SEÇİMDE 2. TUR HESABI: RİSKLER, AVANTAJLAR
Ne takvim ne de adaylar netleşti ama seçime dair her türlü senaryo konuşuluyor. Bu senaryolardan biri de cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalma ihtimali. Muhalefet cephesinde ikinci tura İYİ Parti sıcak bakıyor. Altılı Masa’nın ortak aday çıkarması durumunda HDP’nin de kendi adayını çıkarması gerektiğini söyleyen partililer, “HDP aday çıkarmazsa, 6’lı masanın adayını sıkıntıya sokar. Bizim seçmen sandığa gitmeyebilir veya oy vermeyebilir. Kemal Bey’in aday olması durumunda dahi HDP’nin aday çıkarması Kemal Bey’i rahatlatır. İkinci tura kalmasında sakınca yok. 23 Haziran seçimini hep birlikte yaşadık. Seçmen iki aday arasında kararını verir” diyor.
CHP’de ise çoğunluk ortak adayın tüm partilerden destek görmesi için çalışma yapılıp ilk turda seçimin bitirilmesi gerektiği görüşünde. İkinci tura kalan seçim örneğinin daha önce yaşanmadığına dikkat çeken partililer, “Böyle bir deneyimimiz yok. Riske atılamaz” diyor. Yine CHP’de ilk turda seçimin bitirilmesine odaklanılması gerektiğini savunanlar, “İlk turda seçmen partilerinin de motivasyonu ile sandığa gidecek. Ama ikinci turda parti motivasyonu kalmayacak. Bu nedenle sandığa gitme oranı azalabilir. Bu riske girilmemeli” uyarısında bulunuyor.
Yine ikinci turun Erdoğan açısından bir avantaja dönebileceği görüşünü savunan bir muhalefet temsilcisi de, “Erdoğan ikinci turda her adımı atabilir. HDP’yi ikna etmek için bazı vaatlerde bulunabilir. Özellikle HDP seçmeninde küçük bir kırılma yaratsa bile büyük risk” değerlendirmesini yapıyor.
İktidar cephesinde de ikinci turun iktidar için avantaj, muhalefet açısından riskli olacağı yorumu var. Muhalefetin ilk turda Meclis çoğunluğunu kazanması ama anayasa değişikliği yapacak 360 çoğunluğu elde edememesi durumunda güçlendirilmiş parlamenter sistem vaadi riske gireceği için seçmenin ikinci turda oyunu mevcut iktidara doğru değiştirebileceği bunun da Erdoğan’ın kazanma olasılığını yükselteceği konuşuluyor.
ALİ BABACAN, YİĞİT BULUT'A NEDEN YANIT VERMİYOR?
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan hafta içinde gazetecilerle İstanbul'da yaptığı görüşmede pek çok soruyu yanıtladı. O sorulardan biri de Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut'un kendisine yönelik 2014 yılından bu yana gündeme getirdiği, son olarak Twitter'da tekrarladığı "Bank Asya'nın Ziraat Bankası tarafından satın alınmasını sağlamaya çalıştı" iddiasına neden yanıt vermediğiydi. Babacan'ın yanıtı şöyle oldu: "Her şeye cevap yetiştirme gibi bir huyum yok. Çok ciddi ve temel konularsa cevaplarız ama sosyal medyada o kadar çok konu var ki... Biz işimizi yapıyoruz. Ülkenin menfaati için ne doğruysa onu yapmanın mücadelesini verdik. Bakanlık dönemimde de öyleydi halen de öyle biz hep ülkenin menfaatlerini gözettik ama herkes öyle değil..."