Dünyada bir ilk: İskoçya’da tampon ve hijyenik pedler ücretsiz olacak

İskoçya parlamentosunda, hijyenik ped ve tampon gibi ürünlere ücretsiz erişimi garanti altına alan tasarı onaylandı. Bu yasayla beraber, kamu binalarında regl ürünleri ücretsiz olarak erişime sunulacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İskoçya, hijyenik ped ve tamponlara ücretsiz erişim sağlayan ilk ülke oldu. Regl ürünlerinin kamuya açık alanlarda ücretsiz olması için hazırlanan yasa tasarısı, İskoçya parlamentosunda oybirliğiyle onaylandı. Yasa teklifini sunan İşçi Partili milletvekili Monica Lennon, "Bu, İskoçya için gururlu bir gün" dedi.

KAMU BİNALARINDA ÜCRETSİZ OLACAK

Parlamentodan geçen tasarıyla birlikte, İskoçya'da ilkokul ve üniversiteler de dahil olmak üzere tüm kamu binalarında ped ve tampon gibi ürünler ücretsiz olarak erişime sunulacak. Yerel yönetimler, ihtiyacı olan herkesin regl ürünlerine ücretsiz erişimini sağlamakla yükümlü olacak.

'SALGINDA REGL YOKSULLUĞU ARTTI'

Korona virüsü salgını nedeniyle, ped ve tampon gibi ürünlere erişim imkanlarının daha da kısıtlandığını ve 'regl yoksulluğunun' arttığını söyleyen Lennon, "(Erişim sorunu) Artık her zamankinden daha önemli, çünkü salgın regl dönemini durdurmuyor" dedi. Lennon, regl ürünlerine erişimin herkes için güvence altına alınmasının ardından, kadın sağlığını ülke gündeminde üst sıralarda kalması için ve ayrımcı söylemleri sona erdirmek için çalışmalarını sürdüreceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)