Dünyanın sonu için ‘radyasyon topu’ senaryosu
Uzay bilimci Dr. Bloomer'a göre, Güneş'in şu anki boyutunun yüzlerce katı büyümesi sonucunda Dünya da bu süreçten etkilenecek, en iyi ihtimalle 'yaşamın olmadığı taştan bir radyasyon topu' olacak.
DUVAR - Güneş’in 5 milyar yıl içinde şu anki boyutunun en az 100 katına çıkarak bir ‘kızıl dev’ haline gelmesi halinde başta Dünya olmak üzere Güneş Sistemi’ndeki gezegenlere ne olacağı araştırıldı. Araştırma sonuçlarına göre, iç gezegenler bu süreçte yok olacak, Dünya ise tamamen Güneş tarafından yutulma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Bu olmasa bile Dünya'da yaşam büyük olasılıkla sona erecek.
Daily Mail haber sitesinin aktardığına göre, Güneş’in henüz yakın olmayan bir gelecekte genişlemesi, aynı zamanda bildiğimiz haliyle Güneş Sistemi’nin de sonu olacak.
Dünya’nın sonunun nasıl geleceği hakkındaki senaryolardan birini ortaya koyan araştırmayı yapan İngiltere’deki Greenwich Kraliyet Gözlemevi’nden uzay bilimci Dr. Edward Bloomer, Güneş’in devasa boyutlara ulaşması için muhtemelen 5 milyar yıl geçmesi gerektiğini belirterek, “Yani hâlâ biraz zamanımız var” diye konuştu.
Güneş’te yaşanacak dönüşün hakkında değerlendirmelerini paylaşan Dr. Bloomer, “Bu, esas olarak Güneş’in çekirdeğindeki hidrojen bittiğinde meydana gelecek” ifadelerini kullandı. Güneş, hidrojenini tamamen kaybettiğinde ise kendi yerçekiminin etkisi altında ‘çökmeye’ başlayacak. Dış katmanlar içeri doğru çöktüğünde ortaya o kadar yüksek düzeyde bir basınç ve ısı çıkacak ki helyum atomları karbona dönüşmeye başlayacak.