Dünyanın en lezzetli 9'uncu yemeği: Cağ kebabı
Erzurum’un vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan tescilli cağ kebabı, dünyada da büyük ilgi görüyor. Aroması Uzak Doğu'dan getirilen cağ kebabı, kuzu etinden yapılıyor.
ERZURUM - Coğrafi işaret ile tescillenen Erzurum'un cağ kebabı, Hırvatistan merkezli seyahat rehberi TasteAtlas'ın (Lezzet Atlası), hazırladığı listeye göre 2023'ün en iyi 20. lezzeti. Cağ kebabı, yine geçen yıl dünyada tüm lezzetler içerisinde 9. yemek seçildi.
Erzurum'da ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında cağ kebabı ile kadayıf dolması bulunuyor. Cağ kebabı şehrin tanıtımında çok önemli bir yere sahip. Ekonomik şartlardan dolayı son dönemde fiyatı artsa da cağ kebabı vazgeçilmez lezzetler arasındaki yerini koruyor.
Cağ kebabının fiyatı geçen yıla göre bu yıl yüzde 50 zamlandı. Kadayıf dolması yüzde 38 artış gösterdi. Gel Gör Cağ Kebap Salonlarını 1982 yılından beri işleten Şakir Aktaş, "Şehrin tanıtımında Oltu taşı, Tortum Şelalesi, yemeklerimiz ve kadayıf dolmamız var. Ama en önemlisi cağ kebap." diyor.
'ESKİDEN TAHTA ŞİŞLERE TAKILIRDI'
"Eskiden köylerimizde cağ kebabı, Tortum, Uzundere, Artvin civarlarında panayırlarda, şölenlerde tahta şişlere takılarak yapılan bir yemekmiş." diyen Şakir Usta, şöyle devam etti:
"1980'li yıllardan itibaren ise cağ dediğimiz şişlere takılarak sunulan bir yemek haline geldi. Erzurum'u tanıtan bir ürün haline geldi. Cağ kebabı dünyada geçen yıl tüm lezzetler içerisinde 9. yemek seçildi. Türkiye'de ise Gel Gör Cağ Kebap, birinci firma oldu. Bu bizim için büyük bir gurur."
FİYATI YÜZDE 50 ARTTI
Cağ kebabı, ekonomik şartlardan dolayı oldukça pahalı bir yemek haline geldi. İstanbul, Ankara taraflarında tek şiş ortalama 150-200 TL'den satılıyor. Erzurum'da ise şu an 120 TL. Geçen yıl yaz mevsiminde 80 lira civarlarındaydı. Şimdi yüzde 50 zamlanmış durumda.