İSTANBUL SEÇİMİNİN SONUCUNU BU İLÇE BELİRLEYECEK
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonucunda ilçe belediyeleri büyük önem taşıyor. CHP, 2019 yerel seçiminde kazandığı Türkiye’nin en kalabalık ilçesi Esenyurt’u kaybetmek istemiyor. AK Parti de İstanbul seçiminde bu ilçenin önemini, “Esenyurt’u kazanan İstanbul’u kazanır” sözleriyle anlatıyor. 1 milyona yaklaşan nüfusu bulunan Esenyurt’ta Kürt seçmenin etkisi büyük. Bu nedenle AK Parti’nin aday tercihi Mardinli Hamit Öncü oldu. 2019 seçimlerinde Ardahanlı Kemal Deniz Bozkurt ile seçimi kazanan CHP’nin ise adayını değiştirmesi sürpriz olmayacak. CHP’liler Esenyurt’taki aday tercihinin büyük önem taşıdığını, pazartesi yapılacak CHP’nin Parti Meclisi’nde de Çankaya ya da Kadıköy değil asıl Esenyurt adayına bakılması gerektiğini söylüyor.
MERKEZ BANKASI BAŞKANI DEĞİŞTİ: MEVSİMLİK FINDIK İŞÇİLERİ BİLE DAHA İYİ DURUMDA
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın yaklaşık 8 ay süren görevi, hakkındaki bir dizi iddianın ardından “affını istemesi” ile bitti. Son yıllarda sık sık yaşanan başkan değişikliği ile gündemden düşmeyen Merkez Bankası’nda bu durum muhalefetin de ana gündem başlıklarından biri oldu. CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel Meclis Genel Kurulu’nda görev değişimini eleştirdi, “Partili Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Merkez Bankasına mevsimlik tarım işçisi çalıştırır gibi başkan atamaktadır. Çalışma süreleri ve devamlılık açısından mevsimlik fındık işçileri bile daha iyi durumdadır, en azından bu yıl çalışan işçinin gelecek yıl tekrar çalışma imkânı vardır. Merkez Bankası başkanları ise giden geri gelmiyor, Yemen Türküsü gibi” dedi. Adıgüzel ayrıca Merkez Bankası Başkanlık koltuğunu “rodeo”ya benzetti, “üstünde daha fazla kalabilen yarışmayı kazanıyor. Şimdi, yenisi oturdu, bahisler açıldı, sizce ne kadar kalabilecek? Bu rodeo bir oyun ise üstünde oturan ve etrafında seyreden sizler için eğlenceli olabilir ama halkımız, iş dünyası ve ekonomimiz için hiç de eğlenceli değil, bilesiniz” tepkisini gösterdi.
DEPREMDE GÖÇ EDENLER GERİ DÖNDÜ MÜ?
Hatay, Maraş ve Adıyaman başta olmak üzere 11 kenti etkileyen 6 Şubat depreminin üzerinden bir yıl geçti. Geçtiğimiz hafta tüm Türkiye’de anma törenleri düzenlenirken 11 kentin bugün geldiği durum, iktidarla muhalefet arasında tartışma konusu oldu. Meclis Genel Kurulu’nda başta konut yapımındaki gecikme olmak üzere eleştirilere yanıt veren AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu son nüfus istatistiklerini paylaştı. Uslu, “Nüfus istatistikleri yayınlandı, baktım. Adıyaman'da yirmi günde deprem sonrası 213 bin kişi göç etmişti, şimdi geriye gelmiş arkadaşlar. Hatay'dan depremden 20 gün sonra 700 bin kişi göç etmişti, Hatay'ın nüfusu eski sayıya gelmiş; Malatya aynı, Kahramanmaraş aynı. Demek ki bölgede çalışma var, icraat var, umut var, hayat var, gayret var” dedi.
ARAÇ MUAYENE ÜCRETİ İSYAN ETTİRDİ
İğneden ipliğe her şeye zam gelmeye devam ediyor. Zamlardan araç muayene ücretleri de payını aldı, periyodik araç muayenesi yüzde 61 zamlandı. CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk son 7 yılda yüzde 818 zamlanan araç muayenesinde özelleştirmenin etkisine dikkat çekerek Meclis’te isyan etti. “Ülkede araç almak bir lüks, araç kullanmak çok daha büyük lüks” diyen Öztürk, "Araç sahiplerinin rutin aralıklarla TÜVTÜRK’e yaptırmak zorunda oldukları araç muayene ücretinin bedeli 1.130 TL iken, bu yıl 1821 liraya çıktı. Geçen yılki zam yüzde 222 oranla insafsızca olmuştu. Zam, zam, zam; bu kadarı da olmaz. Bu ülkede buna 'Dur!' diyecek bir yetkili yok mu?” diye seslendi.