Çin Mars'a keşif aracı fırlattı
Çin, Mars'ta inceleme yapmak için ilk keşif aracını başarıyla fırlattı. 2 bin yıllık bir Çin şiirine atıfla Tianwen-1 (Cennete Sorular) adını taşıyan aracın şubat ayında Mars'a inmesi, su ve buz araması planlanıyor.
DUVAR - Uzayda küresel liderliğe talip olan ve teknolojik gücünü sergilemek isteyen Çin, Mars'a insansız bir keşif aracı fırlattı. Pekin yönetiminin bir başka gezegene gönderdiği bu ilk uzay aracının, 55 milyon kilometrelik bir yolculuğun ardından Mars'a şubat ayında ulaşması planlanıyor. Araç Mars'ta 90 gün boyu incelemelerde bulunacak.
SU, BUZ VE YAŞAM İZİ ARAYACAK
2 bin yıllık bir Çin şiirine atıfla Tianwen-1 (Cennete Sorular) adını taşıyan aracın, önce Kızıl gezegenin yörüngesine oturması, ardından iniş yapması ve inceleme yapacak 240 kilogram ağırlığındaki daha küçük aracını Mars yüzeyine bırakması bekleniyor. Araç sonrasında, Mars'ın atmosferinde ve yüzeyinde analizler yapacak, su, buz ve yaşam izi arayacak.
İKİ BUÇUK AY YÖRÜNGEDE KALACAK
Projenin sözcüsü Liu Tongjie, fırlatma sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, aracın Mars'a yaklaşırken hızını düşürmesinin yörüngeye oturabilmesi açısından kritik önem taşıdığını belirtti. Liu, aracın yörüngeye oturduktan sonra iki buçuk ay boyunca burada kalacağını, bu süreçte Mars'ın atmosferine girmek ve yumuşak bir iniş yapmak için fırsat kollayacağını anlattı.
Şu an Mars'ın yörüngesinde veya yüzeyinde bulunan sekiz uzay aracı var. ABD, Avrupa ve Hindistan'a ait bu araçların yanı sıra, Birleşik Arap Emirlikleri de Mars'a hafta başında bir araç göndermişti.
İLK DENEMESİ BAŞARISIZLIKLA SONUÇLANMIŞTI
Çin 2011 yılında da, Rusya ile ortaklaşa bir Mars projesine imza atmıştı. Fakat Rus yapımı araç Dünya'nın atmosferinden çıkmayı başaramamış ve Pasifik Okyanusu üzerinde infilak etmişti. (DIŞ HABERLER)