ABD'de tarihi oylama: Washington 51'inci eyalet oluyor

ABD'de Washington'un 51'inci eyalet olması için Temsilciler Meclisi'ne sunulan tasarı, 180'e karşı 232 oyla kabul edildi. Cumhuriyetçilerin desteklemediği tasarı kapsamında Demokrat Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, "İnsanlar vergi ödüyor ama temsil edilemiyorlar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Temsilciler Meclisi, başkent Washington'un eyalet sayılmasını öngören tasarıyı onayladı. Demokrat vekillerce oylamaya sunulan ve hiçbir Cumhuriyetçiden 'evet' oyu almayan 'Washington D.C. Kabul Yasası' adlı tarihi tasarı, 180'e karşı 232 oyla Temsilciler Meclisinden geçti. En son 27 yıl önce oylamaya sunulan ancak kabul görmeyen tasarıda Washington DC'nin özel statüsünden çıkarılıp, eyalet olarak yönetilmesi öngörülüyor.

Söz konusu tasarı ile Washinton'da yaşayan halk arasındaki demokrat eğilimi avantaja çevirmeye çalışan Demokrat Parti, Washington'un eyalet olması durumunda Temsilciler Meclisinde bir vekil, Senatoda ise iki senatör kazanmayı hedefliyor.

'OY KULLANAMIYORLAR'

Oylama öncesinde tasarıya ilişkin basın açıklaması düzenleyen Demokrat Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Washinton'un eyalet olarak tanımlanması gerektiğini belirterek “DC Bölgesi'ndeki insanlar vergi ödüyorlar, ülkemiz için savaşıyorlar ve demokrasimiz için hayatlarını riske atıyorlar ama yine de Mecliste veya Senatoda savaşa gidip gitmememiz ve bu vergilerin nasıl kullanılacağına dair oy kullanamıyorlar" dedi.

Şimdi oylanmak üzere Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senatoya gönderilen tasarının Senatodan geçmesi beklenmezken, ABD Başkanı Donald Trump'ın da tasarıya karşı çıktığı biliniyor.

'WASHINGTON HALKINA SAYGI GÖSTERMELİYİZ'

Temsilciler Meclisi’nde Washington D.C.’yi temsil eden ancak oy hakkı bulunmayan Kongre üyesi Eleanor Holmes Norton, 1993 yılında benzer bir tasarı sunmuş ancak tasarı Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Kongre’de reddedilmişti. Siyah Kongre üyesi Norton o günden bu yana her yıl aynı tasarıyı Kongre’ye sundu.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, korona virüsü salgını yüzünden ABD Kongresi’nde çok sayıda yasa tasarısının gündeme alınması gecikmiş olsa da, başkentin eyalet olmasını öngören bu son tasarıya yoğun ilgi var.

Bunun nedenlerinden biri, Trump’ın St. Johns Kilisesi’ne yürüyerek gidip elinde İncil ile poz vermesi öncesinde, Beyaz Saray yakınlarındaki Lafayette Park’taki barışçı göstericilere federal güvenlik güçlerinin müdahale etmesinin ardından gelen eleştiriler. Temsilciler Meclisi Çoğunluk Lideri Demokrat Kongre Üyesi Steny Hoyer, başkentte yaşananların ardından, "Washington halkına saygı göstermek adına böyle bir tasarı sunmak için uygun bir zaman olduğunu düşündük" dedi.

TRUMP'A 51 YILDIZLI BAYRAK

Korona virüsü salgını ve protestolar sırasında Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’a sık sık meydan okuyan siyah belediye başkanı Muriel Bowser geçtiğimiz haftalarda Demokrat Kongre üyesi Steny Hoyer ile bir araya gelerek kendisine eyaletleri temsil eden 51 yıldızın bulunduğu bir ABD bayrağı vermişti.

ABD’deki yedi siyah kadın belediye başkanından biri olan Bowser, ‘’Washington D.C.’de başka eyaletlerden gelen askerler olmamalı. Federal güvenlik güçleri Amerikalılar’ın üzerine yürümemeli. Yerel bir güvenlik meselesinde Amerikalılar’a saldırmak için onay bekleyen askerler şehrimizin etrafında olmamalı’’ demişti.

Başkan Trump ise Washington Belediye Başkanı’nı Twitter’dan hedef alarak ‘’Bütçesi tamamen kontroldan çıkan ve yardım için sürekli bize gelen Washington D.C.’nin beceriksiz Belediye Başkanı şimdi de Ulusal Muhafız’ı karşısına alıyor’’ diye yazmıştı.

