Duvar Arkası... AK Parti'de seçime doğru 'makas değişikliği' konuşuluyor
AK Parti'de gündem 'makas değişikliği'... Köprü açılışına hangi partiler gitti? Bitlis-Şırnak Sibirya mı? Seçim kanunu Kılıçdaroğlu içinmiş! İktidarın umudu 'askıda' seçmen! Hepsi Duvar Arkası'nda...
AK PARTİ SEÇİMDE MAKAS DEĞİŞİKLİĞİNİ TARTIŞIYOR
AK Parti ve MHP’nin Meclis’e sunduğu seçim kanunu değişikliği siyasetin ana gündem başlıklarından birisi olurken siyasi partiler de seçim hazırlıklarına hız verdi. CHP Antalya’da “İktidara Hazırız” sloganıyla il başkanlarının katıldığı örgüt buluşması gerçekleştirdi, İYİ Parti Ankara’da “İl Başkanları Çalıştayı” düzenledi. MHP Antalya’da belediye başkanları toplantısı yaparken AK Parti’de de seçim stratejisini belirlemek için toplantı üstüne toplantı yapılmaya başlandı. Özellikle ekonomik zorluklar nedeniyle oylarda görünür bir düşüş olduğunu kabul eden AK Partili kurmaylar buna karşın halen birinci parti olduklarına dikkat çekiyor, zorluğun ise 50+1 gereken Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanacağını kaydediyor. Bugüne kadar yapılan birçok seçimde oyları konsolide etmek için kutuplaştırma siyasetinden sonuç alındığına dikkat çeken kurmaylar bu seçimde ise oy kaybını görerek strateji değiştirmek gerektiğini savunuyor. AK Parti’de öne çıkan birçok siyasetçinin savunduğu bu stratejiye göre seçim çalışmasının daha kapsayıcı, kuşatıcı, herkesi kucaklayan bir dil ve üslup üzerine kurulması gerekiyor. Partinin reformcu kimliğinin yeniden öne çıkarılarak topluma “Biz yaptık, yine yaparız” duygusunun verilmesi gerektiği ifade ediliyor. AK Parti iktidarı döneminde yapılan hizmetlerin anlatıldığı daha sakin bir dil kullanılması gerektiğine dikkat çeken kurmaylar, “Her gün artı bir oy kazanmak zorunda olan biziz” diyor. Seçim stratejisi kapsamında yapılan toplantılardan çıkan sonucun bir süre sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulması bekleniyor. Seçim sürecinde hayata geçirilecek strateji ile ilgili son karar ise tabii Erdoğan’ın olacak.
ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ AÇILIŞINA 7 PARTİ KATILDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı 1915 Çanakkale Köprüsü ’ne dair tartışmalar geçtiğimiz haftanın önemli gündem maddelerinden biri olmaya devam etti. Muhalefetin günlük 45 bin araç geçiş garantisinin Hazine’ye getireceği yük nedeniyle eleştirdiği köprü, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da açılışa katılmayan CHP nedeniyle gündemindeydi. Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu, “Muhalefete davet yaptık, siz de gelin dedik... Beraber açalım, Bay Kemal gelmedi... Yanındakiler gelmedi... Biz milletimizle beraber açtık” sözleriyle eleştirdi. Erdoğan’ın bu sözleri gözlerin davetiye gönderilen ve açılışa katılan partilere çevrilmesine neden oldu. CHP’li yetkililer daveti doğrulurken törene sadece CHP’li Çanakkale Belediye Başkanı’nın katıldığı öğrenildi. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın Meclis Genel Kurulu’nda verdiği bilgiye göre ise törene MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanı sıra HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, ANAP Genel Başkanı İbrahim Çelebi katıldı. İYİ Parti’ye de davetiye gittiği ve Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu’nun törende yer aldığı açıklandı.
BİTLİS-ŞIRNAK RUSYA’NIN SİBİRYASI MI?
Tokat'ta, boşanma aşamasındaki eşini 23 yerinden bıçaklayan Samet Ağ’ın tahliyesini isteyen savcı ile tahliye eden hakim, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tepkisini çekmiş, iki yargı mensubu da HSK kararıyla geçici olarak Şırnak Silopi ve Bitlis Mutki'ye görevlendirilmişti. HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Yanlış kararlar verdikleri iddiasıyla Bitlis ve Şırnak'a tayini çıkarılan, daha doğrusu sürgün edilen savcı ve hâkimler yargının bağımsız olmadığının kanıtıdır” dedi. Turgut Özal'ın da kendi döneminde bir emniyet müdürünü Hakkâri'ye sürüp "Gitsin de aklı başına gelsin" diyerek bölgeye ne gözle bakıldığını gösterdiğini belirten Gaydalı, “Bu bölgeleri sürgün yeri olarak ilan ederek kendi kriterlerinize göre işe yaramayan veya yanlış kararlar veren memurları buraya göndermek, ayrımcılığı yapanların iktidar partisi ve yandaşları olduğunun kesin ve net göstergesidir. Bizim illerimiz ne Rusya'nın Sibirya'sı ne Amerika'nın Guantanamo kampları ne de rehabilitasyon merkezleridir. Hâlâ bu kafaların, eşitlikten ve kardeşlikten bahsederek toplumu uyutmasını da kabul etmiyoruz” dedi.
SEÇİM KANUNUNDA KILIÇDAROĞLU HATIRLATMASI
AK Parti ve MHP’nin ortak hazırladığı seçim kanunu değişikliği yaklaşık 17 saat süren görüşmelerin ardından Meclis Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi. Gelecek hafta Meclis Genel Kurulu’nda ele alınıp yasalaşması beklenen teklif, muhalefetin sert eleştirilerine neden oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan teklife yönelik eleştirilere Genel Kurul’da yanıt verirken, “Düzenlemeler daha fazla insanın oyu, tartışmasız, sandığa yansısın diye yapıldı. Seçim kütüğünün düzenlenmesi de, ittifak oylarından parti yazılması da, 2'nci defa kütüğünü değiştirirken ihmalden dolayı oy kullanamayanlar da ilk kütüğünde oy kullanabilsin düzenlenmesi de hep aynı gerekçeyle yapıldı” dedi. Turan konuşmasının son bölümünde seçmen kütüğündeki değişiklik nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir seçimde oy kullanamadığını hatırlattı, “Böyle bir siyasi tablo olmasın diye, eğer bu ihmal yapılmışsa eski yerinde oy kullansın düzenlemesi de bu yüzden yapıldı” dedi.