Duvar Arkası... AK Parti neden vekil arıyor?
'Vekil' sıkıntısı! SAADET'te sürpriz olur mu? MHP'de 'taban' hamlesi! Elektronik oy gelir mi? Vekile konut yok! AK Parti'de aday çok! Nöbete devam! Hukuk fakültesi teklifi! Hepsi Duvar Arkası'nda...
AK PARTİLİ VEKİLLER NEDEN MECLİS’E GELMİYOR?
AK Partili milletvekilleri Meclis çalışmalarına çok fazla katılmıyor. Bu durumu gören muhalefet de özellikle karşı çıktıkları kanun tekliflerinde yoklama isteyerek görüşmeleri engellemeye çalışıyor. Yoklama istendiğinde AK Partili milletvekilleri bulundukları yerlerden hızla Meclis’e ulaşmaya çalışsa da birçok kez yetişemedikleri için yeterli çoğunluk olmayınca Meclis kapanıyor. Çalışmalar bir sonraki güne, hatta bazen bir sonraki haftaya kalıyor. AK Partili bir milletvekili bu durumun nedenini şöyle açıklıyor: "Sadece bizim partimiz değil diğer partiler de benzer durumda. Partiler uzun zamandır 'lider partisi' özelliği gösteriyor. Milletvekili listelerini de liderler yapıyor. Böyle olunca bir siyasi mücadelenin içinden gelmeyen, seçim bölgesi ile ilgili hayali, hedefleri olmayanlar da milletvekili seçilebiliyor. Bu durumda milletvekilliğini kişisel kariyerinizin bir parçası olarak gördüğünüzde buradaki çalışma da anlamını yitirir. Yoklama için vekil ararız..."
SAADET’TE 'ÖZGÜR ÖZEL SÜRPRİZİ' OLUR MU?
Saadet Partisi çok çekişmeli büyük kongreye hazırlanıyor. Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu (YİK), partinin 9. Olağan Kongresi’nin 24 Kasım 2024 tarihinde Ankara’da yapılacağını duyurdu. Aynı açıklamada “Teşkilat mensuplarının büyük çoğunluğunun desteğiyle, Genel Başkanlık görevine Kayseri Milletvekili ve Genel Başkan Vekili Mahmut Arıkan’ın devam etmesi konusunda görüş birliğine varıldığı” ifade edildi. Ancak söylendiği gibi bir “görüş birliği” yok. YİK Üyesi Mustafa Kamalak ve Parti Sözcüsü olarak görev yapmış olan İstanbul Milletvekili Birol Aydın yeterli delege desteğine ulaşırlarsa genel başkanlık için aday olacaklar. Saadet Partili birçok siyasetçi YİK’in önerisi doğrultusunda Arıkan’ın genel başkan seçilmesinin yüksek ihtimal olduğunu söylüyor. Ancak Aydın’ı destekleyenler de iddialı. CHP’nin yaklaşık 1 yıl önce yapılan olağanüstü kongresinde önceki genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu karşısında Özgür Özel’e de şans tanınmadığını hatırlatan partililer, “Birol Aydın da Özgür Özel gibi sürpriz yapabilir. Hatırlayın Özgür Özel’e de şans tanınmıyordu” diyor...
MHP’NİN 'AKİL İNSANLAR' TOPLANTISI!
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İç cepheyi güçlendirme” çağrısı sonrası attığı adımlar tartışılmaya devam ediyor. Partisinin grup toplantısında Öcalan'ın örgütü lağvetmesi durumunda “Umut Hakkı”ndan yararlanabileceği sözleri büyük ilgi uyandıran Bahçeli sonraki günlerde de çağrılarını sürdürdü. Bahçeli’nin 22 Ekim’de yaptığı bu çağrının ardından MHP de “Bir ve Birlikte Hilale Doğru Türkiye” sloganı ile 81 ilden katılımla 27 bölge toplantısı planladı. Bu hafta sonu itibariyle toplantıların yaklaşık yarısı tamamlandı. MHP yöneticileri, milletvekilleri, ilçe-il başkanları ile yöneticileri, belediye başkanları, ülkü ocakları başkanları ile MHP’ye yakın dernek ve sendika temsilcilerinin de katıldığı toplantılarda MHP’nin attığı son adımlar, Bahçeli’nin çağrılarının anlamı değerlendiriliyor, eleştirilere yanıt veriliyor. Meclis’te MHP’nin bu toplantıları içinse farklı bir yorum yapıldı. 2013-2015 Çözüm süreci döneminde halka atılan adımları anlatmak için kurulan ve 7 bölgede bir dizi toplantı gerçekleştiren Akil İnsanlar heyetini hatırlatan bazı milletvekilleri, bu toplantılar için de “MHP’nin Akil İnsanlar toplantısı” benzetmesi yaptı. MHP’nin bu süreçte oy kaybettiğini iddia edenlerse bu toplantılar yoluyla teşkilatın ve tabanın tutulmaya çalışıldığını söyledi.
AK PARTİ ELEKTRONİK OYLAMAYA NASIL BAKIYOR?
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 5 Kasım başkanlık seçimini izlemek için bir heyetle davetli olarak ABD’ye gitti. Yener ziyaretinde ABD'de uygulanan elektronik oylama sistemini de inceleme şansı bulduklarını söyledi, dönüşte değerlendirip buna göre bir çalışma içerisine girebileceklerini söyledi. Yener, “Biz sadece kurum olarak buna ilişkin ön çalışmalarımızı yapacağız. Takdir nihayetinde parlamentonundur" dedi. Yasal düzenleme gerektiren elektronik oylamaya MHP tam destek verirken muhalefet ise karşı. AK Partililer ise bu konuda bir görüş belirtmedi. Ancak kulislere bakılırsa AK Partililer de yakın bir süreçte bir düzenlemeye geçilmesine sıcak değil. AK Partili bir yetkili, elektronik seçim sistemi için, “Posta yoluyla, elektronik sistemle oy kullanma gibi karma model uygulayan ülkeler var. Türkiye’de ne kadar ihtiyaç olduğuna, altyapının buna ne kadar uygun olduğuna bakmak lazım. Sonuçta hedef tüm seçmenin tam iradesinin yansıyacağı, her türlü etkiden uzak güvenli sistemi inşa etmek. Örneğin elektronik oylamada siber saldırı olasılığını, altyapımızın buna ne kadar uygun olduğunu değerlendirmek gerek. Ama tartışılması yanlış değil. Gündeme alındığında da kimi pilot uygulamaları görmek gerek. Önümüzdeki dönem olabilir ama şu an gündemimizde yok” değerlendirmesini yaptı.