Dünyanın en dik tiyatrosu: Bergama
Bergama Antik Kenti dünyanın en dik tiyatrosuna sahip. Aynı zamanda Türkiye’nin en çok oturma yeri olan antik tiyatrosu da burası. 10 bin kişilik kapasitesi, 80 oturma sırası ile birinci sırada.
DUVAR- 2014 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Bergama, tarihi boyunca işgallere ve yıkımlara maruz kalmasına rağmen, stratejik bir noktada yer alması nedeniyle sürekli iskân edilmiş ve tarih sahnesinden hiçbir zaman kaybolmayan yerleşimlerden.
Bergama (Pergamon) Antik Kenti’nin kurulduğu Bakırçay havzasında, prehistorik dönemlere kadar uzanan yerleşim izleri, Pergamon’un kurulduğu tepede MÖ 7.-6. ve 5. yüzyılları işaret ediyor. “Kale” veya “müstahkem mevki” anlamına gelen “Perg” veya Berg” Pergamon adını oluşturuyor
MÖ 283 yıllarında Philetairos, krallığını kurar ve 150 yıllık siyasi, ekonomi ve kültürel yönden bölgesinde güçlü bir krallık olarak varlığını sürdürür. Pergamon’un krallarından III. Attalos’un vasiyeti üzerine Roma hâkimiyetine geçen kent (MÖ 133), Asya eyaletinin başkenti olur. MÖ 3. yüzyıldan itibaren Roma İmparatorluğu’nun güç kaybetmeye başlaması ve ikiye ayrılma süreci ile birlikte Bergama yeni bir dinin -Hıristiyanlık- etkisinde şekillenmeye başlar.
MS 8. yüzyıllarda Bergama, Arap akınlarına maruz kalır, 14. yüzyıl başlarında ise Menteşe Beyliği topraklarına katılır. 1345 yıllarında ise Orhan Gazi tarafından Osmanlı topraklarına dâhil olur ve kentte Türk dönemi başlar.