Dünyayı etkisi altına alan K-Pop dalgası yükselmeye devam ediyor
Özellikle ortaokul ve lise çağlarındaki gençlerin yoğun ilgi gösterdiği K-Pop, son yıllarda Türkiye’yi kasıp kavuruyor. Bu devasa ve tartışmalı sektöre gelin biraz daha yakından bakalım.
DUVAR - Kore Pop kültürü ya da bilinen kısaltmasıyla K-Pop, son yıllarda Türkiye’yi de kasıp kavuruyor. Özellikle ortaokul ve lise çağlarındaki gençlerin yoğun ilgi gösterdiği müzik grupları, tüm dünyada izlenme rekorları kıran dizileri ve giyim tarzlarından makyaj şekillerine gençleri etkileyen “idol”leriyle K-Pop, popüler kültürün seyrini değiştirmişe benziyor.
Yakın zamanda Anadolu Ajansı’nın 'Uzakdoğu'dan Yayılan K-Pop Tehlikesi' haberiyle gündeme yeniden gelen ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca da gençler üzerindeki “tehlikeli etkileri” için önlem almaya itilen bu kültür, yakından incelenmeyi hak ediyor.
'BOYBANDS' VE 'GIRLBANDS'
K-Pop müziğinde solo performanstan çok 7-8 kişiden oluşan kalabalık gruplar dikkat çekiyor. Farklı kıyafetler, dans şovları ve makyajlarla desteklenen bu müzik gruplarının üyeleri çoğunlukla reşit olmayan yaşlarda ünlü oluyorlar. Gruplarda genellikle erkekler ve kızlar bir arada yer almıyor, bu yüzden Boyband (erkek grubu) ve Girlband (kız grubu) olarak ayrılıyorlar.
Henüz 13-14 yaşlarında gençlerin yetenek ajanslarında seçmelere katılıp seçildiklerinde farklı misyonlarla bir araya getirildikleri (solist, gitarist, söz yazarı, dansçı vs.) endüstriyel müzik grupları olan K-Popçular için katı kurallar söz konusu. Japonya ve Çin de dahil olmak üzere Uzak Doğu müzik pazarına dair yapılan araştırmalar, genç “idollerin” flörtlerinden evlilik tercihlerine, gece hayatlarından diyetlerine kadar hayat tarzlarının, yapımcıların kontrolünde olduğu yönünde.