‘Dünyanın gözü Güney seçiminde’: Biden, Merkel sonuçlara bakacak

Afyonkarahisar’ın Güney beldesi, yeniden belediye statüsü kazanmasının ardından 6 Haziran’da yapılacak seçime hazırlanıyor. 8 adayın kıyasıya yarıştığı beldedeki seçim çalışmalarını yerinde izledik.

Google Haberlere Abone ol

AFYONKARAHİSAR - Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Güney kasabası, yaklaşık 10 yıl süren hukuki ve siyasi mücadelenin sonunda yeniden belde statüsü kazandı. 6 Haziran’da yapılacak belediye başkanlığı seçimlerine hazırlanan beldede deyim yerindeyse kıran kırana bir yarış yaşanıyor. 8 adayın yarıştığı seçim öncesinde Afyonkarahisar- İzmir karayolunun kenarında, 2 bin seçmenli Güney’in nabzını tuttuk.

‘HAYATIMIZDA GÖRÜP GÖREBİLECEĞİMİZ BÜTÜN SİYASETÇİLERİ GÖRDÜK’

2011 yılında nüfusu 2 binin altında kaldığı için belde statüsünü kaybeden Güney, yaklaşık iki kilometre yakınında bulunan Çalışlar Köyü’yle referandum yöntemiyle birleşerek hukuki süreç sonunda yeniden belde olmaya hak kazandı. Uzun yıllar muhtar tarafından yönetilen belde halkına göre bu süreçte sağlıklı bir hizmet alınamadı. Eczanenin olmadığı, telefonun çoğunlukla çekmediği, en yakın bankamatiğin 10 kilometre ötede olduğu beldenin ulaşım, altyapı, istihdam ve su olmak üzere hali hazırda çok sayıda sorunu bulunuyor.

Sorunların gölgesinde seçime hazırlanan Güney, burada yaşayanların aktarımına göre geride kalan bir ayda hiç görmediği kadar ilgiyle karşılaştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, eski Orman ve Su İşleri Bakanı ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu başta olmak üzere çok sayıda hükümet yetkilisi kampanya sürecinde beldeyi ziyaret etti. Önümüzdeki günlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nun da seçim için beldeye geleceğini söyleyen Güneyliler, “Bu seçimi dünya takip ediyor. Şu bir ayda hayatımızda görüp görebileceğimiz bütün siyasetçileri Güney’de gördük” ifadelerini kullanıyor.

MİTİNGLERE KATILIM AZ: KÜÇÜK YERDE SÖZ OLUYOR

AK Parti, CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Türkiye Komünist Partisi’nden sekiz adayın yarışacağı seçim öncesinde beldede hummalı bir hazırlık var. Yıllardır onarılmayan yolların asfaltlandığına, atıl durumda olan binaların boyandığına dikkat çeken Güneylilere göre, AK Partili adayın seçimi kaybetmemesi için devletin bütün imkanları seçim öncesinde beldede kendini gösteriyor.

Hayvancılık ve tarımla geçimini sağlayan belde girdiğiniz anda, kerpiçten yapılma evlerin parti afişleri ve adayların fotoğraflarıyla donatıldığı dikkat çekiyor. Kampanya sürecinin çok heyecanlı geçtiğini, adayların tamamının iddialı olduğunu belirten belde halkı, hangi aday seçilirse seçilsin bir an önce koşullarının iyileştirilmesine yönelik adım atılmasını talep ediyor.

Salgın döneminde belediye başkan adaylarının düzenlediği mitinglere katılımın az olduğunu söyleyen Güneyliler, bunun nedenine dair ise, “Küçük yerde laf, söz oluyor” diyor. Beldedeki pek çok evin balkonuna ya da camına adayların afişleri asılırken, evine parti afişlerinin asılmasına izin vermediğini söyleyen bir Güneyli, “Adaylardan ikisi akrabam. Aynı anda ikisini birden asayım dedim, hanım kızdı ben de asmadım. Sandıkta rengimizi belli ederiz” ifadelerini kullanıyor.

