Duvar Arkası: AK Partili milletvekilleri susacak mı konuşacak mı?
Cahit Özkan'dan sonra... İnternet medyasına düzenleme... 'Doğu Masası'nın meyveleri... DEVA'nın 'ikinci' adayı... CHP'ye iş başvuruları... Hepsi Duvar Arkası'nda...
AK PARTİLİ MİLLETVEKİLLERİNİN ZOR KARARI
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın parti toplantılarında yöneticilere ve milletvekillerine, "icraatları anlatın, muhalefetin iddialarına yanıt verin" uyarılarının ardından birçok milletvekili basın toplantısı yapmaya başladı. Meclis Genel Kurulu’nda da AK Partililerin daha fazla söz alması ile tartışmalar, polemikler arttı. Ancak son dönem yapılan her konuşma, verilen her demeç bir dizi tartışmayı da beraberinde getirmeye başladı. Özellikle AK Parti Grup Başkanvekilleri Muhammet Emin Akbaşoğlu, Cahit Özkan ve Bülent Turan’ın Meclis’te, seçim bölgelerinde ya da TV programlarındaki açıklamaları günlerce konuşuldu. Öyle ki Cahit Özkan’ın katıldığı bir Youtube programındaki sözleri görevden alınmasına yol açtı. AK Partili yöneticiler ve milletvekilleri şimdi ne yapacaklarını düşünüyorlar. Bir taraftan “konuşun” talimatı, diğer taraftan her konuşmanın getireceği birçok risk var. Bakalım AK Partili yönetici ve milletvekilleri önümüzdeki günlerde nasıl bir tutum alacak.
SOSYAL MEDYA KANUNU İNTERNET MEDYASINI DA DÜZENLEYECEK
AK Parti ve MHP’nin “Dezenformasyonla Mücadele Kanunu” olarak isimlendirdiği sosyal medya yasası tamamlandı. Önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması beklenen kanun teklifinin yaklaşık 40 madde olması bekleniyor. Kamu güvenliği ve barışını bozmaya yönelik, halk arasında korku ve panik yaratma amacı taşıyan gerçeğe aykırı içerik paylaşmayı dezenformasyon olarak tanımlayacak teklifte bu durum mahkemelere havale edilecek. Aynı teklif uzun zamandır beklenen internet medyası ile ilgili de düzenleme içerecek. Edinilen bilgiye göre değişiklik teklifiyle, internet haber siteleri süreli yayın kapsamına alınacak. İnternet medyasının basın kanununa eklenmesi ile süreli yayınlara benzer şekilde beyanname verme, cezai ve hukuki sorumluluk, düzeltme ve cevap hakkı, tabii olacakları yargılama usulü belirlenecek.
'DOĞU MASASI' MEYVE VERMEYE BAŞLADI
CHP’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde örgütsel kapasitesini artırmak ve oylarını yükseltmek için başlattığı Doğu Masası çalışmaları geçen bir yıl içinde ilk meyvelerini üye sayısında vermeye başladı. CHP’nin Teşkilat biriminden alınan bilgiye göre bu süreçte üye sayıları Ağrı’da yüzde 71, Batman’da yüzde 141, Diyarbakır’da yüzde 117, Mardin’de yüzde 122, Muş’ta yüzde 46, Siirt’te yüzde 49, Bingöl’de yüzde 40, Şanlıurfa’da yüzde 51, Hakkari’de yüzde 71, Şırnak’ta yüzde 123, Van’da yüzde 131 oranında artış gösterdi. Partililer yeni üyelerin büyük bir kısmının, AK Parti’den istifa eden vatandaşlar olduğuna dikkat çekiyor.
DEVA PARTİSİ'NİN 'İKİNCİ' ADAYI...
İlk mitingini dün Antep'te yapan DEVA'da valilikle yaşanan alan tartışmasının il örgütünü daha fazla motive ettiği ortak görüştü. İl yöneticileri, bu durumun hem kendilerini hem de üyelerini daha da şevkle çalışmaya sevk ettiğini söylüyorlardı. Miting öncesi de birinci gündem buydu. Ancak sohbet bir yerden sonra dönüp dolaşıp yine cumhurbaşkanlığı adaylığına geldi. Bir il yöneticisi, bu konuda kişisel tercihinin doğal olarak Genel Başkan Ali Babacan olacağını söyledi. Peki, olur da 'ikinci bir isim' konuşulması gerekirse? O zaman da artık pek de gündeme gelmeyen bir ismi söyledi: Abdullah Gül. Gül, DEVA'nın kuruluşunda beklenenin aksine mesafeli bir duruş sergilese de parti içinde tamamen gündem dışı kalmamış gibi görünüyor.