Miçotakis: Oruç Reis'in limana dönmesi olumlu bir ilk adım

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye'nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis'in Antalya Limanı'na dönmesini 'olumlu bir ilk adım' diye niteledi. Miçotakis, iki ülke arasında kriz yaratan geminin dönüşünün ardından "Türkiye'yle görüşmek istiyoruz ama provokasyon olmayan bir atmosferde. Gerginliğin giderilmesi halinde Erdoğan ile görüşmeye hazırım" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de araştırma yapan sismik araştırma gemisi Oruç Reis'in araştırma faaliyetlerini tamamlayarak Antalya Limanı'na dönmesi konusunda Yunanistan'dan açıklama geldi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Oruç Reis'in limana dönmesini diyalog girişimleri açısından 'olumlu bir ilk adım' olarak niteledi.

Selanik'te gazetecilere konuşan Miçotakis, "Oruç Reis'in dönmesi olumlu bir ilk adım, devamının gelmesini umuyorum. Türkiye'yle görüşmek istiyoruz ama provokasyon olmayan bir atmosferde" ifadelerini kullandı.

'ERDOĞAN'LA GÖRÜŞMEYE HAZIRIM'

Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili sorular üzerine, "Gerginliğin giderilmesi halinde Erdoğan ile görüşmeye hazırım" ifadesini kullandı.

Yunanistan Başbakanı, iki ülke arasındaki deniz sırını sorunlarının çözümünde tek yolun diyalog olduğunu söyleyip, ilk adımın ikili ilişkilerin iyileştirmesi yönünde Türkiye tarafından atılacak bir adım olacağını savundu.

'GEÇMİŞTEKİ HATALARI TEKRARLAMAYACAĞIZ'

Yunanistan'ın silahlanma programına ilişkin soruları da yanıtlayan Miçotakis, Fransız Rafale tipi savaş uçaklarının ilk siparişinin 2021 yılının ortalarında ulaşacağını, diğerlerinin ise 2022 başlarında tamamlanacağını aktardı.

Miçotakis, Atina'nın "silahlanma yarışına girmeyeceğini ve geçmişte savunma konusundaki hataların tekrarlanmayacağını" öne sürerek, "Ege adalarının silahlandırılmasının söz konusu olmadığını, bunun istikşafi görüşmelerde ele alınmadığını ve alınmayacağını" iddia etti.

Miçotakis, mevcut Mirage 2000 uçaklarının yerine Fransa'dan satın alacakları 18 Rafale tipi savaş uçağıyla yeni bir filo kuracaklarını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER - AA)