‘KÖYCE AK PARTİLİYİZ AMA BU SEÇİM BAŞKA’

Güneylilerin seçim döneminde yaşananlara dair en çok konuştuğu başlık AK Partili Veysel Eroğlu’nun mitingde yaptığı konuşma... AK Partili Eroğlu’nun, “Diğer adaylar da gelsinler onları da kucaklayalım. Çünkü bu dava önemli hale geldi, sadece Türkiye'nin gözü değil, bütün dünyanın gözü, Netanyahu'nun gözü bile Güney'de" sözlerini sarf ettiği mitingin ardından tepki gördüğü ifade ediliyor.  

Beldenin yıllardır sorunlarla boğuştuğunu ifade eden Şakir Kumluk, “Veysel Eroğlu’na burada çok tepki gösterildi. ‘Afyon’un her tarafına bir şeyler yaptınız da şimdi mi aklınıza Güney geldi’ dediler. Belediye buradan gidince hizmetler aksadı ve biz mahvolduk” diyor. Belde seçmeninin büyük çoğunluğunun normal şartlarda AK Parti’yi desteklediğini savunan Kumluk, “Biz silme köyce AK Partiliyiz ama bu seçim başka. Burada başkanlığı partiye değil şahsa verirler. Ama yine devlet seçiminde AK Partiyi tutarız” ifadelerini kullanıyor.

‘AHA GÖRÜYORSUN ADAMIN TRAKTÖRÜ YOLDA GİDEMİYOR...’

Belediye statüsünün Güney’den alınmasının ardından haklarının yendiğini hissettiklerini belirten Süleyman Çetinkaya’ya göre beldede geride kalan yıllarda ne doğru dürüst çöpler toplandı ne de sular zamanında aktı. Seçim yapılacağı için beldeye hizmet geldiğini belirten Çetinkaya, “Seçim yapılacak diye kanallar temizleniyor, binalar boyanıyor, yollara asfalt yapılıyor. Daha önce AK Parti’ye oy verdim. ‘Yol yaptık’ diyorlar. Aha görüyorsun adamın traktörü yolda gidemiyor.  Seçimden sonra herkes gidecek yine biz bize kalacağız” diyor.

Uzun yıllar Güney’in yeniden belde olabilmesi için mücadele ettiklerini anlatan Çetinkaya sözlerine şöyle devam ediyor: “Belediyeyi istedik diye bize terörist gibi davrandılar. Belediye olmak isteyen insanlara böyle davranılır mı? Biz daha iyi hizmet almak istiyoruz ve bize böyle yapıldı. Belde olmamızın ardından seçimi dünya takip ediyor. Bir ayda, hayatımızda görüp görebileceğimiz bütün siyasetçileri Güney’de gördük. Veysel Eroğlu buraya geldi. Ağzından kötü bir şey çıkacak içeridesin, korkuyorsun. Balkondan bile konuşamıyoruz.  Konuşsan içeriye atıyorlar...

Güney’de yaşayanların üçte ikisi başka kentlere göç etti. Burada insanları tutacak bir şey yok. Çiftçilik yapsak onun karşılığını alamıyoruz. Gübrenin kilosu olmuş 250 lira. Çoluğumun çocuğumun rızkını tarlaya ekeceğim sonra da Allah’tan rızkımızı bekleyeceğim. Çiftçinin emeği karşılık bulmuyor, ektiğimiz de para etmiyor...”

‘HER YER ÇÖP İÇİNDE, BAKAN NASIL GELECEK BURAYA?’

Kendini "doğma büyüme Güneyli" olarak tanıtan Hakkı Çelimli ise uzun yıllar İzmir’de yaşamasının ardından Güney’e tekrar gelen seçmenlerden biri. Güney’deki seçimlerin İstanbul seçimleri gibi olduğunu belirten Çelimli, “Bu seçimi biz bayram havası olarak görüyoruz. Şimdi burada ismini vermeyeyim reklam olur ama bizim önümüzde takip ettiğimiz bir partimiz var. Biz o partiyi güderiz ama bugün bize iş yapacak adam lazım. Bu köy için canını feda edecek insan lazım” diyor.

Beldenin işsizlik başta olmak üzere altyapı sorunlarının olduğunu söyleyen Çelimli, yakında bulunan bir çöp konteynerini işaret ederek, “Her yer çöp içinde. Bakan nasıl gelecek buraya?” diye sorarak yaşadıkları sıkıntılara dair şunları söylüyor: “Normalde şuraya ölüyü diksen su verdiğin zaman 24 saatte canlanır. Suyumuz çok ama alt yapı olmadığı için köye kazandıramıyorlar. Bizim köyümüzün halkı İzmir’de. Burada iş yok. Fabrika kurmaları, soğuk meyve deposu kurmalarına ihtiyacımız var. Sebzemiz bol ama bunları kullanacak fabrika yok. Kadınlarımız boşta duruyorlar ve onların istihdamda yer alması gerekiyor. İstiyoruz bu köyümüze güzellik gelsin ve vadettikleri şeyleri yerine getirsinler. Elbette birileri kazanacak ama önemli olan bu belde için çalışacaksa göreve gelsinler ve orta yere öyle çıksınlar.”

‘İŞ ALANI ARTARSA SIKINTILAR YAŞAMAYIZ’

Oğlunun işlettiği nalbur dükkanında sohbet ettiğimiz Hacer Görmüş de Güney’in en önemli ihtiyacının istihdam olduğu görüşünde: “Bizim gençlerimiz yakın beldelere çalışmaya gidiyorlar. Köyümüzde bizim alanlarımız var ama fabrika, atölye yok. Örneğin üniversiteyi çocuklarımız bitiyor ama burada iş yok. Yakın bir yerde iş olsa gençler İzmir’e, İstanbul’a gitmek zorunda kalmaz. Yaşlılardan başka köyde şu an kimse yok. Yeni seçilen kişinin bunlara çözüm bulmasını bekliyoruz.  Gençlerimize hizmet verecek iş alanları yaratmalarını istiyoruz. 

Ben burada akşama kadar duruyorum. İşler pandemi döneminde iyice düştü. Akşama kadar oturuyoruz ve beş liralık bir şey satmadan gidiyoruz. Altı aydır kirayı ödeyemiyor, çocuğun sigortasını yatıramıyoruz. İş alanı artarsa biz de böyle sıkıntılar yaşamayız.” 

AK PARTİLİ ADAY KARABACAK: GEÇMİŞ DÖNEM BÜYÜK YATIRIMLARA GİREMEDİK

Güney Belediye Başkanlığı seçiminde, AK Partili Erol Karabacak, CHP’li Faruk Özkan, Gelecek Partili Osman Aydebe, Büyük Birlik Partili Süleyman Çağlar, İYİ Partili Enes Dadlar, Yeniden Refah Partili Ayten Karakaya, Saadet Partili Hamza Gümüşkanat ve Türkiye Komünist Partili Sunay Akarsu yarışıyor. Güneylilerin yaşadığı sorunları ve taleplerini dinledikten sonra beldede seçim çalışmalarına devam eden adaylarla da görüştük.

Belde statüsü elinden alınmadan önce MHP’den Güney’in belediye başkanlığını yapan Erol Karabacak, bu seçimde AK Parti’den aday. Belediye statüsünü kaybetmelerinin ardından “hiç burayı bırakmadıklarını” belirten Karabacak, “Belediyenin dava sürecini bizzat beş sene ben yürüttüm. İki yıl da siyasi sürecini yürüttüm ve sonunda belediyemizi geri kazandık. Kazandıktan sonra da aday olduk” diyor.

AK Partili aday, “Hükümetin yanında olmak şeref ve gurur. Bundan sonraki süreçte projelerimizi hazırlayıp götürüp onaylattıktan sonra hayata geçireceğiz. İki bin nüfuslu belediyenin geliri belli. Gelen kelle başı parası insanların ancak ufak tefek patlaktır çatlaktır onlara anca yetiyor. MHP’den beş yıl belediye başkanlığı yaptım. O dönemlerde muhalefettelerdi. Ne yapılabilirse yaptık ama geçmiş dönem büyük yatırımlara giremedik. Ama biz bunların sözünü şu anda cebe koyduk. Çevre ve Şehircilik Bakanımızla direkt yerinde incelemeler yaparak projelerin sözünü alacağız” ifadelerini kullanıyor.

‘BAKAN BEYİMİZDEN SÖZ ALDIK’

Güneylilerin, “Hayatımızda görmediğimiz kadar siyasetçiyi gördük” yorumlarına ilişkin Karabacak, “Şu anda Türkiye’de bir tane seçim var. Türkiye’nin gözü kulağı burada. Şimdi sekiz aday var. Ufacık belde ama büyük bir seçim yaşıyoruz. Bütün siyasi partiler oy toparlamak istiyor. Yeni kurulan siyasi partiler de kendilerine burada yüzdelik alıp boylarını göstermek istiyorlar. Ama biz kazanacağımıza dair hem umutluyuz hem de mutluyuz. İyi bir farkla alacağımıza inanıyoruz” değerlendirmesini yapıyor.

Belediyeyi kaybetmelerinin ardından büyük sorunlar yaşadıklarını ve bunları seçildikleri takdirde gidereceklerini belirten Karabacak, vaatlerine ilişkin ise şunları söylüyor: “Seçildiğimizde 27 proje hayata geçireceğiz.  Suyumuzu yenileyeceğiz ve geliştireceğiz.  Bakan beyimizden söz aldık baraj göleti yapılacak. İki su hattımız var onu iyileştireceğiz ve yeni bir su deposu yaptıracağız. Güney’in içme suyu sorunlarını çözeceğiz.  Köyümüze yeni araçlar ve gereçler getireceğiz. İstihdam için atölye gibi bir şey düşünüyoruz. Genç bayanlarımız için konfeksiyon atölyesi gibi bir şey yapacağız...”

‘MİLLETVEKİLLERİ GELDİ AMA SOSYAL MESAFEYE DİKKAT EDİLMEDİ’

Güney’in belde statüsünü kaybetmesinin ardından muhtarlık görevini yürüten Süleyman Çağlar ise Büyük Birlik Partisi’den belediye başkanlığına aday. Güney’in yeniden belde statüsünü elde etmesi sürecinde çok çalıştıklarını belirten Çağlar, mahkeme kararının ardından siyasi mücadeleyi de sürdürdüklerini ifade ediyor: Seçilmemizin ardından su sorunu başta olmak üzere projelerimizi hayata geçireceğiz. Burada yaşayan insanların en büyük derdi su sıkıntısı. Yeni bir içme suyu kaynağı tespit ettik. Orayı da Güney’in su deposuna kazandırdığımız zaman sıkıntıların önemli ölçüde ortadan kalkacağını düşünüyoruz. İkinci sıkıntı da istihdam. Güney Afyon- İzmir karayolu üzerinde. Günde binlerce araç geçiyor ama bunların Güney’e uğrayıp da buraya katkı sağlayacağı bir şey yok. Biz bu noktada işletmeler kuracağız ve Güney’de insanların yetiştirdiği yöresel ürünlerin satışını yapabileceği hizmet alanları açacağız.” 

GELECEK PARTİSİ’NİN ADAYI AYDEBE: TARİHE GEÇMEK İSTİYORUZ

Gelecek Partisi, seçime girme yeterliliğini elde etmesinin ardından ilk seçimine Güney’de hazırlanıyor. Güney belediye başkan adayı Osman Aydebe, “İlk kez Gelecek Partisi’nin adayı olarak yarışacak olmak bize büyük bir mutluluk ve gurur veriyor. Gelecek Partisi’nin ilk belediye başkanı adayıyım ve inşallah ilk belediye başkanı olmak istiyorum. Tarihe geçmek istiyoruz” diyor.

Belediye olmadıkları dönemde büyük sorunlar yaşadıklarını belirten Aydebe, su başta olmak üzere beldedeki altyapı problemlerini gidereceklerini belirterek, vaatlerine dair şunları kaydediyor: “Yedi yıldır buraya hizmet gelmiyor. Yeniden belediye olduktan sonra seçim yapılana kadar Sinanpaşa kaymakamı görev yapmaya başladı. Onun dışında bir hizmet gelmedi. Biz projelerimizi hayata geçireceğiz. Başta su olmak üzere, yol sorunumuz, ulaşım sorunumuz var. Eczane ve bankamatik sorunu yaşıyoruz ve beldemize bunları getireceğiz. Çiftçinin ürünlerini koruyabilecekleri soğuk hava depoları inşa edeceğiz. Aşağı yukarı 22 proje belirledik ve onları tek tek hayata geçireceğiz.”

‘BAKAN GELECEK DİYE YOLLARIN KENARLARINI TEMİZLİYORLAR’

Güney’de “enişte” lakabıyla tanınan Faruk Özkan ise Cumhuriyet Halk Partisi’nin Güney belediye başkan adayı. Kampanya sürecinde engellemelerle karşılaştıklarını belirten Özkan, parti bayraklarının yırtıldığını belirterek, “Ben parti bayraklarımı tek tek bağladım, buna rağmen koparmışlar. Diğer aday arkadaşlara sordum, ‘Bizimkini de koparmışlar’ diyorlar. Demek ki bizi birbirimize düşürmek isteyen biri var. Kimseyi suçlamıyorum ama bu seçim ya. Ya sen kazanacaksın ya ben. Sonunda el sıkışacağız. Bu kadar” ifadelerini kullanıyor.

Partilerin pandemi kurallarına uymadıklarını söyleyen Özkan, “Örneğin Bakan geldi, davulla zurnayla insan topladılar. Ama biz uyduk. Tam kapanma yasağında biz seçim arabası dolaştırmadık, müzik açmadık. Ama diğer adaylar kurallara uymadılar” diyor. Hükümet yetkilileri geleceği için yolların yapılmaya başlandığını belirten Özkan, “Bu yollar yedi yıldır neden yapılmadı?” diye sorup sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Çünkü kaybedeceklerini bildikleri için şimdi yolları yapmaya çalışıyorlar. Ama vatandaşımız bunu görüyor ve sandıkta bunun hesabını verecekler. Yedi yıldır yapılmayan yollar yapılmaya başladı, bakan gelecek diye yolların kenarlarını temizliyorlar. Erol ya da Süleyman kazansın diye bu yapılmıyor. Hükümet yetkilileri buraya seçim kaybetme korkusuyla geliyorlar. Adaylara saygım sonsuz.”

‘BİDEN, MERKEL SEÇİM SONUÇLARINI TAKİP EDECEK’

Güney seçimlerinin dünyanın dört bir tarafından takip edildiğini söyleyen Özkan, “Burada seçimi AK Parti dışında birisi kazanırsa Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden Türkiye’deki Güney kasabası nerede diye haritaya bakacak. Almanya’daki Angela Merkel, İngiltere’deki Boris Johnson haritaya bakacak. AK Parti kazanırsa kimse bakmaz. ‘Nasıl olsa kazanıyor’ diyecekler. Ama Biden, Merkel seçim sonuçlarını takip edecek” ifadelerini kullanıyor.

Güney’in başta işsizlik olmak üzere çok sayıda sorunun bulunduğunu belirten Özkan, vaatlerine ilişkin ise şunları söylüyor: “Ben buraya çok amaçlı gıda fabrikası kuracağım. Burada çok sayıda ürün yetişiyor. Bu ürünlerin burada işlenmesi gerekiyor. Bu gıda fabrikasında özellikle kadınlarımız çalışacak. Kadınlarımız işsiz ve evde oturuyorlar. Bu fabrika 24 saat çalışacak ve çok amaçlı olacak. Çocuklarımız, gençlerimiz okumak için Afyon’a gidiyorlar. Bunun yanında çok amaçlı bir lise de beldemize kazandıracağız. Çocuklarımız sabah evlerinde çorbalarını içip tekrar evlerine gelecekler. Başka yerlerde zorluk yaşamayacaklar. İmkanı olan Afyon’a okumaya gidiyor, imkanı olmayan ise dağda ya koyun güdüyor ya da başka yerlere çalışmaya gidiyor. Bunu önlemek istiyorum.”

TEK KADIN ADAY KARAKAYA: MİLLİ GÖRÜŞ BELEDİYECİLİĞİNİ GÜNEY’LE TANIŞTIRACAĞIZ

Güney’de devam eden seçim yarışında 7 erkek adayın yanı sıra tek kadın aday olan Ayten Karakaya seçime Yeniden Refah Partisi adayı olarak katılıyor. Yoğun bir seçim çalışması yürüttüklerini anlatan Karakaya, “Güney terk edilmiş bir köy durumunda. İnsanlar uzaya çıkıyor ama burası 50 yıl geride kalmış durumda. Yol, su, internet gibi hiçbir alt yapı yok. İş sahası az, hayvanlar susuz, yerler toz çamur. Buraya hizmet hiç gelmemiş ve insanlar mağdur olmuşlar. Bu yüzden genç nüfus çevre illere göç etmiş. Araçlar yok ve şehir merkeziyle bağlantı yok” ifadelerini kullanıyor.

Tek kadın aday olduğuna dikkat çeken Karakaya, “Kadın eli değmedikçe Güney asla temizlenmez. Millî Görüş belediyeciliğini Güney’le tanıştıracağız” diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Milli Görüş’ün ikinci kırk yılının tarihini yazacağız inşallah. Yedi erkeğin içerisinde tek bayan adayım. Kadının dokunduğu yer cennet olur. Biz dürüst ve adil olacağız. 24 saat çalışacağız. Çalmayacağız ve çaldırmayacağız. Biz insanlara bunu anlatıyoruz ve o kadar güzel teveccüh gösteriyorlar ki.  Biz şu anda oradaki partilere çalışmayı öğretiyoruz. Adaylık açıklandıktan sonra her gün çalışma yaptık. Diğer partiler gelip bizi takdir ettiler. Partimizin ismi refah, buraya refah getireceğiz. Biz bu seçimde kaybetmeyeceğiz, sonuç ne olursa olsun kazanacağız.”

‘HİÇBİR SOSYALLEŞECEK ALAN YOK’

Altyapı sorunları başta olmak üzere, Güney’e ilişkin çok sayıda projelerinin olduğunu belirten Karakaya, vaatlerine ilişkin ise şunları kaydediyor: “En kısa zamanda belediyelerin araç ve gereçlerini yeniden kazandıracağız. İşsizliği ortadan kaldırmak için beldemize tekstil fabrikası kuracağız. Eczane getireceğiz. Altyapı sorunlarını çözeceğiz. Hayvan sulama çeşmeleri yapacağız. Tarım ve hayvancılığın gelişmesi için uzman kadrolar oluşturacağız. Burası çok geri kaldığı için hiçbir sosyalleşecek alan yok. Biz de aile çay bahçelerini beldemize kazandırıp sosyalleşme alanları yaratacağız. Coğrafi konumu çok güzel ve turizme de kazandıracağız.”