Duvar Arkası... Belediyelerde yeni yarış: İmamoğlu mu, Yavaş mı?
İmamoğlu-Yavaş yarışı! 'Jest' kime? CHP MYK Soma'da toplanacak... Anayasa'da ara... Kantarın topuzu... Eczacıya da yeşil pasaport! YRP'den serzeniş! Yargıtay'da ne oluyor? Hepsi Duvar Arkası'nda...
31 MART SONRASI TBB DE DEĞİŞİYOR:
İMAMOĞLU MU, YAVAŞ MI BAŞKAN OLACAK?
31 Mart yerel seçimlerinin ardından Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) yönetimi de değişecek. Bütçesi belediyelerden kesilen paylardan oluşan ama kaynakların “partizanca kullanımı” nedeniyle eleştirilen birliğin yerel seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından yönetimi yenilenecek. Önümüzdeki 1-2 ay içinde yapılması beklenen birlik seçiminde CHP’li belediyelerin başkanı belirleyecek çoğunlukta olduğu kaydediliyor. Kulislere göre daha önce eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da başkanlığını yaptığı Türkiye Belediyeler Birliği yönetimini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın da istediği konuşuluyor. Parti yöneticileri, “Bu durum bir kriz konusu olur mu” sorusuna ise “Hayır olmaz, aralarında bir çözüm bulur, anlaşmaya varırlar” yanıtını veriyor. Bütçesinin yarısından fazlası CHP’li belediyelerden kesilmesine karşın kaynaklarının tamamına yakınının yıllarca Cumhur İttifakı belediyelerine aktarıldığını söyleyen parti yöneticileri, “Türkiye Belediyeler Birliği de değişecek. Çoğunluk belki muhalefette olacak ama tüm partilerin güçleri ölçüsünde, adil şekilde temsil edildiği, kaynakların hakkaniyetli bir şekilde dağıtıldığı bir yapıya dönüşecek” diyor.
AK PARTİ GENEL MERKEZİ'NDE ZİRVE: CHP’YE Mİ JEST MHP’YE Mİ?
Geçtiğimiz haftanın en önemli gündem maddesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında gerçekleşen görüşmeydi. Tarihi, içeriği ve yeri günlerce konuşulan görüşme AK Parti Genel Merkezi’nde yapıldı, toplam 95 dakika sürdü. CHP Genel Başkanı Özel, görüşmenin Çankaya Köşkü ya da AK Parti Genel Merkezi’nde yapılmasından memnuniyet duyacaklarını ancak randevu Cumhurbaşkanlığı’nda verilirse de reddetmeyeceklerini söylemişti. Görüşme yeri olarak AK Parti Genel Merkezi'nin belirlenmesi CHP’nin bu ricası üzerine bir “jest” olarak nitelendirildi. Ancak Meclis’in muhalefet kulisinde farklı değerlendirmeler de vardı. Erdoğan-Özel zirvesinin yerinin Erdoğan’ın Bahçeli ziyaretinden sonra netleştiğine dikkat çekenler, “Erdoğan Sayın Bahçeli’yi Beştepe’de, Cumhurbaşkanlığında kabul ediyor. Bahçeli hiç AK Parti Genel Merkezi'ne gitmedi. İki lider bir anlamda 'devlet katında' görüşme gerçekleştiriyor. Özel’le görüşmenin Cumhurbaşkanlığında değil AK Parti’de yapılmasını 'Özel’e değil Bahçeli’ye jest' olarak da yorumlamak mümkün” değerlendirmesini yapıyor.
CHP MYK, KATLİAMIN 10. YILINDA SOMA’DA TOPLANACAK
31 Mart seçimlerinden başarıyla çıkan CHP, takip ettiği toplumsal davalar ve olayları yeni dönemde de en üst düzeyde izlemeye devam ediyor. Parti yöneticileri geçtiğimiz haftalarda KKTC’den gelen öğrencilerin de hayatını kaybettiği 6 Şubat depreminde yıkılan “İsias Otel” davasını, 10 Ekim Katliamı davasını takip etti, ciddi sağlık sorunları yaşayan 28 Şubat davasında hükümlü emekli generalleri ziyaret etti. 25 kişinin ölümüne yol açan Çorlu Tren Katliamı davasının karar duruşmasına CHP Genel Başkanı Özgür Özel de katıldı. İstanbul'da 1 Mayıs kutlaması için Taksim’e yapılmak istenen yürüyüşte Genel Başkan Özel ile birlikte çok sayıda parti yöneticisi yer aldı. CHP’nin yeni dönem yol haritasına göre toplumsal davalar yakından izlenmeye, adalet talepli hak arayışlarına güçlü destek verilmeye devam edilecek. Bu kapsamda CHP’nin önümüzdeki günlerdeki önemli bir gündem başlığı da 301 madencinin ölümüne neden olan Soma katliamının 10. yıldönümü olacak. Edinilen bilgiye göre CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in beraberinde parti yöneticileri ile katliamın yıldönümü olan 13 Mayıs’ta Manisa’da olması ve anma törenlerine katılması planlanıyor. Programda değişiklik olmazsa CHP MYK’sı da haftalık olağan toplantısını Soma’da yapacak.
ANAYASA TURUNA MEKSİKA-KÜBA ARASI
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş “yeni anayasa” turuna başladı. İlk ziyaret muhalefet partilerine yapıldı. Hafta başında CHP, daha sonra DEM Parti, SAADET ve İYİ Parti ziyaret edilerek genel başkanlarla görüşüldü. Cumhur İttifakı olarak Meclis’te çoğunluğu temsil eden AK Parti ve MHP ise sonraya bırakıldı. Normalde devleti temsil edenlerin resmi temaslarda izleyecekleri yol ve yöntemi gösterir protokol kuralları vardır. Buna göre en küçük gruptan en büyüğe ya da en büyük gruptan en küçüğe gidilmesi beklenirdi. Ancak bu ziyaretler iktidarla-muhalefetin ayrıldığı görüntüsü verdi. Meclis Başkanlığı ise randevuların liderlerin uygunluk durumuna göre belirlendiğini, sadece tesadüfler nedeniyle böyle gerçekleştiğini ifade ediyor, en kısa sürede AK Parti ve MHP’nin de ziyaret edileceği kaydediliyor. Ancak bu süre de bir haftayı geçecek görünüyor. Çünkü Kurtulmuş 5-9 Mayıs’ta Meksika ve Küba’ya resmi ziyaretler gerçekleştirecek. AK Parti ve MHP ziyaretlerinin de bu durumda en erken mayıs ortasında yapılabileceği kaydediliyor.