Dünyadan Gazze'deki hastane saldırısına kınama: 'İnsanlık dışı bir suç'
Gazze'deki hastaneye yönelik İsrail saldırısına ilişkin aralarında DSÖ, UNICEF ve Arap Birliği'nin de olduğu kurumlar ile Avustralya'dan Şili ve Kolombiya'ya pek çok ülke kınama açıklamaları yaptı.
DUVAR - İsrail'in Gazze'de 500'den fazla kişinin hayatını kaybettiği el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırısına dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor.
HOLLANDA: TARİF EDİLEMEZ BİR ACI
Hollanda'nın geçici hükümetinin Başbakanı Mark Rutte, sosyal medyada hesabından, Filistin'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırıya ilişkin paylaşımda bulundu.
Hastaneye düzenlenen saldırının açıklığa kavuşması gerektiğini belirten Başbakan Rutte, "Hedef alınan el-Ehli Hastanesinden dramatik görüntüler var. İnsanlığın acısı tarif edilemez" ifadelerini kullandı. Gazze'ye insani ve tıbbi yardımların en kısa zamanda ulaşması için uluslararası ortaklarıyla yakın temas halinde olduklarını kaydeden Rutte, "Koşullar ne olursa olsun, bu kadar çok masum mağdurun çektiği acılar çok önemli. Düşüncelerim onlarla ve sevdikleriyle" ifadelerine yer verdi.
HİNDİSTAN: SORUMLULARDAN HESAP SORULMALI
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, saldırıya ilişkin olarak X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, "Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesinde meydana gelen trajik can kayıpları karşısında derin bir şok yaşıyoruz" dedi. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulunan Modi, "Yaralananların bir an önce iyileşmesi için dua ediyoruz. Çatışmalardaki sivil kayıplar, ciddi ve devam eden bir endişe konusudur. Sorumlularından hesap sorulmalı" ifadesine yer verildi.
İTALYA SAVUNMA BAKANI: HAMAS CEZALANDIRILMALI
Hastane saldırına ilişkin açıklama yapan İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, 'uluslararası toplumun masum sivilleri koruması ve Hamas'ı cezalandırması gerektiğini' söyledi.
Başbakan Giorgia Meloni de X üzerinden yaptığı açıklamada, "Gazze'deki el-Ehli Hastanesi'nde yaşananlar beni derinden üzdü. İtalya, hayatını kaybedenler için derin taziyelerini ifade ediyor ve ailelere, yaralılara yakınlığını belirtiyor. Olayların dinamiklerinin kesin olarak teyit edilmesini beklerken, sivil halkın korunması, acil insani sorunların çözülmesi ve bu krize hızlı bir çözüm sağlanması taahhüdümüzü bir kez daha yineliyoruz" dedi.
İRLANDA: YAŞANANLARIN TÜM GERÇEKLİĞİ ORTAYA KONMALI
İrlanda Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin, saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Hastanede tedavi görenler, sağlık görevlileri ve hastaneye sığınan sivillerin yaşamını yitirmesi karşısında dehşete kapıldığını belirten Martin, "Yaşananların tüm gerçeklikleri ortaya konmalı ve sorumlularından hesap sorulmalı" ifadesine yer verdi.
Martin, çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana artan sivil can kayıplarının endişe verici olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: "Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin çaresizce bekleyenlere yönelik insani yardımlara izin verecek şekilde ateşkes ilan etme çağrısını yineliyorum. Acilen insani koridor oluşturulmalıdır. Rehineler, koşulsuz şekilde derhal serbest bırakılmalıdır." Martin, açıklamasında, uluslararası toplumun gerginliği azaltmak için acilen harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
YUNANİSTAN: SİVİLLER KORUNMALI, İNSANİ DEĞERLER SAVUNULMALI
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da saldırıya ilişkin bir açıklama yaparak, saldırıyı kınadı. Açıklamada, "Yunanistan başından beri sivilleri koruma ve insani değerleri savunma gerekliliğinin altını çizmiştir ve bu duruşa bağlılığını sürdürmektedir" denildi.
MALEZYA: DELİCE VE İNSANLIK DIŞI BİR EYLEM
Malezya Başbakanı Enver İbrahim, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu saldırıyı 'delice ve insanlık dışı bir eylem' olarak nitelendirdi ve İsrail'i kınadı. Enver, açıklamasında, İsrail-Filistin çatışmasının bir an önce durması çağrısında bulundu.
Endonezya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da söz konusu saldırı kınanarak İsrail'in 'uluslararası hukuku açık bir şekilde ihlal ettiği' vurgulandı. Açıklamada, "Filistin halkına yönelik adaletsizlik uzun zamandır sürüyor ve bugün de bu yapılıyor. Filistin için barışı öncelik edinme zamanı tüm dünya için geldi. Uluslararası parametrelerin uygulanması daha fazla geciktirilemez" ifadesi kullanıldı.
