Avrupa'da ikinci dalga hazırlığı: 'Sağlıkçı ordusu' kurulsun
Avrupa ülkeleri, korona salgınında ikinci dalga riskine karşı şimdiden önlem almaya başladı. Bazı ülkeler yoğun bakım uzmanlarının sayısını artırırken, bazılarında emekli doktorlar göreve çağrıldı. Avrupa Yoğun Bakım Derneği'nden Maurizio Cecconi, "Bir sağlık çalışanı ordusuna ihtiyacımız var" dedi.
DUVAR - Avrupa'da korona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında alınan kısıtlayıcı tedbirler kademeli olarak hafifletilirken, sağlık çalışanları ve uzmanlar karantina önlemlerinin kaldırılmasının ardından gelecek olası bir ikinci dalga için hazırlık yapıyor. Bazı ülkelerde yoğun bakım uzmanlarının sayısı artırılmaya çalışılıyor, bazılarında ise emekli doktorlar yeniden göreve çağrılıyor. Diğer ülkelerde ise durumu ciddi olan hastalarla çalışmak için 'sağlıkçı ordusu' oluşturulma önerisi gündemde.
'İTALYA'DA ÇALIŞANLARI KONUŞLANDIRMALIYIZ'
Avrupa Yoğun Bakım Derneği'nden (ESICM) Maurizio Cecconi, "Bir sağlık çalışanı ordusuna ihtiyacımız var" dedi. Milano'daki Humanitas Araştırma Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesi bölümü başkanı Cecconi, "Eğer başka bir büyük dalga gelecekse, İtalya'da doktorları ve hemşireleri konuşlandırmaya hazır olmalıyız. Bu ilk dalgada pek uygulanmadı" dedi.
Bazı ülkelerde, hastanelerde oluşan yoğunluğu önlemek adına tıp öğrencileri görevlendiriliyor. Çoğu ülkede sahra hastanelerinin de inşa edilmesiyle, sağlık sistemi üzerindeki baskı hafifletilmeye çalışılıyor. Ancak bütün bu önlemlere rağmen sorunlar devam ediyor. Örneğin, İtalya Yoğun Bakım Derneği verilerine göre, yoğun bakımda çalışan anestezistlerin, resüsitasyon uzmanlarının ve diğer sağlık görevlilerinin sayısının yüzde 50 oranında artırılması gerekiyor.
SAĞLIKÇILARA YOĞUN BAKIM EĞİTİMİ VERİLİYOR
ESICM başkanı ve Hollanda'daki Utrecht Üniversitesi Tıp Merkezi'nde yoğun bakım bölümü profesörü olan Jozef Kesecioğlu, Avrupa genelinde cerrahların, kardiyologların, iç hastalıkları uzmanlarının ve diğer bölümlerden hemşirelerin yeniden eğitildiklerini ve gerektiğinde yoğun bakım ünitelerine transfer edildiklerini söyledi. Kesecioğlu, "Onlara çoğunlukla hasta yıkama, tarama kontrolü gibi daha az sorumluluk gerektiren işler veriyoruz" dedi.
'YENİ DALGAYI BEKLEMEMELİYİZ'
Kesecioğlu, yoğun bakım uzmanlarının ise ventilasyon süreciyle ilgilenmek gibi daha hassas görevleri yapmaya devam ettiğini söyledi. Eğitim sunmak için birçok kişinin arandığını dile getiren Kesicioğlu, "Yeni dalga gelene kadar beklememeliyiz. Düzenli eğitim vermeliyiz" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)