Hariri suikastında karar açıklandı: Hizbullah ve Suriye'nin doğrudan dahli yok

Lübnan'ın eski başbakanı Refik Hariri'nin 2005'te öldürülmesine dair BM mahkemesinde görülen davada karar açıklanıyor. Yargıç David Re, Hizbullah liderliğinin ve Suriye hükümetinin suikasta karıştığına dair kanıt bulunmadığını söyledi. Kararda, gıyabında yargılanan dört kişiden biri suçlu bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Lübnan Mahkemesi, Lübnan'ın eski başbakanı Refik Hariri'nin 2005'te öldürüldüğü suikastla ilgili kararını açıklıyor. Dört Hizbullah üyesinin gıyabında yargılandığı davanın karar duruşmasında yargıç David Re, Hizbullah liderliğinin ve Suriye hükümetinin Hariri suikastına doğrudan dahline dair kanıt bulunmadığını söyledi.

2 BİN 600 SAYFALIK KARAR

Yargıç Re, 2 bin 600 sayfalık kararın özetini okurken, şu ifadeleri kullandı: "Mahkeme heyeti, Suriye ve Hizbullah'ın Hariri ve siyasi müttefiklerini ortadan kaldırmak için gerekçeleri olabileceğini düşünse de, Hizbullah liderliğinin Sayın Hariri'nin öldürülmesinde herhangi bir dahli olduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır ve Suriye'nin dahline dair de doğrudan bir kanıt yoktur."

Yargıç, Hariri suikastını düzenlemekle suçlanan dört kişiden sadece Salim Cemil Ayyaş'ın suçlu olduğuna hükmetti. Ayyaş cinayet ve terörist saldırıda bulunma suçlamasıyla gıyabında hüküm giydi. Kararda, diğer üç zanlının suikastla ilgisinin bulunmadığı belirtildi.

REFİK HARİRİ NASIL ÖLDÜRÜLDÜ?

Refik Hariri, 14 Şubat 2005 günü Beyrut'ta konvoyuna bomba yüklü bir kamyonla düzenlenen saldırıda öldü. Suikast sırasında 21 kişi daha yaşamını yitirdi. Saldırının ardından alınan DNA örnekleriyle, Hariri'yi öldüren bombanın erkek bir intihar bombacısı tarafından patlatıldığı tespit edildi. Ancak bu kişinin kimliği belirlenemedi.

HİZBULLAH VE SURİYE SUÇLAMALARI REDDETMİŞTİ

Sünni bir milyarder iş adamı olarak Körfez ülkeleri ve Batı'ya yakınlığıyla tanınan, Suriye'nin Lübnan'daki askeri varlığına ve Hizbullah'ın nüfuzuna karşı çıkan Hariri'nin öldürülmesinin ardından, özellikle İsrail ve Batı'da birçokları suikasttan Suriye yönetimini ve Hizbullah'ı sorumlu tuttu. Şam ve Hizbullah suçlamaları reddederken, önce Birleşmiş Milletler soruşturması açıldı, 2007'de de uluslararası mahkeme kuruldu.

KİMLER YARGILANIYOR?

Davada, Hizbullah üyeleri olduğu belirtilen Salim Cemil Ayyaş, Hassan Habib Merhi, Esad Hasan Sabra ve Hüseyin Hasan Anisi yargılanıyordu. Savcılar, bu kişilerin saldırı öncesindeki aylarda Hariri'nin hareketlerini yakından izlediğini savunmuştu. Mahkemenin atadığı avukatlar ise bu dört kişiyi suikastla bağlantılandıran fiziksel bir kanıt olmadığını vurgulamıştı. Bu dört isim bulunamadığı için mahkeme, 2 Şubat 2012'de gıyabında yargılamayı başlatmıştı.

Hollanda'daki mahkemenin karar duruşmasının 7 Ağustos'ta yapılması planlanıyordu. Ancak kararın açıklanması, 4 Ağustos'ta Beyrut limanında meydana gelen ve en az 180 kişinin öldüğü patlamanın ardından ertelenmişti.

Bugünkü duruşmayı, Hariri'nin oğlu ve eski başkaban Saad Hariri dahil, çok sayıda aile üyesinin de yerinde izlediği belirtiyor. (DIŞ HABERLER)