Dünya'nın yeni uydusu keşfedildi: M.Ö. 100’den beri yörüngede dönüyor
‘2023 FW13’ olarak adlandırılan gök cisminin, M.Ö. 100’den bu yana Dünya’nın kozmik bir komşusu olduğu tespit edildi.
DUVAR - Bilim insanları kısa süre önce, Güneş’in çevresindeki yıllık yolculuğu esnasında Dünya’yla birlikte yol alan bir asteroit keşfetti. ‘2023 FW13’ diye adlandırılan uzay bu kayası, ‘yarı ay’ ya da ‘yarı uydu’ olarak kabul ediliyor.
Özetle, Dünya ile benzer bir zaman zarfında Güneş’in çevresinde dönüyor ama gezegenimizin kütleçekimi etkisinden sınırlı düzeyde etkileniyor. Asteroidin çapının 15 metre olduğu tahmin ediliyor; yani ebatı, kabaca arka arkaya park edilen üç büyük arazi taşıtının büyüklüğüne denk.
2023 FW13 Güneş’in çevresindeki yörüngesinde döndüğü sırada, gezegenimize 14 milyon kilometre mesafeye yaklaşarak Dünya’nın yörüngesinde de dönüyor. Bir kıyaslama yapmak için, NASA’nın aktardığına göre, Ay’ın çapı 3 bin 474 kilometre ve yörüngesinin en yakın noktasında Dünya’ya 364 bin kilometre mesafeye geliyor.
2023 FW13, ilk defa mart ayında Hawaii’de bulunan volkanik Haleakala dağının zirvesinde konuşlu olan Pan-STARRS gözlemevi tarafından fark edildi. Asteroidin mevcudiyeti daha sonra Hawaii’deki Kanada-Fransa-Hawaii Teleskopu ve Arizona’daki iki gözlemevince teyit edildi ve ardından 1 Nisan’da Güneş Sistemi’ndeki yeni gezegenleri, ayları ve diğer nesneleri belirlemekten sorumlu bilim insanlarının oluşturduğu bir ağ olan Uluslararası Astronomi Birliği’ndeki ‘Küçük Gezegen Merkezi’ tarafından resmi olarak listelendi.