Mahkeme: Ardern'in ilk tedbirleri yasal değildi

Yeni Zelanda'da bir mahkeme, hükümetin koronaya karşı övgü alan mücadelesinin ilk günlerinde attığı adımların yasadışı olduğuna karar verdi. Bir avukat, sokağa çıkma kısıtlamalarının yasal zeminini sorgulayarak açtığı davayı kazandı. Mahkeme, ilk dokuz günde resmi karar olmadan uygulanan kısıtlamaların özgürlükleri ihlal ettiğine hükmetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda'da bir mahkeme, Başbakan Jacinda Ardern'in hükümetinin korona virüsü salgınının ilk günlerinde attığı bazı adımların 'yasadışı' olduğuna hükmetti. Avukat Andrew Borrowdale'in açtığı davada, hükümetin sokağa çıkma kısıtlamalarının 26 Mart-3 Nisan arasındaki ilk dokuz gününde halkın hak ve özgürlüklerini yasadışı olarak sınırlandırdığına hükmetti.

Mahkeme kararında, beş hafta süren sıkı kısıtlamalar için yasal emirin ancak 3 Nisan'da çıkarıldığı ancak Başbakan Jacinda Ardern dahil yetkililerin 26 Mart'tan itibaren halka 'evde kal' çağrısı yaptığı belirtildi. Kararda, "O tarihte Covid-19 krizine karşı bunun gerekli, mantıklı ve orantılı yanıt olduğu sorgulanamaz ancak bu gereklilik yasal zemine oturmuyordu" denildi. (DIŞ HABERLER)