Duvar Arkası... AK Parti’de eleştiriler yükseliyor/Kurum, İmamoğlu’na yarayacak
AK Parti’de değişim kesmedi! Kurum kime yarar? İYİ Parti’ye fren! Erdoğan ve Özel yine görüşecek mi? Erdoğan-Esad buluşması ne zaman? Asgari ücret muamması! Hepsi Duvar Arkası’nda...
AK PARTİ’DE KABİNE ELEŞTİRİSİ
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ndeki sınırlı değişim AK Partililerin beklentisini karşılamadı. Seçim sonrası büyük ölçekli bir yenilenme istenen partide Kabine’nin oluşumuna dair eleştiriler yükselmeye başladı. Parti kulislerinde Cumhurbaşkanlığı sisteminde revizyon ihtiyacını dile getiren isimlerin sayısı artarken bakanlarla ilgili, “Kişiler değil sistem değişimi şart. Cumhurbaşkanlığı sisteminde bakanlar Meclis dışından geliyor. Büyük kısmının siyasi geçmişi yok. Atanmasını da görevden alınmasını da tek bir irade belirliyor. O da sadece o iradeye göre hareket ediyor. Onun onayını, rızasını alma çabası içinde oluyor. Sokağa, seçmene, teşkilata göre değil sadece Cumhurbaşkanına göre hareket ediliyor. Burada bir değişiklik yapılması gerek” değerlendirmeleri dikkat çekti.
KURUM’UN BAKANLIĞI İMAMOĞLU’NA YARAYACAK
14-28 Mayıs seçimlerinin ardından yenilenen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde ilk değişiklik geçtiğimiz hafta yapıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yerine Kemal Memişoğlu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yerine ise Murat Kurum getirildi. Sağlık Bakanı Koca’nın ayrılması sürpriz değildi, çünkü uzun zamandır istifa edeceği konuşuluyordu. Özhaseki’nin görevden alınması ise sürprizdi. Daha da şaşırtıcı olan Özhaseki'nin yerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kaybeden Murat Kurum’un getirilmesi oldu. Seçim sonrası değişim beklenen AK Parti’de bu durum rahatsızlık yarattı. Bazı partililer “Başarı ödüllendirilir. Seçim kaybeden birini bakan yapmak doğru değil” tepkisi gösterdi. Kurum’un yeniden bakan olarak atanması CHP’de ise memnuniyet yarattı. Kurum’un İBB adayı yapılması ile yeniden Çevre Bakanlığı'na getirilmesinde müteahhitlik işleri başta olmak üzere aynı amaç ve hedefin olduğunu söyleyen bir CHP’li yönetici, “Murat Kurum’un orada olması Ekrem İmamoğlu’nun her gün puan toplaması anlamına gelir. Ekrem Bey onun sayesinde sürekli kıyaslamalara maruz kalacak, hatırlamalar olacak. İmamoğlu’nun PR’a ihtiyacı olmayacak” dedi.
CHP’DEN İYİ PARTİ’YE FREN
Son genel seçimlerde yaklaşık yüzde 10 oy alan İYİ Parti’nin yerel seçimlerdeki 'hür ve müstakil' politikası seçmende karşılık bulmadı. Genel seçimden yaklaşık 10 ay sonra yapılan yerel seçimde İYİ Parti’nin oyu yüzde 4’e geriledi. Seçim başarısızlığı parti içi tartışmaları, tartışmalar da istifa ve ihraçları beraberinde getirdi. Bir yıl içinde 10 milletvekili partiden ayrıldı. İYİ Parti’den ayrılan milletvekillerinden Ayşe Yanıkömeroğlu ve Aykut Kaya CHP’ye katıldı. Kulislerde istifa eden milletvekillerinden CHP’ye katılımların devam edeceği konuşulmaya başlandı. Ancak birçok CHP yöneticisi bunun doğru olmadığı görüşünde. İYİ Parti’nin kamuoyu araştırmalarında halen yüzde 3’lerde olduğuna dikkat çeken bir parti yöneticisi, “İYİ Parti toparlanır mı bilmiyoruz ama biz güçlü bir İYİ Parti’den yanayız. Merkez sağın tamamen dağılması beraberinde Meclis aritmetiğinde de değişiklikleri getirebilir. Yine buradaki dağılma Saadet-Gelecek grubu ve DEVA Partili milletvekillerinde olumsuz durumları tetikleyebilir. Şu an Meclis aritmetiğinin değişmesi muhalefet açısından iyi olmaz. Böyle bir tablo muhalefetin yerel seçim başarısını da gölgeleyebilir, motivasyon kaybına yol açabilir. CHP’ye katılmak isteyen milletvekilleri ve belediye başkanları olduğunu biliyoruz ancak buna mesafe koymak gerekiyor” değerlendirmesi yaptı.
ERDOĞAN İLE BAŞKA GÖRÜŞMELER DE OLABİLİR
Yerel seçim sonrası başlayan 'normalleşme-yumuşama' sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel yaklaşık 40 gün içinde iki görüşme gerçekleştirdi. İlk olarak Özel’in randevu talebiyle gerçekleşen daha sonra Erdoğan’ın iade-i ziyareti ile devam eden sürecin seçmen nezdinde olumlu karşılandığı biliniyor. Yapılan ölçümlerde hem AK Parti tabanında hem de CHP tabanında normalleşmeye büyük ölçüde olumlu bakıldığı görülüyor. Liderlerin de seçmenin beklentileri doğrultusunda kimi tartışmalar, polemikler yaşasalar da süreci tamamen bitirecek bir adımdan kaçınacağı kaydediliyor. CHP’de parti yöneticileri önümüzdeki süreçte farklı nedenlerle Erdoğan ile görüşmeler olabileceğini, Erdoğan’ın da bunu reddetmeyeceği değerlendirmesi yapıyor.