Duvar Arkası: AK Partili vekiller imza attıkları teklifin içeriğini sordu
“Yasa değişikliği yapılsın” diye imza atan iki vekil Meclis’te teklifin içeriğini sordu... İçişleri Bakanlığı'na birçok yetki veren teklifte İçişleri Bakanlığı'nın adı unutuldu... Ankara'da çatı aday konuşuluyor... AK Parti’nin MHP ile ortaklığında bir makas değişikliği mümkün mü? Bahçeli "Evine dön" derken, "Orada kal" mı diyor? Hepsi Duvar Arkası'nda...
TEKLİFE İMZA ATIP SONRA İÇERİĞİNİ SORDULAR
İçişleri Bakanlığı’na dernek yöneticilerini görevden alma, derneklere kayyım atama, yardım toplanmasına kısıtlama ve 71 baronun “muhbirlik” olarak değerlendirdiği “avukatlara şüpheli işlemleri bildirim zorunluluğu” gibi tartışmalı birçok düzenleme içeren teklif AK Partili milletvekillerinde de soru işaretlerine yol açtı.
Teklifin görüşmeleri sırasında AK Parti Amasya Milletvekili Mustafa Karahocagil, “Kanun teklifinde derneklere üye olma, yönetim organlarında görev alma gibi dernek kurma özgürlüğünü daraltan düzenlemeler var mıdır?”, AK Parti Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu, “Teklifte derneklerin yardım toplamasıyla ilgili kısıtlama var mıdır? Yardım Toplama Kanunu'yla ilgili yapılan düzenlemelerin amacı nedir?”, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, “Suç Gelirinin Aklanmasının Önlemesi Hakkında Kanun'un 2'nci maddesindeki "yükümlü" tanımına avukatlar dâhil edilmektedir. Bu durum savunma hakkını olumsuz etkileyen bir durum olabilir mi?” diye sordu. AK Partili Komisyon Başkanı Yılmaz Tunç da bu sorulara ayrıntılı yanıt verdi.
Daha da ilginç olan ise dernek kurma özgürlüğü ile ilgili soru soran Karahocagil ve avukatlarla ilgili bildirim yükümlüğünün savunma hakkını kısıtlama riskine dikkat çeken Kılıç 44 maddelik teklifi sunan AK Partili milletvekilleri arasındaydı. Kayıtlara bakılırsa “bu yasa değişikliği yapılsın” diye imza atan iki vekil de sorularına ancak Meclis’te yanıt buldu.
KAYYIM YETKİSİNDE İÇİŞLERİ'Nİ UNUTTULAR
Meclis Genel Kurulu’ndan kesintisiz 12 gün süren yorucu bütçe görüşmeleri sonrası tatil bekleyen milletvekilleri 44 maddelik tartışmalı bir kanun teklifi sürprizi ile karşılaştı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanının önlenmesine ilişkin hükümler içeren kanun teklifi İçişleri Bakanlığı’na dernek yöneticilerini görevden alma, derneklere kayyım atama, yardım toplanmasına kısıtlama getiren düzenlemeler nedeniyle tepkilere neden oldu.
Son anda Meclis’e sunulan teklif o kadar acele ile hazırlanmıştı ki görüşmeler sırasında İçişleri Bakanlığı'na birçok yetki veren teklifte İçişleri Bakanlığı'nın unutulduğu ortaya çıktı. Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelik çıkarılmasını düzenleyen 6. madde bu yönetmeliğin Adalet, Dışişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlıklarınca hazırlanmasını öngörüyordu. Burada İçişleri Bakanlığı'nın olmadığını fark eden AK Partili milletvekilleri bir değişiklik önergesi verdi. Önerge ile yönetmelik hazırlama sürecine unutulan İçişleri Bakanlığı da eklendi. CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, “O kadar hazırlıksız getirilmiş ki kanun, maddelerin çoğu İçişleri Bakanlığı'nı ilgilendiriyor ama yönetmelik çıkarma hakkı daha yeni eklendi kanuna” diye tepki gösterdi.