Yunanistan'dan Kariye kararına tepki: Uluslararası topluma yönelik bir meydan okuma

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Kariye'nin cami olarak ibadete açılması kararının 'uluslararası topluma yönelik bir meydan okuma olduğunu' ifade etti. Açıklamada, "Komşu ülkeyi, dünya kültür mirasının korunması alanındaki uluslararası prosedüre uymaya çağırıyoruz" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Kariye Camii'nin ibadete açılması kararının 'uluslararası topluma yönelik bir meydan okuma olduğu' açıklamasında bulundu. Bakanlık açıklamasında, “Türkiye, Ayasofya'dan sonra ve kışkırttığı uluslararası tepkilere rağmen, Türkiye topraklarında yer alan başka bir UNESCO dünya mirası eserinin karakterini acımasızca değiştiriyor" denildi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Zaman zaman, azınlık haklarına ve toplumunun çok dinli doğasına saygı beyanlarına rağmen, Türkiye topraklarında bulunan UNESCO dünya mirası eserlerine yönelik uluslararası yükümlülüklerini ihlal etmektedir. Türk makamlarının bugünkü kararı, Türkiye'yi uluslararası toplum nezdinde bir kez daha ifşa ediyor. Komşu ülkeyi, dünya kültür mirasının korunması alanındaki uluslararası prosedüre uymaya çağırıyoruz."

AVRUPA BİRLİĞİ DE TEPKİLİ

Yunanistan basınına yansıyan bilgilere göre, Avrupa Birliği konu ile ilgili olarak "Müze olarak 1945 yılından beri faaliyet gösteren Hora Manastırı'nı camiye dönüştürülmesini ve ibadete açılmasını kararını takip ediyoruz. Ayasofya gibi Hora da UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Kültürler İttifakı'nın bir üyesi olarak, Türkiye dinler arası ve kültürler arası diyalog ve hoşgörü ile birlikte yaşamı desteklemeye söz vermiştir" mesajını verdi.

DIŞİŞLERİ: UNESCO SÖZLEŞMESİ'NE AYKIRI DEĞİL

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Kariye Camii'nin ibadete açılmasıyla ilgili Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamayla ilgili, "Bir dünya miras alanında yapılan statü değişikliği, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’ye aykırılık teşkil etmemektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Aksoy, konuyla ilgili sorulan soruya yazılı yanıt vererek Kariye Camii'nin, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi gibi Türkiye'nin mülkiyetinde bulunan bir kültür varlığı olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'deki kültürel varlıkların en titiz şekilde koruduğuna işaret eden Aksoy, "Kültür ve tarihimizden gelen hoşgörü geleneğimiz ve uluslararası sözleşmelerden doğan hak ve sorumluluklarımız çerçevesinde tüm kültürel varlıklarımızı en titiz şekilde korumaktayız" açıklamasını yaptı.

Aksoy, Yunanistan'ın ülkesindeki Osmanlı cami ve mescitlerini kiliseye çevirdiğini hatırlatan Aksoy, "Altını çizmek isteriz ki, bir dünya miras alanında yapılan statü değişikliği, UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’ye aykırılık teşkil etmemektedir. Kendi topraklarındaki Osmanlı mirası cami ve mescitleri kiliseye çeviren Yunanistan, diğer dinlere saygı konusunda bize söz söyleyecek en son ülkedir" ifadelerini kullandı.

Kendi ülkesindeki Türk azınlığın insan hak ve özgürlüklerini uluslararası anlaşmalara rağmen Yunanistan'ın her türlü baskıcı uygulamayla bu hakları kısıtladığını savunan Aksoy, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Yunanistan’ın bu konuda bize ders vermeye kalkması ise hadsizliktir. Yunanistan’ın tarihsel kompleksleriyle bölgede suni gündemler yaratma çabası başarısızlığa mahkumdur. Yunanistan’ı bir kez daha tarihiyle barışmaya ve Müslümanlar'ın kendi ülkesinde ibadetlerini yerine getirmeleri için gereken imkanları sağlamaya davet ediyoruz."