Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor?
Maden Mühendisleri Odası'na göre dünyada altın üretiminin yaklaşık yüzde 85'inde siyanür kullanılıyor. Bazı ülkelerde siyanür kullanımına yönelik kısıtlamalar var.
DUVAR - Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen toprak kaymasında toprak altında kalan 9 işçiyi arama çalışmaları devam ediyor. Uzmanlar maden ocağıyla ilgili yıllardır pek çok uyarı yapıldığını, böyle bir kazanın meydana gelebileceğinin bilindiğini ancak bu uyarıların dikkate alınmadığını belirtiyor.
Altın madenciliği dünyada oldukça yaygın bir madencilik türü. İstatistik sitesi Statista'ya göre 2022 yılında dünyada yaklaşık 3 bin ton altın üretildi.
Dünya Altın Konseyi verileri, 2022 yılında dünyanın en büyük altın üreticisinin, küresel üretimde yaklaşık yüzde 10'luk bir pay ile Çin olduğunu gösteriyor. Çin'i Rusya, Avustralya, Kanada ve ABD izliyor.
BBC Türkçe'nin aktardığına göre, en çok altın üreten madencilik şirketleri ise ABD ve Kanada ortaklığındaki Newmont ile merkezi Toronto'da bulunan Barrick Gold. Peki altın madenciliği dünyada nasıl yapılıyor? Siyanür her yerde kullanılıyor mu? Kazalar ne kadar yaygın?
ALTIN MADENCİLİĞİ YÖNTEMLERİ
Altın madenciliği, 10 yıla kadar sürebilen bir araştırma süreciyle başlayan, daha sonra geliştirme ve sondaj aşamalarıyla devam eden çok aşamalı bir süreç. Üretimin yapıldığı madenler 30 yıla kadar aktif kalabiliyor.
Altın madenciliğinin farklı yöntemleri var:
- Plaser madenciliği: Biriken ağır mineralleri kazmak, taşımak, konsantre etmek ve geri kazanmak için suyun kullanıldığı oldukça eski bir yöntem.
- Sert kaya madenciliği: Dünyada en çok kullanılan yöntem. Altını kayadan doğrudan çıkarmak için açık bir ocak veya yeraltı tüneli kullanılıyor.
- Bazı durumlarda bakır, kum ve çakıl gibi diğer kaynaklar çıkarılırken altın da bulunabiliyor, buna da yan ürün madenciliği deniyor. Örneğin bakır madenlerinde genellikle önemli miktarda altın da çıkabiliyor.