Duterte Çin aşısını savundu: Çinliler beyinsiz değil, akıllı

Yedi farklı firmadan korona virüsü aşısı almak için anlaşmaların yapıldığı Filipinler'de, Sinovac aşısının Brezilya'da elde ettiği sonuç tartışma yarattı. Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, tepkileri "Çinliler beyinsiz değil. Çinliler akıllı" diyerek yanıtladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tartışmalı açıklamalarıyla tanınan Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Türkiye'nin de bugün kullanmaya başladığı Sinovac aşısı için ülke içinden gelen eleştirilere kendine has üslubuyla yanıt verdi. Duterte, aşının Brezilya'da yüzde 50.4 oranında koruma sağladığının açıklanması sonrası yükselen "Bu aşıyı almayalım" tepkileri karşısında "Çinliler beyinsiz değil" dedi.

Halka sesleniş konuşması yapan Duterte, "Çinliler beyinsiz değil. Çinliler akıllı. Güvenli değilse, emin değillerse, aşı üretmeye girişmezlerdi" ifadelerini kullandı. Duterte, Çin aşısının 'Amerikalılar veya Avrupalılar tarafından geliştirilen aşılar kadar iyi olduğunu' söyledi.

COVAX ÜZERİNDEN YEDİ FARKLI AŞI ALINACAK

Filipinler, yedi farklı aşıdan yaklaşık 180 milyon doz alınmasını garantilemiş durumda. Bu aşıların bazıları da ülkeye düşük gelirli ülkelere aşı dağıtılmasını güvence altına almayı amaçlayan DSÖ'ye bağlı Covax isimli aşı adaleti örgütlenmesi üzerinden gidecek.  Filipinli senatör Francis Pangilinan ise Brezilya'daki sonuçların açıklanmasının ardından Sinovac aşısının iptal edilmesi çağrısı yapmıştı.

Filipinler, Sinovac aşısından 25 milyon doz almayı hedefliyor. İlk 50 bin dozun ülkeye şubat ayında teslim edilmesi planlanıyor. Pekin'le yakın ilişkileri savunan Duterte, geçmişte de ülkesinin Çin veya Rusya'dan aşı almasını tercih ettiğini açıklamıştı.

137 MİLYON DOZ İÇİN ANLAŞMA YAPILDI

Öte yandan, Filipinler COVAX üzerinden 40 milyon doz aşı garantilemiş durumda. Ülke ayrıca, Novavax, Moderna, AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson ve Rusya ile toplamda 137 milyon doz için ön anlaşmalar yapmış durumda.

PFIZER AŞISINA ACİL KULLANIM ONAYI ÇIKTI

Filipinlerde bu tartışmayla eş zamanlı olarak Pfizer/BioNTech'in geliştirdiği korona virüsü aşısına da acil kulanım onayı çıktı. Ülkeye ilk Pfizer aşılarının COVAX üzerinden yılın ilk çeyreğinde ulaşması bekleniyor. Manila hükümeti, COVAX'ın dışından da Pfizer aşısı alabilmek için şirketle doğrudan görüşmeler yapıyor. 

Filipinler, Asya'da en yüksek sayıda korona virüsü vakasının görüldüğü ülkelerden biri. (DIŞ HABERLER)