Duvar Arkası: AK Partili Elitaş 2023 seçim sonucu iddiasını 'iddia'ya çevirmedi
Seçim iddiası... 'Protokol' 3.5 yıldır yok... Ombudsmanlık, akbudsmanlık... 100 sorudan 37'si yanıtsız... Sosyal medya yasası genişliyor... 4 parti HSK'ya ne diyor? Hepsi Duvar Arkası'nda...
2023 SEÇİMLERİ: EMEKLİ MAAŞINA İDDİA!
Meclis Genel Kurulu’nda geçen hafta en renkli tartışma AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel arasında yaşandı. Elitaş Meclis Genel Kurulu’nda konuşma yaparken CHP Grup Başkanvekili Özel, AK Parti’nin seçimden sonra Meclis’teki muhalefet sıralarının olduğu bölüme oturacağını söyledi. Elitaş ise eliyle işaret de ederek Cumhur İttifakı'yla birlikte Genel Kurul salonunun büyük kısmını dolduracaklarını iddia etti. Bunun üzerine CHP’li Özel, emekli maaşını Mehmetçik Vakfı'na bağışlamak üzere iddiaya girmeyi teklif etti. Elitaş teklife yanıt vermezken Meclis Başkanvekili Celal Adan tartışmaya, “Özgür Bey’e de emekli aylığına da dokunma” sözleriyle katıldı.
3.5 YIL OLDU, PROTOKOL LİSTESİ ÇIKMADI
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde 3.5 yıl geride kaldı ama hâlâ yeni sisteme göre protokol listesi çıkmadı. Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeleri, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, Politika Kurulu üyeleri, bakan yardımcıları protokolde nerede yer alacak halen bilinmiyor. Bu sorunu İYİ Parti Milletvekili Erhan Usta geçen yıl bütçe görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sormuş, “Çalışmalarımız devam ediyor” yanıtını almıştı. Ancak 'çalışmalar' geçen bir yıl içinde de bitemedi. Usta, Meclis bütçe görüşmelerinde bu sorunu bir kez daha gündeme getirdi, “Bu çalışmalar ne zaman bitecek? Çok zor mu hakikaten üç buçuk yılda bir protokol listesi hazırlamak?” diye sordu. 30 Ağustos törenlerinde AK Parti grup başkanvekilinin protokolde yargı organları başkanlarının önünde yer alması ya da illerde bakan yardımcılarının milletvekillerinin önünde bulunması gibi sorunları anlatan Usta’ya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay bu kez yanıt vermedi.
'OMBUDSMANLIK AKBUDSMANLIK OLDU'
Vatandaşın idarenin işleyişiyle ilgili şikayetlerini incelemek ve bunlara karşı idareye önerilerde bulunmakla görevli Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (Ombudsmanlık) yıllık raporu geçen hafta Meclis’te görüşüldü. Kurumun ne kadar 'işlevsel' olduğunun tartışıldığı görüşmelerde bağımsızlığı da sorgulandı. CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Başdenetçi Şeref Malkoç, denetçiler Yahya Akman ile Fatma Benli’nin eski AK Partili milletvekili, Celile Özlem Tunçak’ın eski AK Parti milletvekili eşi olduğunu anlattı. Denetçilerden sadece Arif Dülger ve Sadettin Kalkan’ın bürokrasiden geldiğini söyledi. Hakverdi, siyasetin bu kadar göbeğinden gelmiş insanların “bağımsız ve tarafsız” olması gereken bir kurumda bulunmasını sorgularken CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel kurum için, “Akbudsman” dedi. Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ise bu eleştirilere, “Kararlarımızı da sorgulayın” diyerek tepki gösterdi.
100 SORUDAN 37’SİNE YANIT YOK
Milletvekillerinin en önemli denetim araçlarından biri olan soru önergeleri Meclis bütçe görüşmelerinin de en önemli başlıklarından biri oldu. Bu konudaki eleştirileri yanıtlayan Meclis Başkanı Mustafa Şentop geçmiş cevaplanma oranlarını verdi, Cumhurbaşkanlığı sisteminde bu oranın yükseldiğini söyledi. Başkanın verdiği bilgiye göre 2018 seçimlerinde oluşan 27’nci Dönem Meclisi’nde toplam işleme alınan yazılı soru önergesi sayısı 53 bin 223 oldu. Bunlardan 6 bin 775’i süresi içinde, 26 bin 934’ü ise süresi geçtikten sonra olmak üzere toplam 33 bin 709’u cevaplandırıldı. Cumhurbaşkanlığı sistemi içinde sorulara cevap oranını yüzde 63.3 olarak veren Meclis Başkanı bu oranın 26’ncı Dönem'de yüzde 45.4, 24 ’üncü Dönem'de yüzde 60.3 olduğunu söyledi. Milletvekilleri ise Meclis Başkanını bir kez daha fazla sorunun sağlıklı şekilde yanıtlanması için bakanlıkları uyarmaya davet etti.