Duvar Arkası... Altılı Masa'da referandum endişesi
Referandum, Altılı Masa'da... Dönüşünden elektrik üretilen vekil! Bu arkadaş vekil mi? İhale distribütör bakanlığı! İkinci barolar ilgi görmedi... Vekillerin performansı arttı! Hepsi Duvar Arkası'nda.
REFERANDUM ALTILI MASA'NIN GÜNDEMİNDE
Başörtüsüyle ilgili Anayasa değişikliği teklifi AK Parti, MHP ve BBP’den 336 milletvekilinin imzasıyla Meclis’e sunuldu. Değişikliğin referanduma sunulması için 24, buna gerek olmadan kanunlaşması için 64 milletvekilinin daha oy vermesi gerekiyor. Her ne kadar Anayasa değişikliği için partiler grup kararı alamasa da CHP, İYİ Parti ve HDP’nin tavrı bu teklifin akıbetinde belirleyici olacak. Gelen teklifle ilgili HDP’den henüz bir değerlendirme yapılmadı. Parti yetkilileri konunun yetkili organlarda ele alınacağını, bunun bütçe bitmeden mümkün olmadığını söyledi. CHP ve İYİ Parti de bu konuda Altılı Masa olarak tutum almaktan yana. Bu öneriyi Altılı Masa’nın son toplantısında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener getirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Altılı Masa’daki ağırlıklı görüşe katılacakları mesajını verdi. Peki Masa’da ağırlıklı görüş ne? Karar, ay sonunda yapılacak toplantıda alınacak ama partilerin büyük kısmı bu teklifin referanduma götürülmesinin sıkıntı yaratacağı görüşünde. Bu nedenle başörtüsü teklifiyle ilgili kesin olan bir şey var: Karar kabul de, ret de çıksa Altılı Masa bu konuda bütünlük içinde hareket edecek.
ÇELEBİ’YE TEPKİ: DÖNÜŞ HIZINDAN ELEKTRİK ÜRETİLİR
CHP’den milletvekili seçilen daha sonra Memleket Partisi’ne, geçtiğimiz ay da AK Parti’ye katılan İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi bütçe görüşmelerinde konuştu. Milli Savunma Bakanlığı bütçesinde kürsüye çıkan Çelebi, AK Parti milletvekillerince sık sık alkışlanırken muhalefet milletvekillerinin ise tepkisi ile karşılaştı. Çok sayıda milletvekili, Çelebi konuşurken, “İki-üç sene önce farklı konuşuyordun. İki sene sonra daha da farklı konuşursun. Dönmeye devam!”, “Dönüş hızından elektrik üretilir senin”, “Gezmediği parti kalmadı, her bütçede ayrı partiden konuşuyor!”, “Seni görünce bizim aklımıza topaç geliyor” gibi sert sözlerle seslendi...
BİR DÖNEM BİTİYOR AMA TANINMAYAN VEKİLLER VAR
2018 seçimlerinin ardından oluşan 27. Dönem Meclis’indeki milletvekilleri için geri sayım başladı. Türkiye yaklaşık 5 ay sonra yeni seçim yaşayacak ama geçen 4.5 yılda Meclis’te yasama faaliyetlerine çok fazla katılmadığı için tanınmayan çok sayıda milletvekili var. O isimlerden biri de AK Parti Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz. Geçtiğimiz hafta Meclis Başkanlığı bütçesi için kürsüde 5 dakikalık bir konuşma yapan Yılmaz’a İYİ Parti Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Biz ilk defa görüyoruz bu arkadaşı ya! Meclisin milletvekili mi?” diye seslendi. AK Partili milletvekilleri çok fazla kürsüye çıkmadığı için İYİ Partili Yokuş, belki de ironi yaptı ama Yılmaz’ın Meclis performansı bu sözlerin çok da haksız olmadığına işaret ediyor. Meclis Başkanlığı verilerine göre AK Parti Kocaeli Milletvekili Yılmaz milletvekili seçildikten sonra ilk olarak yemin etmek için kürsüye çıkmış. Daha sonra 2020 yılı bütçe görüşmelerinde Cumhurbaşkanlığı bütçesi üzerine 5 dakika konuşmuş, 1 kez de 20. Milli Eğitim Şurası ve Öğretmenlik Kanunu için gündem dışı söz almış. İki kez de yerinden 1’er dakikalık konuşma yapan Yılmaz’ın ilk imza sahibi olduğu tek bir kanun teklifi, soru önergesi, genel görüşme önergesi, araştırma önergesi de yok...
ULAŞTIRMA BAKANLIĞINA YENİ AD: İHALE DİSTRİBÜTÖR BAKANLIĞI
Meclis’teki bütçe görüşmelerinde en çok eleştirilen bakanlıklardan biri yolcu, araç garantili köprü, havaalanları yapımıyla tartışılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı oldu. HDP grubu adına konuşan, inşaat mühendisi Celadet Gaydalı, bakanlığın müteahhitlere teslim edilmiş bir bakanlık olduğunu söyledi, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, diğer adıyla 'ihale distribütör bakanlığı'nın bütçesini görüşüyoruz; şirketlerin saraya yakınlığıyla alınan ihale sayısının doğru orantılı olduğu en önemli bakanlıklardan biri. O yüzden, biz aslında bugün Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını değil, yandaş şirketlerin bütçesini görüşüyoruz” dedi. Bakanın yapılan yol ve köprüleri “eser” olarak nitelendirip fotoğraflarını göstermesini eleştiren Gaydalı, “Eser olarak adlandırılan bu yapıların kârı şirketlere, övgüsü iktidara, finansmanı yani cefası ise halka kalıyor. Halk bu bütçenin kimleri zengin edeceğini gayet iyi biliyor” değerlendirmesinde bulundu.