AVUSTRALYA: HER MASUM İNSANIN HAYATI ÖNEMLİ
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Gazze'deki hastaneye düzenlenen ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı kınadı. Albanese, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Gazze'deki hastanede meydana gelen patlamanın görüntülerinin 'son derece üzücü' olduğunu belirterek, "Hastaneler de dahil olmak üzere altyapıya yönelik yapılan her türlü saldırıyı kınıyoruz" ifadesini kullandı. Albanese, düşüncelerinin hayatını kaybedenler, yaralananlar ve onların sevdikleriyle birlikte olduğunu kaydederek, "İster İsrailli olsun ister Filistinli, her masum insanın hayatı önemli" dedi.
TALİBAN: İNSANLIĞA KARŞI ZULÜM
Afganistan'daki Taliban geçici hükümeti de İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına tepki gösterdi. Taliban hükümeti sözcüsü Zabihullah Mücahid, el-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlenen saldırıyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. İsrail'in Gazze'de savaş suçu işlediğini kaydeden Mücahid, İsrail'in işlediği suçlara sessiz kalan veya destek verenlerin insanlığa karşı işlenen zulmün suç ortağı olduğunu belirtti.
ALMANYA: KAPSAMLI BİR SORUŞTURMA ŞART
AA'nın aktardığına göre, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es Sisi ile görüşmek üzere Mısır'da bulunan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, hastane saldırısına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Olayın kapsamlı şekilde soruşturulması şarttır" ifadesini kullandı. Başbakan, Gazze'deki hastanede meydana gelen patlamanın görüntülerinin kendisini dehşete düşürdüğünü de vurgulayarak "Masum siviller yaralandı ve öldürüldü. Düşüncelerimiz hayatını kaybedenlerin aileleriyle" ifadesine yer verdi.
Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından saldırıya ilişkin yapılan açıklamada da "Sivil hedefler, özellikle de hastalar ve sağlık personelinin bulunduğu tam teşekküllü bir hastane, hiçbir koşul altında hiç kimse tarafından saldırıya uğramamalıdır. Çatışmalarda siviller korunmalıdır" denildi.
ŞİLİ: ULUSLARARASI HUKUK VE İNSAN HAKLARI İHLAL EDİLDİ
Güney Amerika ülkeleri Kolombiya ve Şili hükümetleri de hastaneye düzenlenen saldırıyı kınadı. Şili Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, yüzlerce ölüme ve yaralanmaya yol açan 'vahşi saldırının en güçlü şekilde kınandığı' bildirildi.
Gazze'deki hastaneye düzenlenen saldırının uluslararası hukuk ve insan haklarının ciddi ihlali anlamına geldiği vurgulanan açıklamada, "Hukuka uymamak insanların onuruna yönelik bir saldırı teşkil ediyor ve aynı zamanda küresel barış ve güvenliği tehdit ediyor. Bu olay, savaş suçu teşkil edebileceği için yetkili ulusal ve uluslararası makamlarca araştırılmalıdır" ifadesine yer verildi. Açıklamada, Filistin halkıyla dayanışma ve destek belirtilerek, kurbanların ailelerine başsağlığı dileğinde bulunuldu.
KOLOMBİYA: İSTİKRAR İÇİN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM ŞART
Kolombiya Dışişleri Bakanlığı da Gazze'deki hastaneye düzenlenen saldırıyı 'şiddetli' şekilde kınadığını bildirdi. Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı örgütlere çağrıda bulunan bakanlık, uluslararası hukuk çerçevesinde sivillerin bir an önce korunması gerektiğini belirtti. Bakanlık, Ortadoğu'da yaşanılan olayların istikrara kavuşması için iki devletli çözümün şart olduğunu vurgulayarak, müzakerelerin derhal başlatılması gerektiğini kaydetti.
RUSYA'DAN İSRAİL'E 'SOYKIRIM' SUÇLAMASI
Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin İsrail'il Gazze'deki hastaneye saldırıyla ilgili olarak, "Yaşananlar, Sabra, Şatilla ve Srebrenitsa'daki katliamlar gibi insanlığa karşı işlenen korkunç suçlarla kıyaslanabilir. Bu, Filistinlilere yönelik gerçek bir soykırım eylemidir" ifadesini kullandı.
Gaynutdin, yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze'nin merkezindeki hastaneye düzenlediği insanlık dışı saldırıyla aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesini dinmeyecek acı ve kaygıyla karşıladıklarını belirtti.
Hayatını kaybedenlerin çoğunluğunun aralıksız bombardıman ve geniş çaplı kara saldırısı tehditleri nedeniyle evlerinden kaçan ailelerin üyeleri olduğuna dikkat çeken Gaynutdin, Filistin halkının büyük can kaybının yasını tuttuklarını ve acısını paylaştıklarını ifade etti.
