Kıbrıs'ta uzmanlar ABD'nin 'ambargo kararını' sorguluyor
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasıyla 2021 mali yılı için Kıbrıs Cumhuriyet'ine yönelik silah ambargosunun kısmi olarak kaldırılması farklı yorumları beraberinde getirdi. Rum uzmanlar, silah ambargosunun temelli ortadan kalkması gibi bir durumun söz konusu olmadığını aktardı.
LEFKOŞA - ABD’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yönelik silah ambargosunu kısmi olarak kaldırma kararı almasının açıklanması Lefkoşa ve bölge başkentlerinde tartışmalara neden oldu. Lefkoşa’da Nikos Anastasiadis hükümeti son gelişmeyi ‘bölge genelinde oyun değiştirici’ bir olay olarak lanse etmeye çalışırken, Ankara yeni gelişmeye sert tepki gösterdi. Atina ise Dışişleri Bakanlığı’nın yeni bir açıklaması ile ABD’nin Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunu kısmi olarak kaldırmasını selamladı.
ABD'NİN YENİ MESAJI
ABD, Lefkoşa’daki Büyükelçilik kanalı ile silah ambargosunun kısmi olarak kaldırılmasının Türkiye ile ve Doğu Akdeniz’deki gelişmelerle ilgili olmadığı mesajını verdi.
ABD’nin Kıbrıs ile ilgili yeni adımı Kıbrıs’ta farklı yorumları beraberinde getirdi. Rum uzmanlara göre, ABD’nin 1980’li yıllardan bugüne dek Kıbrıs’a yönelik uyguladığı silah ambargosunun temelli ortadan kalkması gibi bir durum söz konusu değil. Uzmanlar, ABD hükümetinin sadece belli kategorideki askeri mühimmat için bir yıllığına Kıbrıs’a bir 'kolaylık sağladığını' aktardı.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yeni kararı uyarınca bir yıl boyunca Kıbrıs Cumhuriyeti, ABD’den 'öldürücü özellik taşımayan' silah sistemleri veya gelişmiş küçük silahlar edinebilecek. Söz konusu silahlar ve sistemler genellikle polis ve kolluk kuvvetleri tarafından kullanılan araçlar olarak öne çıkıyor. Başka bir deyişle ABD’nin yeni süreçte Rum tarafına Türkiye olası sıcak bir temasta kullanılacak, yüksek kapasiteli, NATO sistemlerine uygun, gelişmiş silah sistemleri satması söz konusu değil.