SOSYAL MEDYA YASASI AK PARTİ'Yİ İKİYE BÖLDÜ: MHP DE DAHİL OLDU
AK Parti’nin “Dezenformasyonla Mücadele” adını verdiği sosyal medya kanunu çalışmaları partiyi ikiye böldü. Bazı siyasetçiler bu konuda dünyada birçok örnek olduğunu söyleyip 'mutlaka çıkarılması gerektiğini' savunurken bazı siyasetçilerse, “Türk Ceza Kanununda bu konuyla ilgili yeterli düzenleme var, yeni bir kanuna gerek yok” diyor. Ancak görünen o ki kanununun çıkarılmasını isteyenler kazanmış görünüyor. Edinilen bilgiye göre AK Parti’nin yürüttüğü çalışmada yaklaşık 70 maddelik bir taslak ortaya çıktı. İnternet medyası ile ilgili düzenlemeler de içerecek kanun teklifi çalışmasının olgunlaştırılma sürecine MHP’nin de dahil olduğu bilgisi var. Teklifin bu yasama yılı bitmeden Meclis’ten geçirilebileceği ifade ediliyor.
3. LİDERLER ZİRVESİ: HER ŞEY MATEMATİK DEĞİL
CHP, İYİ Parti, SAADET, Demokrat Parti, Gelecek ve DEVA partilerinin genel başkanları bugün 3. kez bir araya geliyor. Liderler 6’lı masada dış politikadaki gelişmeleri, son günlerde yeni açıklamalarla tırmanan göçmen sorununu ve ekonomideki sorunları değerlendirecekler. Masada seçim yasasında değişiklik sonrası gündeme getirilen yeni ittifak senaryolarının da konuşulması sürpriz olmayacak. Ancak bu konuda bir karar alınması beklenmiyor. Muhalefet temsilcileri 87 seçim bölgesinin ayrı ayrı masaya yatırılacağı simülasyonların ardından verilecek bir kararın daha sağlıklı olacağını belirtirken, “Her partinin çalışması var. 6’lı masa diyorsunuz, bu kapsamda 6’nın tüm kombinasyonları konuşulabilir. Akademisyenler de çalışmalar yapıyor. Ama gözden kaçırılmaması gereken bir şey var. Sorun sadece matematik değil. İttifakın sayısal anlamından çok politik anlamı var. Bu açıdan öncelikle masanın sağlıklı yürümesi için çalışmak gerekiyor” diyor.
İKTİDAR VE MUHALEFET UZLAŞTI: 2 MADDE KALDI, O DA NAZAR BONCUĞU!
Meclis uzun bir aranın ardından uzlaşmayla kanun çıkardı! AK Parti ve MHP milletvekillerinin ortak imzasıyla hazırlanan 60 maddelik Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi hem komisyon hem de Genel Kurul görüşmelerinde neredeyse yarı yarıya değişti. Teklifin ilk imzacılarından MHP Milletvekili Saffet Sancaklı, “Mecliste çok sevindirici şeyler oluyor. 60 maddenin 38'inde değişiklik yapıldı. Demek ki 60 maddenin 38'inde kulüplerin, toplumun, partilerin, milletvekillerinin istediği olmuş ki grubu bulunan 5 parti siyaset konuşmadan huşu içinde bir yasa çıkarıyor. Bu çok önemli, çok değerli” dedi. CHP Milletvekili Yıldırım Kaya da, “Bizim 18 madde üzerinde şerhimiz vardı fakat bunun 16'sı kabul edildi; 11'i kritikti, ek madde önerdik, o da kabul edildi. Katkılarımıza kapılarını açan imza sahibi arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Tabii ki şerhimiz var, 2 tane kaldı; o da nazar boncuğu olsun, o da bizim iktidarımızda gerçekleştireceğimiz madde olsun diyoruz” dedi. CHP’nin talebine karşın değişiklik yapılmayan konular ise tahkim ve disiplin kurullarının yapısı ile sicil affı önerisi oldu.
BAHÇELİ 5 YILDIR 23 NİSAN’DA KONUŞMADI
Duvar Arkası daha önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 2013 yılından bu yana, tam 9 yıldır bütçe görüşmelerinde Meclis kürsüsüne çıkmadığını yazmıştı. TBMM tarihi boyunca genel başkanların konuştuğu bir diğer özel oturum da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için yapılan oturumdur. Bahçeli’nin geçmişte yaptığı bu konuşmaları da 2018 yılı itibariyle bıraktığı görülüyor. 5 yıldır 23 Nisan özel oturumunda kürsüye çıkmayan Bahçeli’nin yerine dün de kürsüye MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay çıktı. Bu durumda Bahçeli 2018 yılından bu yana yemin töreni dışında Meclis'te genel kurul kürsüsüne çıkmamış oldu.