'DAHLİNİZ YOKSA UYDU GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLAYIN'
Rusya Savunma Bakanlığı da saldırıya ilişkin bugün erken saatlerde bir açıklama yaparak 'şok edici derecede insanlık dışı bir suç' ifadelerini kullandı. Bakanlık, eğer İsrail ordusunun saldırıda dahli yoksa, bu durumda uydu görüntülerini sağlaması gerektiğini belirtti.
Reuters'ın aktardığına göre, Radio Sputnik'e konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, "Bu canice eylemi bir suç, insanlık dışı bir eylem olarak değerlendiriyoruz" dedi. 'Bazılarının kendilerini sorumluluktan kurtarmaya çalıştığını' söyleyene Zaharova, "Lütfen uydu görüntülerini yayınlayın. Amerikalı ortaklar bunu yaparsa iyi olur" diye konuştu.
BM: ACİL ATEŞKES SAĞLANMALI
Saldırının ardından açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), UNICEF, Kanada, Mısır, İran ve Arap ülkeleri de saldırıyı kınadıklarını belirten açıklamalar yaptı.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X (eski adıyla Twitter) hesabından saldırıya ilişkin yaptığı paylaşımda "İlk haberler yüzlerce ölü ve yaralı olduğuna işaret ediyor. Sivillerin ve sağlık hizmetlerinin derhal korunması için çağrıda bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. Direktör Ghebreyesus, Gazze'nin kuzeyindeki hastanelerin tahliye talebinin (İsrail tarafından yapılan) geri alınmasını talep ettiklerini kaydetti.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), katliamı şiddetle kınayarak acil ateşkes çağrısında bulundu. UNICEF, sosyal medya hesabından, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin mesaj paylaştı. Mesajda, "UNICEF, yüzlerce sivilin ölümüne yol açan Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor." ifadesi kullanıldı.
Çocuklar, siviller ve onların kullandığı altyapıların korunması çağrısı yapılan mesajda, "Acilen ateşkes ve insani yardım erişimine ihtiyacımız var." vurgusu yapıldı.
AB KONSEYİ BAŞKANI: ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN DEĞİL
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel de saldırıyla ilgili "Çok fazla ölü var. Bu, orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor" dedi.
Bir gazetecinin hastane saldırısının 'uluslararası hukuka uygun olup olmadığı' sorusu üzerine Michel, toplantı sırasında aldıkları bilginin doğrulandığını ifade ederek "Sivil altyapıya saldırı uluslararası hukuka uygun değil" yanıtını verdi. Aynı sorunun yöneltildiği AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ise soruya "Olay hakkında henüz bilgilendirildim. Teyide ihtiyacım var. Şu aşamada yorum yapamam" yanıtını verdi.
İRAN: VAHŞİ BİR SAVAŞ SUÇU
Kanada Başbakanı Justin Trudeau saldırı için 'korkunç ve kabul edilemez' ifadelerini kullanırken, Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, “Mısır Arap Cumhuriyeti, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki el-Ehli Baptist Hastanesini bombalayarak yüzlerce masumun hayatını kaybetmesine neden olan saldırıyı en güçlü ifadelerle kınadı” denildi.
İran Dışişleri Bakanlığı da katliamı 'vahşi bir savaş suçu' ve 'soykırım' olarak nitelendirdi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İsrail'in uluslararası hukukun ilke ve kurallarına en ufak bir bağlılığının olmadığını bir kez daha dünyaya ilan ettiğini belirtti.
ARAP BİRLİĞİ: BATI BU TRAJEDİYİ DERHAL DURDURMALI
Katar, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombalamasını kınayarak, saldırıyı 'vahşice bir katliam ve uluslararası hukukun ihlali' olarak nitelendirdi. Ürdün hükümeti "Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi saldırısını şiddetle kınıyor, Filistin halkı için uluslararası koruma sağlanmasını ve savaşın derhal sona ermesini istiyoruz" dedi.
Suudi Arabistan "İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması uluslararası hukukun açık ihlalidir" açıklaması yaparken, Ürdün Kralı 2. Abdullah da saldırıyı 'iğrenç katliam' ve 'savaş suçu' olarak niteleyip kınadı.
Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebul Gayt de saldırıyı kınayarak "Hangi akıl hastası, savunmasız insanların olduğu bir hastaneyi kasten bombalar?" ifadelerini kullandı. 'Arap kurumlarının savaş suçlarını belgelediğini ve suçluların yaptıkları yanına kar kalmayacağını' vurgulayan Ebul Gayt, "Batı bu trajediyi derhal durdurmalı" dedi.
Pakistan, İsrail'i şiddetle kınayarak, sivillerin bulunduğu bir hastaneye saldırmanın 'insanlık dışı ve savunulamaz olduğunu' ifade etti. (DIŞ HABERLER)