Duvar Arkası... DEM Parti CHP’yle neden anlaşamadı?
'Kent uzlaşısı' neden sınırlı kaldı? Meydanlar ısınıyor... Meclis anadilde tarihe geçti! İstanbul yasası! 'Özü başına' eleştirisi... Avukatın değil vatandaşın derdi! Hepsi Duvar Arkası'nda...
DEM PARTİ’NİN 'KENT UZLAŞISI' SINIRLI KALDI: 3 NEDENİ VAR
CHP ile DEM Parti arasında yerel seçim iş birliği görüşmelerinden çok az sayıda seçim bölgesinde uzlaşıya varıldı. Cumhur İttifakı’nda MHP’ye bırakılan iki büyükşehir Mersin ve Manisa’da aday çıkarmayacak olan DEM Parti İstanbul’da ise Esenyurt başta olmak üzere 22 ilçede aday göstermeme kararı aldı. Yerel seçimde çok sınırlı sayıda iş birliğine gittiklerini söyleyen DEM Partililer bunun nedenlerini, “Derdimiz CHP’ye kaybettirmek, AK Parti’ye kazandırmak değil. Birincisi seçmenimiz bizden kendi adaylarımızı çıkarmamızı istedi. İkincisi son iki seçimde muhalefet içinde iş birliği önemliydi ama seçmenimizde CHP logosuna oy verme alışkanlığının gelişme riski bizim için büyük sorun. Üçüncüsü iş birliği sonunda kazanan başkanlar kendi politikalarını izliyor. Biz de yönetmediğimiz belediyelerde yaşanan rant ilişkisinin gölgesinin üzerimize düşmesini istemiyoruz. Yerel seçim kendimizi, politikalarımızı topluma anlatıp, örgütsel yapımızı güçlendirip, 2028 hazırlığını yaptığımız bir seçim olacak” sözleriyle açıklıyor.
SEÇİME 35 GÜN VAR, MEYDANLAR ISINIYOR
Aday tanıtımını yapan, seçim beyannamelerini açıklayan siyasi parti liderleri sahaya çıkmaya başladı. Hazırlıklarını en erken tamamlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gelecek hafta her gün meydanlarda olacak. Haftaya İstanbul’da Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açılışı ile başlayacak olan Erdoğan aynı gün Ankara’ya gelerek partisinin MYK toplantısına başkanlık edecek. 26 Şubat Pazartesi günü aynı zamanda Erdoğan’ın doğum günü. Parti genel merkezinde 70. Yaş günü pastasını kesmesi beklenen Erdoğan’ın salı gününden başlayarak hafta sonuna kadar Manisa, Kütahya, Aydın, Antalya ve Muğla’ya giderek mitingler düzenlemesi planlanıyor. Hafta başında partisinin MYK toplantısında kampanya takvimini netleştirecek olan CHP Genel Başkanı Özgür Özel salı günü Meclis’te partisinin grup toplantısında konuşacak. Özel’in çarşamba günü Muğla, perşembe günü Bursa ziyareti de kesinleşti. Cuma günü İstanbul’da bir ilçede miting yapacak olan Özel bir sonraki hafta programını daha da yoğunlaştıracak.
ANADİLİ GÜNÜ’NDE ANADİLİ SANSÜRÜ: TEK SÖZCÜK MECLİS TUTANAĞINA GEÇMEDİ!
Uluslararası Anadili Günü’nün kutlandığı 21 Şubat’ta Meclis Genel Kurulu’nda ne Kürtçe ne de Lazca’ya geçit verildi! TBMM Başkanvekili Celal Adan Anadili günü dolayısıyla Kürtçe, Lazca kısa konuşmalar yapan her milletvekilinin mikrofonunu kapattı. Adan bu tutumunu, “Anayasa'mızın 3’üncü maddesine göre “Türk Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Konuşmaların Türkçe yapılması gerekmektedir, aksi durumda İç Tüzük'ün 66'ncı maddesi uyarınca mikrofon kapanıyor” sözleriyle açıklarken birçok milletvekili buna kürsü dokunulmazlığı ve söz hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle tepki gösterdi. Gün boyunca süren tartışmaların yansıdığı tutanağa bakıldığında bazı milletvekillerinin Kürtçe ya da Lazca yaptığı 25 konuşmanın, “[(*)] Bu bölümde hatip tarafından Türkçe olmayan kelimeler ifade edildi” şeklinde yer aldığı görüldü. Böylece Meclis “Dünya Anadili Günü’nde anadilinde tek bir sözcüğe izin vermeyerek tarihe geçmiş oldu.
İYİ PARTİ’DEN İSTANBUL’A ÖZEL YASA ÖNERİSİ
Yerel seçimlere “Hür ve müstakil” olarak girme kararı alan İYİ Parti hafta sonu seçim beyannamesini açıkladı. “Türkiye’nin en iyisi” sloganıyla açıklanan beyannamede İYİ Parti’nin yerel yönetim anlayışı ve vaatleri yer aldı. “En iyiler Türkiye’yi değiştirecek. 2028’e uzanan şanlı bir yolculuğun ilk adımını atacağız. Türkiye’nin demokratik milli yükselişini yerelden başlatacağız” sözleri ile başlayan beyannamede İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) için ayrı yasa önerisi yer aldı. İstanbul’un “tarihsel ve kültürel mirası, iktisadi ve ticari kapasitesi, nüfus yoğunluğu, kamusal hizmet ve yatırım hacmi gibi birçok yönden diğer büyükşehirlerle kıyaslanamayacak öneme sahip olduğu belirtilen beyannamede “Gelişmiş ülkelerdeki örnekleri gibi İstanbul kentine yerel yönetimler mevzuatı içinde ayrı bir yer verilmesi, belediye ve büyükşehir yasalarının uzantısı olarak bu yasaları kent özelinde tamamlayan İstanbul Büyükşehir Yasasının hazırlanması gerekmektedir” denildi.