Atina diken üstünde: Doğu Akdeniz’de sular ısındı

Oruç Reis araştırma gemisinin Meis açıklarına gönderilmesi, Yunanistan'dan tepki çekiyor. Miçotakis hükümeti, ‘Oruç Reis’in Yunanistan’ın kıta sahanlığında araştırma yapmaması gerektiği’ mesajını veriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülme kararına 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin yeni bir iletişim stratejisi' olarak yaklaşan, siyasi ve diplomatik arenada bu adıma karşı sesini yükselten Yunanistan,'da Doğu Akdeniz’deki son durum nedeniyle endişe devam ediyor.

Oruç Reis araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’de, Meis adası açıklarında araştırma yapmaya hazırlanması bu haftanın başından itibaren Atina’yı alarma geçirdi. Yunanistan Donanması’na ait unsurların neredeyse yüzde 85’i an itibari ile Ege ile Akdeniz’e açılmış durumda. Tüm teknolojik imkanlarını seferber eden Atina, Oruç Reis ile ona refakat eden gemileri ve Ege ve Akdeniz’e açılan tüm unsuları yakından takip ediyor.

Atina’daki kaynaklar Oruç Reis gemisinin önümüzdeki saat ya da günlerde Doğu Akdeniz’e açılabileceği olasılığı temelinde hareket ediyor. Yunanistan'dan diplomat ve askerler bu olasılığı Türkiye medyasına yansıyan son bilgilere ve Ankara’dan gelen son mesajlara dayandırıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesi sonrasında kısa sürekliliğine olumlu ve umutlu bir bekleyiş içerisine giren Atina, son 48 saat içerisinde Türk-Yunan ilişkilerinde vuku bulan gelişmeleri hayra alamet saymıyor. Ayasofya özelinde Ankara’nın vermiş olduğu mesajlara paralel olarak 24 Temmuz’un Lozan Anlaşması’nın yıl dönümü olması ve Türkiye hükümetinin son dönemde bu anlaşmayı sorgulaması komşu ülkeyi endişelendiriyor.

MİÇOTAKİS İLE ÇİPRAS GÖRÜŞTÜ

Ege ve Doğu Akdeniz’deki endişe verici durum nedeniyle Atina’da dün Başbakan Kiryakos Miçotakis mecliste temsil edilen siyasi parti liderleri ile temasa geçmeye başladı. Eski Başbakan Aleksis Çipras ile görüşmede ‘Oruç Reis’in Yunanistan’ın kıta sahanlığında araştırma yapmaması gerektiği’ mesajı verildi.

YUNAN BASININDA SERT DİL

Öte yandan, Yunanistan medyasının Türk-Yunan ilişkilerindeki son gelişmelere ilişkin ilgisi sürüyor. Uzun zamandan sonra ilk defa Yunanistan medyasında Türkiye karşıtı, sert dil kendini hissettirirken, bazı medya kuruluşları Atina’nın Doğu Akdeniz’de askeri seçenek dahil birçok olasılığı değerlendirdiği ifade ediyor.

KIBRIS DA DİKEN ÜSTÜNDE

Atina-Ankara hattındaki gerilimi Kıbrıs da yakından takip edip değerlendiriyor. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis dün Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi. Bu görüşme sonrasında Macron, Yunanca yazılmış bir mesaj ile Yunanistan ve Kıbrıs’a seslendi ve ülkesinin Avrupa Birliği’ndeki müttefiklerine olan desteğini yineledi.