Dünyanın en tehlikeli sekiz bakterisi
Bakteriler her yerde bulunuyor. Bazıları zararsız, bazıları ise faydalı. Ancak oldukça tehlikeli olanlar da var. Özellikle de antibiyotiklerin etkili olmadığı durumlarda hayati tehlike söz konusu.
DUVAR - Her yıl milyonlarca insan, bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu enfeksiyonlar, antibiyotiklerle tedavi edilse bile ölümler engellenemiyor. Çünkü birçok durumda, bakteriler ilaçlara karşı direnç kazanmış oluyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) tahminlerine göre, bakteriyel antibiyotik direnci, 2019 yılında dünya genelinde 1,27 milyon doğrudan ölüme yol açtı. Ayrıca bu tür dirençlerle bağlantılı ölümlerin toplam sayısının yaklaşık 4,95 milyon olduğu tahmin ediliyor.
ANTİBİYOTİK DİRENCİ VE ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ ARASINDAKİ FARK
"Antimikrobiyal direnç (AMR)" terimi, bakteriler, parazitler, virüsler ve mantarlar dahil olmak üzere, tüm mikropları kapsıyor. Bu mikroplar, yaygın tıbbi tedavilere karşı direnç geliştirebiliyor.
Buradaki temel sorun, mevcut ilaçların giderek daha az etkili veya tamamen etkisiz hale gelmesi, alternatiflerin ise genellikle bulunmaması. Bu nedenle, idrar yolu enfeksiyonları gibi kolayca tedavi edilebilecek hastalıklar bile bazen ölümcül olabiliyor.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NE GÖRE BAKTERİLER NASIL SINIFLANDIRILIYOR?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bakterileri çeşitli kriterlere göre sınıflandırıyor. Bu kriterler, ölüm oranları, enfeksiyon sıklığı, ölümcül olmayan sağlık yükü, direnç gelişimi, bulaşıcılık, önlenebilirlik, tedavi seçenekleri ve yeni ilaç geliştirme olarak sıralanıyor.
DW Türkçe'nin aktardığına göre bakteriler, her bir kriter için puanlanıyor ve ardından sıralamaya alınıyor. DSÖ'nün "2024 öncelikli patojenler" listesinde 24 bakteri bulunuyor.
Bazı tehlikeli bakterilerin antibiyotiklere direnç göstermesi, tehlikelerini artırıyor.Fotoğraf: Jens Kalaene/dpa/picture alliance
İşte bunlar arasında en tehlikeli olan sekiz bakteri: