Dünya’nın ilk tarım anıtı İvriz Kaya: Bereket ve bolluk simgesi
Konya'da bulunan ve dünyanın ilk tarım anıtı olarak bilinen 2 bin 800 yıllık İvriz Kaya Anıtı UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunuyor. Bereket simgesi anıtı yılda 400 bin kişi ziyaret ediyor.
KONYA- Konya'nın Halkapınar ilçesinde bulunan ve 2 bin 800 yıl önce Geç Hititler tarafından kaya üzerine kabartma şeklinde işlenen "İvriz Kaya Anıtı", dünyanın ilk tarım anıtı olarak biliniyor. 2017 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklenen anıtta Arami, Asur ve Frig etkileri görülüyor.
'KONYA’NIN HER YERİNDE HİTİT ESERLERİNE RASTLAMAK MÜMKÜN'
Geçmişte Evliya Çelebi ve Katip Çelebi tarafından da öneminden bahsedilen İvriz Kaya Anıtı’na ilişkin açıklama yapan Halkapınar Belediye Başkanı Mehmet Bakkal, anıtın dünyada eşi benzeri olmadığını söyledi. Bakkal, Hititlerin bölgede buğday ve üzüm yetiştiriciliği yaptıklarını ve burayı tercih etmelerindeki sebebin toprağın verimli olması olduğunu belirtti. Konya Ovası’nın Hititler döneminde de tahıl ambarı olarak görüldüğünü ifade eden Bakkal, “Konya’nın her yerinde Hitit eserlerine rastlamak mümkün. Bu kabartmada tarihçilere göre Hititlerin buraya ilk geldiklerinde yaptığı kabartma” dedi.
'KABARTMA ANIT MURÇ VE ÇEKİÇLE YAPILMIŞ'
Anıtın milattan önce 730’lu yıllarda yaptırıldığını belirten Bakkal, “Tamamen el işçiliğiyle yapılan bu anıttaki kabartmalar 2 bin 800 yıl önce murç ve çekiçle işlenmiş. Kabartmanın üzerinde Luvi dilindeki hiyeroglif yazıda 'Ben hakim ve kahraman Tuwana kralı Warpalawas. Sarayda bir prensken, bu asmaları diktim. Tanrı Tarhundas onlara bereket ve bolluk versin' yazıyor. Anıt üzerindeki kabartmalarda, fırtına tanrısı Tarhundas ile bölgenin kıralı Warpalawas tasviri bulunuyor. Krala göre daha büyük ölçülerde tasvir edilen Tarhundas, ellerinde başaklar ve üzüm salkımı tutuyor. Böylece Tarhundas'ın aynı zamanda bolluk ve bereket tanrısı olduğu da biliniyor. Kralın kıyafetleri, o dönemi etkileyen Arami kıyafetleri ama Tarhundas’ın kıyafetlerine baktığınızda Hitit etkisinin sürdüğünü görüyoruz" diye konuştu.
'YILDA ORTALAMA 400 BİNE YAKIN KİŞİ ZİYARET EDİYOR'
Yılda yaklaşık 400 bin kişinin bölgeyi ziyarete geldiğini söyleyen Bakkal, “Hititler buraya yerleştiğinde, kabartmanın yanındaki Ambar Deresi vadisinden akarken daha sonra yatağını değiştirmiş. Kışın suyun debisi çok az olur ama özellikle yaz aylarında buradan coşkulu bir su akar. Yılda ortalama 400 bine yakın ziyaretçi ağırlıyoruz burada. Buraya özellikle son yıllarda İngilizler, Fransızlar, Almanlar ve son yıllarda da Rus ve Araplar gelmeye başladı. Kesinlikle dünya tarihi açısından önemli bu anıtı ve doğa güzelliğini herkesin ziyaret etmesi gerekir” ifadelerini kullandı. (DUVAR)