MHP’NİN 'BUNA YANIT VERMEK ZULDÜR' DEDİĞİ SORU
AK Parti ve MHP’nin ortak imzasıyla Meclis’e sunulan seçim kanununda değişiklik teklifi siyasetin ana gündem maddelerinden biri oldu. Değişiklik teklifi milletvekili seçiminde ittifak oylarını değil partilerin oylarını esas alıyor. Bunun yeni ve küçük partilerin milletvekili çıkarmasını imkansız hale getireceği, bunu aşmak için büyük parti listelerinden seçime girme ya da yeni ittifaklar oluşturma gibi seçeneklerin ele alınması gerektiği konuşuluyor. Teklifin ortaya çıkması sonrası tartışma her ne kadar “muhalefet ittifakı ne yapacak” sorusu üzerinden yürüse de AK Parti-MHP ittifakı için de yeni senaryoların gündeme gelebileceği konuşuluyor. MHP milletvekillerinin AK Parti'den aday gösterilmesi de bu senaryolardan biri. MHP’liler ise bu olasılığı, “Böyle bir soruya cevap vermeyi zul sayarız. MHP 53 yıllık bir siyasi partidir” diyerek tamamen reddediyor. MHP’nin tabelasını indirmek anlamına gelecek böyle bir senaryonun imkansızlığı savunulurken teklifin komisyonda değişiklik iddialarına da “Bir değişiklik olmaz. Komisyondan olduğu gibi geçer” yanıtı veriliyor. Seçim Kanunu'nda değişiklik teklifinin 23 Mart Çarşamba günü Anayasa Komisyonu’nda görüşülmesi bekleniyor.
KILIÇDAROĞLU’NUN BÜROKRASİ ÇAĞRISI: CHP’Yİ ŞAŞIRTAN TELEFONLAR
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından bürokratları “kanunsuz emirlere uymayın” sözleriyle uyarmış, iktidara geldiklerinde, mahkeme kararlarına uymayanları devlette tutmayacağını ifade etmişti. AK Parti yetkilileri Kılıçdaroğlu’nun sözlerini “tehdit” olarak yorumlarken Kılıçdaroğlu ikinci bir açıklamada daha bulunarak, “Sayın bürokratlar, bugün kararlar alırken düsturunuz sadece milletimizin refahı olsun. Siz bu milletin onurlu evlatlarısınız, bunu hiç unutmayın" dedi. Bu sözlerin ardından CHP’ye bazı yolsuzluk ve usulsüzlükleri içeren belgelerin gönderildiği söylenirken parti yöneticileri ve milletvekilleri, bürokratların yaklaşımlarında da değişiklikler görmeye başladıklarını anlattılar. CHP’li bir yönetici, “Birçok yerde bürokratlar telefonlarımıza çıkmazdı. Şimdi çıkıyorlar, en azından 'Olması zor ama biz yine de söyleyelim, ne yapılabilir bakalım' diyorlar. Telefonlarımıza çıkmaları, geri dönmeleri ve bunları söylemeleri bizi de şaşırtıyor açıkçası” değerlendirmesinde bulundu.
İSTANBUL’DA KESİLEN AĞAÇLAR: 'AK PARTİ’NİN GEZİ’Sİ' BAŞLIYOR!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Çırağan Caddesi’nde 'hastalıklı' olduğu gerekçesiyle kesilen ağaçlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın milletvekilleriyle yaptığı toplantıda gündeme gelmişti. Milletvekilleri Erdoğan’ın, “Gezi Parkı’nda 10-15 ağacı taşıdık, dünyayı ayağa kaldırdılar. Adamlar 140 ağacı kesiyor ses soluk çıkmıyor. Nerede bu çevreciler?” diye tepki gösterdiğini aktarmış, “bu konuyu gündemde tutun” talimatı verdiğini paylaşmıştı. Erdoğan’ın çağrısı sonrası konu Meclis Genel Kurulu’nda tartışılırken özellikle partinin İstanbul milletvekilleri de çeşitli açıklamalarla konuyu gündemde tutmaya çalıştı. Erdoğan’ın sözleri sonrası atılan bu adımlar Meclis kulislerinde bazı milletvekillerince, “AK Parti’nin Gezi’si başlıyor” esprilerine neden oldu.