Duvar Arkası... AK Parti'de sevinç: Seçmen konuşmaya başladı!
AK Parti'de 'konuşan seçmen' sevinci... CHP ikinci kriz istemiyor... Yeni anayasa için usül yok! Meclis'te yeni grup gelir mi? İYİ Parti'deki 'el'... Hepsi Duvar Arkası'nda...
AK PARTİ’Yİ SEVİNDİREN GELİŞME:
SEÇMEN KONUŞMAYA BAŞLADI!
Son yerel seçimlerde aldığı oyla ilk kez birinci parti hüviyetini kaybeden AK Parti, 5 ay sonra değişim için düğmeye bastı. Uzun bir değerlendirme sürecinin ardından açıklanan kongre takvimine göre bu ay delege seçimleri yapılacak, Ekim 2024 ile Ocak 2025 arasında ilçe kongreleri, Aralık 2024 ile Mart 2025 arasında il kongreleri tamamlanacak. AK Parti 2025 ilkbahar-yaz aylarında büyük kongreyi yapacak duruma gelecek. İl-ilçe kongreleri ile değişim sürecini başlatacak olan AK Parti bunun öncesinde ise “Türkiye buluşmaları” başlattı. Sahaya inen bakanlar, parti yöneticileri, milletvekilleri çeşitli etkinliklerle seçmenle buluşuyor. Parti yöneticilerine göre bu buluşmalar yerel seçimlerde kendilerini dinlemeyen, konuşmayan seçmenin "değişmeye başladığını" gösterdi. "Ekonomik verilerdeki toparlanma işaretlerinin seçmende karşılık bulmaya başladığını" savunan yöneticilere göre, yerel seçim öncesi genelde tepkisini sessiz kalarak, konuşmayarak veren AK Parti seçmeni şimdi konuşmaya, eleştirisini dile getirmeye hatta önerilerde bulunmaya başladı. Dinlemeyen, konuşmayan, sessiz seçmenden konuşup öneri getiren seçmen evresine geçilmiş olmasının çok olumlu olduğunu kaydeden partililer “Sahadayız, daha çok sahada olacağız, vatandaşa daha çok dokunacağız. Seçmenimizi yeniden kazanacağız” iddiasında...
CHP İKİNCİ KILIÇDAROĞLU KRİZİNİ YAŞAMAK İSTEMİYOR
CHP’nin geçtiğimiz hafta yaptığı tüzük kurultayı parti içindeki Cumhurbaşkanlığı adaylığı krizini de su yüzüne çıkardı. Tüzük kurultayının ikinci gününde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu çok kapsamlı bir konuşma yaptı. Konuşma yapması için sadece bir saat önceden bilgilendirilen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise İmamoğlu’ndan sonra kürsüye çıkarak, “Ekrem mi, Mansur mu diye yakılan fitne ateşine odun atıyorsunuz” diye tepki gösterdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel “Kusur benim” dese de parti içindeki adaylık sancısı kamuoyuna yansımış oldu. CHP’li birçok yönetici ortaya çıkan tablo için “Çok erken bir tartışma, iyi olmadı” derken, bazı yöneticiler, “Sonuçta bunu yaşayacaktık, belki de görünür olması iyi oldu” değerlendirmesini yaptı. Seçim sürecine girmeden bir adaylık tartışmasının çok doğru olmadığını savunan partililere göre bu yaşananlar herkese ders olmalı, tüm taraflar kendisine çeki düzen vermeli, sakin bir şekilde aday belirleme süreci beklenmeli. Partililer adayı erken belirlemenin doğru olmayacağını ama 2023 seçimlerinde olduğu gibi geç de kalınmaması gerektiğini savunuyor. Birçok partili, “Şu an Cumhurbaşkanlığının C’sini konuşmamalıyız. Erken aday belirlemek doğru olmaz. Ama ikinci Kılıçdaroğlu krizini de yaşamak istemiyoruz. Süreci doğru yönetmek, zamanlamasını doğru yapmak zorundayız” diyor.
YENİ ANAYASA USÜLÜ AŞACAK MI?
Meclis yeni yasama dönemine hazırlanıyor. 1 Ekim’de yapılacak açılış töreninin ardından ilk gündem maddesinin yeni anayasa olması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da son kabine toplantısı sonrası bunun mesajını verdi, “Yeni yasama yılıyla birlikte yeni ve sivil anayasa meselesine biraz daha ağırlık vereceğiz. Türk demokrasisinin darbelerle ve darbeci zihniyetle hesaplaşmasını tamamlayabilmesi için sivil anayasa ihtiyaçtan öte bir zorunluluktur” dedi. Ancak AK Parti’nin bu gündemine muhalefet mesafeli... Meclis’in ikinci büyük grubu olan CHP, yeni anayasa çağrısına, “Yeni anayasa için tek kriterimiz önce mevcut anayasaya uymaları. AİHM ve AYM kararlarını uygulasınlar. Bu olmadığı sürece yeni anayasa tartışması bizim için yoktur” yanıtını veriyor. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa yapımıyla ilgili partilerden usül, yöntem önerisi istemişti. CHP’liler, “Bu talebe karşılık vermeyeceğiz. Yöntem önerisi sunmayacağız” diyor. Bu durumda AK Parti’nin yeni anayasa vaadi daha baştan yöntemi aşamayacak gibi görünüyor.
MECLİS’E YENİ GRUP MU GELİYOR?
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi ile birleşmek ya da TBMM’de grup kurmak için görüşme yaptıklarını açıkladı. Bu sürece Meclis’teki başka siyasi partilerden milletvekillerinin de dahil olabileceğini söyledi. Edinilen bilgiye göre çağrı sadece Gelecek Partisi’ne değil. Meclis’te milletvekilleri olan ama sayıları itibariyle grup kurma imkanı bulunmayan Saadet Partisi, Yeniden Refah Partisi, Demokrat Parti milletvekilleri ile partilerinden istifa etmiş bazı bağımsız milletvekillerinin bulunduğu bir büyük yeni grup oluşabileceği ifade ediliyor. Meclis’in ekim ayında açılması ile birlikte bu tartışmaların genişleyeceği, ekim-aralık ayında gerçekleşecek DEVA, SAADET ve Demokrat Parti kongreleri sonrası şekillenip bir sonuca ulaşabileceği kaydediliyor. Bu çağrıyı yapan siyasetçiler 2024 yılı bitmeden bir sonuca varmayı hedeflediklerini söylüyor.