ABD, DSÖ'nün küresel Covid-19 aşısı programına katılmayacak

Beyaz Saray Sözcüsü Judd Deere, ABD'nin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yönetilen küresel aşı çalışmalarına katılmayacağını duyurdu. Açıklamada, "Virüsü yenebilmek için uluslararası ortaklarıyla birliğini sürdürülecek ancak DSÖ ve Çin'in etkisindeki çok uluslu organizasyonlarla kısıtlanmayacak" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Beyaz Saray Sözcüsü Judd Deere, ABD'nin Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) eş güdümünde yürütülen Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı'na (Covax) katılmayacağını bildirdi. ABD'nin aşı çalışmalarını yalnız başına yürüteceğini vurgulayan Deere, "Birleşik Devletler, virüsü yenebilmek için uluslararası ortaklarıyla iş birliğini sürdürecek fakat DSÖ ve Çin'in etkisindeki çok uluslu organizasyonlarla kısıtlanmayacak" ifadelerini kullandı.

Dünya çapında aşı geliştirme çalışmalarının hızlandırılmasını, bütün ülkelerin potansiyel bir aşıdan yararlanabilmesini ve yüksek risk grubundaki nüfus kesimlerinin aşıdan öncelikli olarak yararlanabilmesini amaçlayan Covax programı kapsamında 170'dan fazla ülkeyle görüşmeler yürütülüyor. Aralarında Almanya ve Japonya gibi ABD müttefiki ülkelerin bulunduğu çok sayıda ülke ve kuruluş programa destek veriyor.

Uzmanlar, ABD'nin aşı çalışmalarında yalnız hareket etme kararının, hem ABD hem de dünya nüfusunun, salgından çıkışın umudu olarak görülen potansiyel bir aşıya erişiminde sıkıntıya yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

DSÖ verilerine göre, 28 Ağustos itibarıyla dünya genelinde korona virüsüne karşı 33 aşı adayı klinik deneme, 143 aşı adayı ise klinik öncesi değerlendirme aşamasında bulunuyor. (AA)