Trump, polis reformunu öngören kararnameyi onayladı

ABD Başkanı Donald Trump, polis reformunu öngören kararnameyi imzaladı. Kararname kapsamında boyna baskı uygulaması yasaklanacak ve kovulan bir polisin başka polis teşkilatında işe alınması engellenecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de George Floyd'un ölümün ardından başlayan protestoların ardından ABD Başkanı Donald Trump, görevini kötüye kullananların bilgilerinin bir veri tabanında toplanmasını öngören kararnameyi imzaladı. Kararnameye göre, güvenlik güçleri için ulusal bir sertifika ve akreditasyon sistemi kurulacak ve polisin gözaltı sırasında zanlının boynuna baskı uygulaması da yasaklanacak.

BOYUNA BASKI UYGULAMASI YASAKLANACAK

Polisler için akreditasyon standartları getirileceğini söyleyen Trump, "Akreditasyonun bir parçası olarak hayatı tehlikede değilse, polisin gözaltı esnasında zanlının boynuna baskı uygulaması yasaklanacak. Ayrıca ölüme yol açan müdahaleleri önlemek için daha gelişmiş ve güçlü öldürücü olmayan silahların kullanılmasını sağlayacağız" dedi.

KOVULAN POLİSLER TEKRAR İŞE ALINAMAYACAK

Bu karar kapsamında aynı zamanda görevini kötüye kullanan yetkililerin izlenmesi için federal bir veri tabanı oluşturularak, bir polis teşkilatından kovulan bir polisin, başka polis teşkilatında işe alınmasının önüne geçilecek.

Trump’ın imzaladığı kararname şu unsurları kapsıyor:

  • Aşırı güç kullanan polis memurlarına ilişkin federal bir veri tabanının oluşturulması ve bu veri tabanı üzerinden bilgi paylaşımı yapılması,
  • Polis memurunun hayatı tehlikede olmadıkça polisin zanlının boynuna baskı uygulayarak gözaltına alma yönteminin yasaklanması,
  • Polis teşkilatlarına güç kullanımına ve gerilimin düşürülmesine ilişkin verilecek eğitimler için Adalet Bakanlığı bütçesinden kaynak sağlanmasına öncelik verilmesi,
  • Uyuşturucu bağımlılığı ya da evsizlerle ilgili şiddet içermeyen vakalarda kolluk kuvvetlerinin olaya müdahalesine sosyal çalışanların da dahil edilmesi.

Dünya geneline yayılan protestolarla beraber polis teşkilatlarının lağvedilmesi ve fonların kesilmesi fikrine karşı çıkan Trump, "Amerikan halkı, polis olmazsa kaos ve anarşi olacağını biliyor. Güvenlik olmazsa, sonuç felaket olur" dedi.

Son dönemde polis şiddeti nedeniyle ölen kişilerin aileleriyle bir araya geldiğini belirten Trump, “Tüm Amerikalılar sizlerle birlikte yas tutuyor. Sevdikleriniz yok yere hayatını kaybetmiş olmayacak. Acınızı hafifletmem ama adalet için birlikte mücadele edebiliriz” ifadelerini kullandı. Trump'ın kararnameyi imzalamadan önce aileleriyle görüştüğünü söylediği isimler şu şekilde: Ahmaud Arbery, Botham Jean, Antwon Rose, Jemel Roberson, Atatiana Jefferson, Michael Dean, Darius Tarver, Cameron Lamb ve Everett Palmer.

PELOSI: POLİS ŞİDDETİYLE MÜCADELE ETMEK İÇİN YETERSİZ

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise Başkan Trump'ın imzaladığı kararnameyi "zayıf ve yetersiz" buldu.

Nancy Pelosi yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan'ın zayıf başkanlık kararnamesi üzücü ve ciddi şekilde, yüzlerce siyah Amerikalı'yı katleden ırksal adaletsizlik ve polis şiddeti salgınıyla mücadele için yapılması gerekenleri karşılamıyor. Kararname, kusurlu davranışların sona erdirilmesi amacıyla hesap verilebilirliği sağlayacak anlamlı ve zorunlu adımları içermiyor. Ulusal olarak ızdırap çektiğimiz bu dönemde, en azına uysalca razı olmak yerine cesur değişim konusunda ısrarlı olmalıyız" ifadelerini kullandı. (AA/Amerika'nın Sesi)