Duvar Arkası... AK Partili milletvekilleri televizyona çıkmak istiyor!
İktidar kulisinde yeni talep: Etkin meclis! CHP başarıda ilk etkeni buldu... Retgiller! 'Etki ajanlığı' yeniden... Hastane televizyonunda sansür! Tasarrufta samimiyet testi! Hepsi Duvar Arkası'nda...
AK PARTİ’DE DAHA ETKİN MECLİS TALEBİ
AK Parti’de 31 Mart seçim sonuçlarının değerlendirmesi sürüyor. Haziran ve temmuz aylarında kapsamlı toplantılar yapılacak. Partide değişim içinse sonbaharda yapılması planlanan olağan kongre işaret ediliyor. Kongrenin takvimi de 22 Mayıs’ta toplanacak MKYK’da netleşecek. Parti yönetimi ve hükümette beklenen değişimin yanı sıra milletvekillerinin Meclis çalışmalarında da değişim beklentisi var. Geçtiğimiz haftalarda grup başkanvekilleri ile bir dizi toplantıda bir araya gelen AK Partili milletvekilleri “Daha etkin bir Meclis çalışması” talebinde bulundu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonrası muhalefetin Meclis’in etkisinin azaldığı yorumlarına bazı noktalarda katılan AK Partili milletvekilleri toplantılarda Meclis’in nasıl daha fonksiyonel hale gelebileceğini tartıştı. Komisyon çalışmalarının daha kaliteli hale getirilmesi, kanun yapma sürecinde altyapının güçlendirilmesi, daha çok milletvekilinin sürece katılımı, Meclis kürsüsünün daha etkin kullanılması, basın toplantılarının artırılması gibi öneriler dile getirildi. AK Partili milletvekillerinin güncel gelişmeler dışında kendi gündemini inşa edecek faaliyetlere ağırlık vermesi gerektiği konuşuldu. Milletvekillerinin medya ile ilişkisi de ele alındı. Farklı kanalların programlarına katılım sağlanması gerektiği belirtilirken, “Bizi gazeteciler, akademisyenler değil biz temsil edelim” görüşünü dile getirenler oldu.
CHP’NİN YEREL SEÇİM BAŞARISININ SIRRI: YÜZDE 40’LA İLK SIRADA…
31 Mart yerel seçim sonuçlarına dair siyasi partilerin analizleri raporlanmaya başladı. İktidar da muhalefet partileri de sonuçlarda ekonomik sorunların çok etkili olduğu değerlendirmesi yapmıştı. Ancak CHP’nin yaptığı bir çalışma elde edilen başarıda adayların etkisinin ilk sırada olduğunu gösterdi. Çalışmayla ilgili bilgi veren CHP’li yönetici, 14 büyükşehir, 21 il belediyesi kazanan, uzun yıllar sonra Kütahya, Kastamonu, Adıyaman ve Kırıkkale gibi kentlerde belediyeleri alan CHP’nin başarısında doğru adayların etkisi olduğunu söyledi. CHP’nin başarısının nedenlerini ortaya koyan çalışmaya göre ilk sırada yüzde 40 oranıyla “doğru adaylar” yer aldı. Seçmenlerin oylarında ekonominin belirleyiciliği ise ikinci sırada yer aldı.
'RETGİLLER' GRUBU!
Muhalefet partilerinin toplumun farklı kesimlerinin sorunlarının araştırılması için Meclis’te komisyon kurulmasını talep eden grup önerilerinin neredeyse tamamı AK Parti ve MHP oylarıyla reddediliyor. Saadet Partisi sürekli gerçekleşen bu reddi de grup önerisi yaptı. Ancak “İktidar partisinin muhalefetten gelen önergelerin tamamına 'hayır' demesinin psikolojik, sosyal ve siyasal sebeplerinin irdelenmesi ve yasama faaliyetlerine olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması için alınması gereken tedbirlerin araştırılması amacıyla komisyon kurulması” önerisi de AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. Önerge üzerinde söz alan Anayasa Hukukçusu Serap Yazıcı Özbudun, son 1 yılda verdikleri 500 önergenin hepsinin iktidar blokunun kararlı tutumuyla reddedildiğine dikkat çekti, İYİ Partili Aykut Kaya tek başına verdiği 15 Meclis araştırması önergesinin kabul edilmediğini söyledi. DEM Parti Milletvekili Ali Bozan ise, “Sürekli olarak ret oyu kullanmanızdan kaynaklı bence AKP grubunun adı bugünden sonra 'retgiller' olmalı, AKP Grubu değil, retgiller grubu” dedi.
'ETKİ AJANLIĞI' YENİDEN ÇALIŞILACAK
Adalet Bakanlığı tarafından ön çalışması yapılan 9. yargı paketi daha Meclis’e sunulmadan tartışma konusu oldu. AK Parti, Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen “casusluk suçu”nun yanı sıra “yeni tip ajanlık faaliyetleri”ni gerekçe göstererek “etki ajanlığı” olarak nitelendirilen yeni bir suç türü eklemeyi planlıyor. Kamuoyuna sızan taslak teklif bu haliyle geçerse yeni bir “cadı avı” dönemi başlayacağını savunan muhalefet temsilcileri ise “Muğlak, belirsiz tanımlamalarla etki ajanı damgası vurup düşüncesi, ifadesi, yazısı nedeniyle milyonların sesini kısmak, baskıyla susturmak istiyorsunuz” diyor. Muhalefet “tehlikeli” bulduğu düzenlemenin yargı paketinden çıkarılmasını isterken teklifi hazırlayan iktidar ortakları ise “Düzenlemeden vazgeçilmeyecek, ancak sınırlar daha net çizilebilir, söz konusu suçun casusluk faaliyetleri ile ilgisi daha da netleştirilebilir” diyor. AK Parti grubunun üzerinde çalışmaya başladığı teklifteki bu maddenin ya Meclis’e sunulmadan önce ya da tartışmaların ardından Genel Kurul aşamasında yeniden şekillendirilebileceği kaydediliyor.