Sudan'da gerilla örgütü orduya katılıyor
Sudan'da 30 yıllık Ömer el Beşir dikatörlüğünün devrilmesi sonrası geçiş yönetiminin silahlı gruplarla yürüttüğü barış müzakerelerinde bir anlaşma sağlandı. Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey örgütünün, orduya katılacağı açıklandı. Savunma Bakanı İbrahim, "Ordumuz daha güçlü olacak" dedi.
DUVAR - Sudan'da 30 yıllık eski diktatör Ömer el Beşir'in geçtiğimiz yıl halk isyanı sonrası ordu tarafından görevden alınması sonrası, silahlı isyan hareketleriyle uzlaşma süreci devam ediyor. Son olarak, Sudan devletiyle Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) örgütü arasında bir anlaşma imzalandı. Buna göre, SPLM-N üyeleri 39 ay içinde Sudan ordusuna entegre edilecek.
SPLM-N, Sudan ile Güney Sudan'ın ayrılması sonrasında Sudan sınırları içinde kalan ve Hartum hükümetinin ayrılıkçılığından şikayet edilen güney bölgelerinde faaliyet gösteriyordu. Anlaşma kapsamında örgüt 14 ay boyunca Nubye Dağları ve Mavi Nil bölgesinde, ordunun komutası altında kalmaya devam edecek. Sonraki 13 ay içinde ise ülkenin başka yerlerine konuşlandırılacak. Bu 39 aylık geçiş sürecinde örgütün tüm birlikleri dağıtılmış olacak.
SAVUNMA BAKANI: ORDU GÜÇLENECEK
Tarafların komşu Güney Sudan devletinde müzakereler gerçekleştirdiği belirtilirken, Sudan Savunma Bakanı Tümgeneral Yassin Ibrahim bu anlaşmayla ordunun güçleneceğini söyledi. İbrahim, "Silahlı kuvvetlerin bütünlüğü devam edecek; SPLM-N'nin katılımıyla ulusal ordumuz daha uyumlu, güçlü ve vatanın güvenliğine karşı tehditlerle mücadeleye daha hazır hale gelecek" dedi.
'ÇOĞULCU SİLAHLI KUVVETLER İNŞASINA KATILACAĞIZ'
SPLM-N'nin ikinci lideri Yasir Arman da anlaşmayı 'tarihi' diye niteledi. Arman, "Çoğulculuğu yansıtacak olan, güçlü ve etkili silahlı kuvvetlerin geliştirilmesine, reforme edilmesine ve inşa edilmesine katılacağız. Sudan'ın politize edilmemiş yeni bir askeri doktrini olacak" diye konuştu.
Sudan'da geçiş dönemi için oluşturulan konsey, ülkenin uzun süredir devam eden silahlı ihtilaflarında barışçıl çözüm için Beşir'in devrilmesinin ardından, Ekim 2019'da barış görüşmeleri başlatmıştı. Sudanlı yetkililer, ana hedefin kapsamlı bir barış anlaşması olduğunu açıklamıştı. Bazı silahlı gruplar ise müzakerelere katılmayı reddetmişti. (DIŞ HABERLER)