'TEMSİL OLMADAN VERGİLENDİRMEYE SON'

ABD’de eyaletler seçimle göreve gelen, Demokrat ya da Cumhuriyetçi Partili valiler tarafından yönetiliyor. Her eyalet nüfusuna oranla belirli bir sayıda Kongre üyesi ve senatör tarafından temsil ediliyor. Washington D.C. ise eyalet değil bölge statüsünde olduğu için Temsilciler Meclisi’nde oy hakkı olmayan tek bir delege tarafından temsil ediliyor.

ABD’de vergi mükellefleri yaşadıkları eyalete göre federal yönetime yıllık olarak belirli miktarda vergi ödüyor. Başkent Washington eyalet statüsünde olmamasına rağmen burada yaşayanlar da federal yönetime vergi ödüyor. ABD’deki bu idari statü tartışmasının yansımasını Washington’a kayıtlı araçların plakalarında görmek mümkün. Washington plakalı araçların arkasında ‘’Temsil olmadan vergilendirmeye son’’ yazısı yer alıyor.

1991 yılından bu yana Washington D.C.’yi temsil eden ancak oy hakkı bulunmayan Kongre üyesi Eleanor Holmes Norton, ‘’İnsanlar beni Genel Kurul’da gördüğü zaman çoğu kendilerini temsil eden Kongre üyeleriyle aynı haklara sahip olduğumu varsayıyor. Eğer şöyle bir düşünürlerse Genel Kurul’daki nihai oylamalarda benim olmadığımı görecekler’’ sözleriyle durumu anlatıyor.

Başkent Washington nüfusunun yüzde 46,4’ü siyah, yüzde 45,6’sı beyaz. Kent ağırlıklı olarak Demokrat ve liberal bir seçmen kitlesine sahip. 700 bin nüfuslu başkent, Vermont ve Wyoming eyaletlerinden daha fazla nüfusu barındırıyor.

Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada tam da bu konuya dikkat çekerek, başkentteki vergi mükelleflerinin pek çok eyalete kıyasla kişi başına daha fazla miktarda federal vergi ödemesine rağmen Kongre’de temsil edilmediğini hatırlattı. Belediye Başkanı Bowser, korona virüsü salgınına atıfta bulunarak son dönemde yaşananların ülkenin dikkatini başkente çektiğini söyledi.

TEŞVİK PAKETİNDEN FAYDALANAMADI

Washington eyalet değil bölge statüsünde olduğu için, salgın yüzünden iş yerleri kapanan kişilere maddi yardım yapılmasını öngören teşvik paketinden yararlanamamış ve kent 700 milyon dolarlık federal destek kaynağından mahrum kalmıştı.

Washington D.C.’de yasaların tümü Kongre bünyesindeki komisyonun incelemesine tabi. Komisyon kanun tekliflerini veto edebiliyor ya da federal tahsisat tasarısına ek yaparak bu teklifleri değiştirebiliyor. Kongre’de Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu dönemde muhafazakarlar, yabancı madde bağımlıları için enjektör değişimi programları ya da Medicaid adı verilen sağlık sigortası kapsamına kürtajın da alınması gibi liberal girişimleri engellemeye çalışmış ancak çoğunda başarısız olmuşlardı.

2014 yılında eğlence amaçlı marihuana kullanımının yasal olmasını öngören tasarı ezici bir çoğunlukla kabul edilmiş ancak Kongre devreye girerek marihuana satışı için bir yönetmelik ya da vergi sistemi oluşturulması amacıyla bütçeden kaynak aktarılmasını yasaklayarak bu girişimi bir anlamda veto etmişti.

Washington Belediye Başkanı Bowser’ın en son katıldığı 'The Late Late Show' adlı televizyon programının sunucusu James Cordon, ‘’Washington D.C.’yi temsil eden bir senatör olmadığını ve Temsilciler Meclisi’nde de oy hakkı olmayan tek bir delege tarafından temsil edildiğini yeni öğrendiğini’’ söylemiş, Bowser da ‘’Çok sayıda Amerikalı aynı durumda. Eyalet olmanın ne anlama geldiğini öğrendiklerinde buna destek veriyorlar’’ diye konuşmuştu. (AA/Amerika'nın Sesi)