Mısır anlaşması Yunanistan parlamentosunda onaylandı

Yunanistan parlamentosu, Mısır ile bu ay başında imzalanan deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşmasını kabul etti. Daha önce Mısır'da onaylanan anlaşma, Yunanistan parlamentosundan oy çoğunluğuyla geçti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mısır ile Yunanistan arasında ay başında imzalanan deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşması Yunan parlamentosundan geçti. Mısır ile Yunanistan’ın Akdeniz sınırlarının büyük bir kısmının belirlendiği ve iki ülke arasında yer alan, petrol ve gaz rezervlerinin bulunduğu bölgede Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilan edilmesi konusunda uzlaşıldığı anlaşma perşembe günü Yunan parlamentosundaki oturumdan gerekli oyu alarak kabul edildi. Oylamada 300 milletvekilinin 178’inin anlaşma leyhinde oy kullandığı belirtildi.

Yunan hükümet sözcüsü Stelyos Petsas yaptığı açıklamada, 'Türkiye’nin yasa dışı faaliyetleri' nedeniyle anlaşmanın Yunanistan tarafından onaylanmasının 'çok acil' olduğunu belirtmişti. Anlaşma geçen hafta Mısır parlamentosunda yapılan oylamada da kabul edilmişti.

Yunanistan ile Mısır’ın 6 Ağustos’ta imzaladığı anlaşma, Türkiye’nin Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti’yle 2019 yılında yaptığı anlaşmada belirlenen alan ile çakışıyor. Türkiye, Atina-Kahire anlaşmasını ‘yok hükmünde’ olarak nitelemişti. Mısır ile Yunanistan ise Türkiye’nin Libya ile anlaşmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu savunuyor.

Türkiye, Perşembe günü Oruç Reis gemisinin sismik araştırma yürüteceği alan için 1 Eylül'e kadar devam edecek yeni bir Navtex ilan etti.  İlgili bölgeye dair ilanda daha önce çalışmaların 27 Ağustos'a kadar sürdürüleceği duyurulmuştu. Yeni bildiriyle görev süresi 4 gün daha uzatıldı. Buna göre Oruç Reis sismik araştırma gemisi, Ataman ve Cengiz Han isimli gemilerle birlikte Doğu Akdeniz'de Kıbrıs açıklarında daha önce ilan edilen bölgelerde sismik çalışmalarını yürütecek. (DW Türkçe/BBC Türkçe)

Yunanistan anlaşması Mısır meclisinden geçtiYunanistan anlaşması Mısır meclisinden geçti