Kenyalı Erin Brockovich: 12 milyon dolar tazminat kazandı

Kenya'da Phylllis Omido, binlerce insanda kurşun zehirlenmesine yol açan büyük bir fabrikaya karşı hukuk mücadelesini 10 yıl sonra kazandı. Fabrika ve devlet 12 milyon dolar tazminat ödeyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kenya'nın Mombasa kentinde, yaşadığı kenar mahallede, binlerce insanda kurşun zehirlenmesine yol açan büyük bir fabrikaya karşı 10 yıldır hukuk mücadelesi yürüten Phylllis Omido, fabrikayı ve devleti 12 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etti.

ANNE SÜTÜNDEN BEBEĞE GEÇTİ

Omido'nun ölüm tehditlerine maruz kaldığı ve gözaltına alındığı 10 yıl boyunca süren adalet arayışı, doktorların bebeğinin kanında normalin çok üzerinde kurşun bulmasıyla başladı. Anne sütünden bebeğe geçen kurşun miktarı Dünya Sağlık Örgütü'nün kaygı yarattığını söylediği seviyenin 35 kat üzerindeydi.

Mombasa kentindeki mahkeme, devlete ve şimdi kapalı olan döküm fabrikasının sahiplerine, şehrin dışındaki Owino Uhuru bölgesinde yaşayan kurbanlara ve 12 milyon dolarlık tazminatın ödenmesi, ayrıca bölgede suyun ve toprağın temizlenmesi için 90 günlük süre tanıdı.

'KORKUTUCU BİR MÜCADELEYDİ'

42 yaşındaki Omido, Times gazetesine yaptığı açıklamada "Uzun süre tek başıma verdiğim ve sıklıkla korkutucu bir mücadeleydi, insanlar benim ne söylediğimi ya anlamadılar ya da inanmadılar" dedi.

Omido'nun yürüttüğü hukuk mücadelesi, bir elektrik ve gaz şirketinin zehirlediği vatandaşlar adına yürüttüğü, hikayesi 2000 yılında Oscar alan bir filme konu olan Erin Brockovich'in yaşadıklarına benzetiliyor. (BBC Türkçe)