Duvar Arkası... AK Partililerin aklındaki soru: Soylu beni de dinliyor mu?
Peker'in iddiası nasıl konuşuldu? Desteğin aslı: 48 milyar! Konuşma hakkını telefonda kullanan vekil! Bakanlar kapı ardında... Kriz değil olumsuzluk! Fuat Oktay külliyesi... Hepsi Duvar Arkası'nda...
AK PARTİ’DE 'ACABA SOYLU DİNLİYOR MU?' KORKUSU!
Emekli amirallerin bildirisinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Şu anda 104 kişinin içerisinde bizzat CHP'nin üyesi olan; kendisi, karısı, yeğeni, oğlu, şusu, busu olanlar var. Bunları yakın zamanda yazılı ve görsel medyada göreceksiniz” demişti. Erdoğan’ın bu sözlerinin hemen ardından da emekli amirallerin CHP’li yakınları “haber” olmuştu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da “CHP'ye üye 4, aileleriyle üye yaklaşık 18 kişi var. O gece biz sabaha kadar uyumadık, çalıştık ve tüm irtibatlarını ortaya çıkardık. Son 30 günde kimlerle irtibat kurdukları, hangi siyasi parti yoğunluklu irtibat kurdukları çok açık ve net” bilgisini paylaşmıştı.
Yetkili ağızlardan gelen bu açık “izleme”, “dinleme”, “takip” ve “fişleme” açıklaması her ne kadar muhalefete yönelik, “Sizi izliyoruz” algısı için kullanılsa da AK Parti’de de o dönem rahatsızlık yarattığı biliniyor. Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ı izlettirdiği iddiası ile bu rahatsızlık yeni bir boyuta taşınmış görünüyor. AK Parti’de bazı kişilerin Soylu hakkında, “Acaba bizi de izlemiş, dinlemiş olabilir mi?” sorusunu sorduğu ifade ediliyor. "Belki de Soylu hakkında AK Parti’deki sessizliğin bir nedeni de budur" diye konuşuluyor.
PANDEMİ DESTEĞİNDE MUHALEFETİ ŞAŞIRTAN HESAP
Korona virüsü salgınında devletin vatandaşa sunduğu ekonomik desteğin yetersizliği tartışma konusu. OECD verilerine göre bütçeden yapılan doğrudan harcamalarda Türkiye son sıralarda. Muhalefet ekonomik destek kapsamında kaynak olarak İşsizlik Fonu'nun kullanılmasına da tepkili. Konu Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nun son toplantısında bir kez daha gündeme geldi.
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, pandemi nedeniyle 2020-2021 döneminde İşsizlik Sigortası Fonu’ndan 54 milyar lira, bütçeden de toplam 78,5 milyar lira olmak üzere toplam 130 milyar liraya yakın kaynak kullanıldığını açıkladı. Bu rakam bütçeden bugüne kadar esnaf için 8 milyar lira kullanıldığını, kalan harcamaların ise fon ve yardımlardan karşılandığını söyleyen muhalefeti şaşırttı. Bu kez bu paraların kimlere nasıl verildiği soruldu.
Gelen yanıta göre bu rakamın içinde vergi indirimleri nedeniyle devletin vazgeçtiği kazanç da, pandemi nedeniyle yapılan kimi tıbbi harcamalar da var. Muhalefet yapılan hesaba “Doğrudan vatandaşın cebine giren kaç para” diye sorarak tepki gösterirken Bakan Yardımcısı, “Onlar vatandaşın cebine giren paralar değil mi?” diye ısrar etti ama en son yeni bir hesap yaparak bu rakamın vergi hariç 48 milyar lira olduğunu açıkladı.
AK PARTİLİ VEKİL KONUŞMA HAKKINI TELEFONDA KULLANDI
Meclis’teki yasa görüşmelerinde en çok söz hakkını muhalefet partileri kullanır, iktidar milletvekilleri ise daha çok dinlemede kalır. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen son teklifte de tablo farklı değildi. Ancak bir fark vardı, o da AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk’ün toplantı sırasında uzun uzun telefonla konuşmasıydı. İYİ Partili Erhan Usta, “Cemal Bey bizi dinlemediği gibi sürekli telefonla konuşuyor. Motivasyon bırakmadı. Sayın Başkanım, size ihbar ediyorum” dedi. Bunun üzerine uyarı alan Öztürk, “Sayın Başkanım ama uzattıkça uzatıyorlar, muhalefete de söyleyin. Yani biz burada sabahtan beri mahkûmuz” sözleriyle savundu. Komisyon üyeleri bu açıklamaya, “O zaman hiç görüşmeyelim, konuşmayalım” diye tepki gösterdi. Komisyon Başkanı da, “Cemal Bey, herkes hakkını kullanıyor. Herkes konuşacak” yanıtını verince Cemal Öztürk, “Ben hiç kullanmadım, ben de hakkımı telefonla kullanıyorum” yanıtı verdi. “Telefon hakkı burada kullanılmaz” tepkisi üzerine Öztürk bu kez, “Ama ben de devlet işleri konuşuyorum. Bir tetikçi gelmiş, millete ceza kesiyor. Yarın seçime bürokrat girmeyecek, ben gireceğim” diye kendini savundu, en sonunda da özür diledi.
'BAKANLARI KAPALI KAPILAR ARKASINA KOYDUNUZ YA, HELAL OLSUN SİZE'
Cumhurbaşkanlığı sistemine göre bakanlar Meclis Genel Kurulu’na sadece bütçe görüşmelerinde ve talep olursa bilgilendirme kapsamında konuşma yapmak için girebiliyor. Bakanlar bu konuşmalarda da Meclis Başkanı ya da Başkanvekili içeri davet etmeden önce Genel Kurul salonuna giriş yapamıyor. Geçtiğimiz hafta İsrail'in Kudüs'e saldırıları ve Filistin'deki gelişmeler konusunda bilgilendirme için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Meclis’teydi. Meclis Başkanvekili bu konuda talebi açıkladı, daha sonra “yürütme adına konuşmalarını yapmak üzere Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'nu Genel Kurula davet ediyorum” dedi. Genel Kurul salonu dışında adının anons edilmesini bekleyen Bakan Çavuşoğlu da bu davetin ardından içeri girerek konuşmasını yaptı. CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan yaşanan bu manzaraya tepki gösterdi, “Bakanları kapalı kapılar ardına koydunuz ya, helal olsun size be! Gelip oturamıyorlar, görüyorsunuz. Böyle sistem mi olur ya!” diye seslendi.