Yunanistan anlaşması Mısır meclisinden geçti
Mısır meclisi, Yunanistan'la Doğu Akdeniz için ay başında imzalanan deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşmasını kabul etti. Meclis Başkanı Ali Abdül Aal, anlaşmanın uluslararası hukuka uygun olduğunu ve 'Doğu Akdeniz'i provokatif şekilde suistimal edenlere kapıyı kapattığını' söyledi.
DUVAR - Atina ile Kahire'nin Ankara'nın tepkisini çekecek şekilde Doğu Akdeniz'de yaptığı deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması, Mısır'da parlamento onayı aldı. Anlaşma, Mısır'la Yunanistan arasındaki Akdeniz sınırlarının büyük kısmının belirlenmesini ve petrol ve gaz rezervlerinin bulunduğu bölgede Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilan edilmesini öngörüyor.
Mısır Meclis Başkanı Ali Abdül Aal, oturumda yaptığı konuşmada isim vermeden Türkiye'yi ve Libya'yla yapılan anlaşmayı eleştirdi. Aal, kendilerinin Yunanistan'la yaptıkları anlaşmanın BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'yle uyumlu olduğunu savunup, "Dolayısıyla hiçbir ülke Akdeniz'de araştırma yapma hakkına sahip değildir" iddiasında bulundu.
Aal, "Akdeniz'in zenginlikleri bazılarını, diğer ülkelerle bağlantılı karasuları ve ekonomik bölgelerde provokatif şekilde davranmaya sevk etti. Bu anlaşma, Doğu Akdeniz'i provokatif şekilde suistimal etmeye çalışanlara kapıyı kapatıyor" diye konuştu.
Yunanistan ile Mısır'ın 6 Ağustos'ta imzaladığı anlaşma, Türkiye'nin Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti'yle yaptığı anlaşmada belirlenen alan ile çakışıyor. Türkiye, Atina-Kahire anlaşmasını 'yok hükmünde' olarak nitelemişti. Mısır ile Yunanistan ise Türkiye'nin Libya ile anlaşmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu savunuyor. (DIŞ HABERLER)
Yunanistan ve Mısır'a misilleme: Türkiye Akdeniz'de yeni Navtex ilan etti
Türkiye'den Yunanistan ve Mısır'a tepki: Anlaşma yok hükmünde
Mısır ile Yunanistan münhasır ekonomik bölge anlaşması imzaladı