli gazeteci, Rappler'in 'misyonunun değişmeyeceğini' de vurguladı.

AMAL CLOONEY: DEMOKRASİYE BİR DARBE

Ressa'nın uluslararası avukat ekibinden Amal Clooney ise "Bu karar Filipinler'de demokrasiye bir darbe niteliğinde" dedi. Clooney, mahkemenin 'bir gazeteciyi yolsuzluk ve istismardan dolayı susturmak için sinsi bir eylemde suç ortağı haline geldiğini' söyledi.

2019 yılında Filipinler’de Rodrigo Duterte’nin keyfi yargısız infazlarını haber yapan Rappler haber sitesinin editörü ve kurucusu Maria Ressa, Time dergisi tarafından 2018'de 'yılın kişisi' seçilmişti. (DIŞ HABERLER)