Duvar Arkası... AK Parti'ye göre 'arazi'de durum iyi
AK Parti'ye göre sahada durum iyi görünüyor... CHP'den TV'lere 'aday kim olacak?' isyanı... TBMM gündemine gelecek yasalar için çalışmalar başladı... Hepsi Duvar Arkası'nda...
AK PARTİ 'ARAZİ'DE: DURUM İYİ GÖRÜNÜYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın milletvekillerinin saha çalışmalarını artırmaları için yaptığı “arazi, arazi, arazi” çağrısı bu yaz hayata geçti. AK Parti milletvekilleri seçim bölgelerindeki çalışmalarının yanı sıra heyetler halinde de yangın ve sel bölgelerine giderek bir dizi program gerçekleştirdi. AK Parti Genel Merkez yönetiminin takibindeki çalışmalar raporlaştırılıp partinin genel durumu hakkında da değerlendirmeler yapılıyor. AK Parti’de üst düzey bir yönetici sahadaki havayı, “AK Parti’nin durumu gayet iyi görünüyor” sözleriyle anlattı ve şunları söyledi:
“Türkiye de dünya da ağır şartlardan geçiyor. Pandemi çok önemli bir problem. İklim değişiklikleri çerçevesinde bir kuraklık yaşadık. İktisadi bakımdan yaşanan zor süreçler dolayısıyla 2015’ten beri bir daralma var. Bugün Türkiye bütün bunları geride bırakacak bir sürecin içinde. Aşılama oranları yükseliyor. Ekonomi çarkları dönüyor. Enflasyon döviz bir yerde dengelenmiş görünüyor. Bu şartlar adım adım düzeldikçe insanlar ona göre bir değerlendirme yapacaklardır. Ama şu an gördüğümüz durum iyi.”
CHP’DE 'CUMHURBAŞKANI ADAYI KİM OLACAK' İSYANI
İktidar medyasının en önemli gündem maddelerinden biri muhalefetin cumhurbaşkanı adayının kim olacağı. Her gün televizyon ekranlarında muhalefetin adayının kim olacağına dair saatlerce süren tartışmalar yürütülüyor, bir dizi isim üzerine değerlendirme yapılıyor. Hatta adaylık tartışmalarının CHP’de büyük iç çekişmelere, gerilimlere neden olduğu ileri sürülüyor. Henüz seçimlerde ortak aday mı yoksa her partinin kendi adayını mı gösterdiği bir sistemle gidileceği konusunun dahi netleşmediği muhalefet partileri, bu tartışmalara isyan ediyor.
“CNN’nin tartıştığının onda biri hatta yüzde biri kadar bile biz tartışmıyoruz” diyen bir CHP’li yönetici, “Bizim birinci gündemimiz kim aday olacak değil. Soru 'aday kim olacak'da kilitleniyor ama bizim için 'nasıl bir cumhurbaşkanı adayı olacak, nasıl bir fikrin taşıyıcılığını yapacak, nasıl bir yol haritası izlenecek. Nasıl bir geçiş süreci gerçekleşecek?' sorularına yanıt vermek daha önemli. Günü geldiğinde adayın kim olacağını da elbette konuşacağız” değerlendirmesi yaptı.
MECLİS HAZIRLIKLARI BAŞLADI
AK Parti grubu 1 Ekim’de açılacak Meclis’in gündemine getirmeyi planladığı yasa teklifleri için çalışmaya başladı. En yoğun mesai AK Parti’nin “yalan haber ve dezenformasyonla mücadele yasası” olarak nitelendirdiği sosyal medya düzenlemesi için yapılıyor. Ayrıca futbol kulüplerinde gelirleri aşan borçlanmalardan yöneticilerin sorumlu olmasını öngören ve uzun süredir beklenen Spor Kulüpleri ve Federasyonları teklifinin bu dönem çıkarılacağı ifade ediliyor. Psikologlar, psikiyatrlar gibi farklı meslek gruplarının çalışma usul ve esaslarını netleştirecek “Ruh Sağlığı” yasa teklifi çalışmaları da sürüyor. Meclis açıldıktan sonra ekonomi ile ilgili bir torba kanun teklifinin de sürpriz olmayacağı ifade edilirken Diyanet Başkanlığı bünyesinde kurulan Diyanet Akademisi’nin çalışma usul ve esaslarını düzenleyen teklif üzerinde çalışmalar da devam ediyor.
En çok merak edilen seçim kanunu değişikliği içinse bir takvim verilmiyor. Anayasaya göre seçim kanunlarındaki değişikliğin uygulanması için seçim tarihinden en az 1 yıl önce yasalaşması gerekiyor. Erken seçimin söz konusu olmadığını söyleyen AK Partililer bu nedenle değişiklik için 2022 yaz ayına kadar süre bulunduğunu söylüyor.
TORBA REKORU: 17 TORBA TEKLİFLE 149 YASADA 230 DEĞİŞİKLİK
Birbiriyle ilişkisiz birçok konuda değişiklik içeren “torba kanun” istisna olması gerekirken neredeyse kurala dönüştü. Meclis’e sunulan bir “torba kanun” teklifi ile onlarca farklı yasada değişiklik yapılıyor. Çıkan yasaları yakından takip eden mecliste.org platformu geçtiğimiz yasama yılında kanunlaşan düzenlemeleri mercek altına aldı. Yapılan incelemeye göre Meclis’ten son yasama yılında 81 adet kanun geçti. Bu kanunların 17’si torba kanundu. Bu kanunlar toplam 149 adet farklı kanunu etkiledi. Böylelikle geçtiğimiz yasama yılında yeni çıkan kanunlarla birlikte değişikliğe uğramış toplam kanun sayısı 230’u buldu.